Tiede

Sienireissun yllätys: Mies etsi korvasieniä, löysikin meteoriitin

Lieksasta toukokuussa löytynyt murikka on paljastunut meteoriitiksi. Suomesta on löytynyt 1800-luvulta lähtien 13 meteorriittia.

Jari Kinnunen, GTK
Sienireissun yllätys: Mies etsi korvasieniä, löysikin meteoriitin

Lieksan meteoriitti on läpimitaltaan painaa 230 grammaa. Löytäjä Pekka Vallimies poimi sen malmilohkareena, mutta kun hän puhdisti ruostekerroksen, alta paljastui metallista rautaa. Näyte tunnistettiin GTK:n tutkimuslaboratoriossa.

Ilona Koskimäki

Geologian tutkimuskeskuksen tutkimuksissa on varmistunut, että lieksalaisen Pekka Vallimiehen toukokuun lopun korvasienireissu tuotti poikkeuksellisen painavan saaliin. Malmiharrastajana Vallimies poimi Lieksan Löpönvaaralta ruosteisen ja oudon painavan murikan. Toisin kuin malmilohkareista, ruosteen alta paljastui harmaata metallia.

Vallimies lähetti näytteensä GTK:lle, jossa kesän jatkuneissa tutkimuksissa pystyttiin varmistamaan, että kyseessä on Suomen 14. meteoriitti ja ensimmäinen Suomesta löydetty rautameteoriitti. 1800-luvun alussa käynnistyneen raportoinnin aikana Suomesta oli tätä aiemmin löydetty 13 meteoriittia.

Harrastajat lähettävät tutkittavaksi vuosittain kymmeniä kiviä, joiden uskovat olevan meteoriitteja. On kuitenkin harvinaista, että kyseessä oikeasti olisi meteoriitti. Ennen sienireissulla tullutta löytöä GTK oli edellisen kerran tunnistanut saamansa näytteen meteoriitiksi vuonna 1980.

–Lähetetyistä näytteistä kokenut tutkija pystyy kyllä tunnistamaan valtaosan jo silmämääräisesti melko helposti ei-meteoriiteiksi. Mutta sitten on ne vaikeimmat ja kiinnostavimmat tapaukset, joissa monimutkaista materiaalia ei pysty tunnistamaan ilman huippuvarusteltuja laboratorioita ja osaamista, sanoo rautameteoriitin ja myös Suomen edellisen meteoriitin tunnistanut GTK:n erikoistutkija Kari A. Kinnunen.

Tähän mennessä tutkimuksissa kertynyt aineisto on lähetetty kansainväliselle meteoriittikomissiolle rekisteröimistä varten nimiehdotuksella Lieksa. Rautameteoriitti sijoitetaan Luonnontieteellisen keskusmuseon Helsingin Kumpulan kartanon meteoriittikokoelmaan, jossa ovat lähes kaikki muutkin Suomesta löytyneet meteoriitit.

Meteoriitit ovat avaruudesta maanpinnalle pudonneita kiviä ja raudankappaleita. Lähes kaikki meteoriitit ovat Marsin ja Jupiterin välissä kiitävien asteroidien palasia. Harvinaisimmat meteoriitit ovat Marsista tai Kuusta iskeytyneitä.

Lieksan meteoriitti on asteroidin kappale. Nämä meteoriitit ovat jäänteitä aurinkokunnan syntyajoilta. Suomen kallioperän vanhimmatkin kivet ovat noin 1000 miljoonaa vuotta nuorempia.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio