Talous

Selvitimme, kannattaako nyt sijoittaa ja miten – Pääekonomisti kuvailee taloustilannetta kummalliseksi

OP:n pääekonomisti muistuttaa, että nousukausi on nyt alussa. Jotta se jatkuu, on muistettava kolme asiaa.

Timo Marttila
Selvitimme, kannattaako nyt sijoittaa ja miten – Pääekonomisti kuvailee taloustilannetta kummalliseksi

OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen ja OP Tampereen varallisuudenhoitopalveluiden pankinjohtaja Kai Kalajainen rohkaisevat ihmisiä sijoittamaan. Harkitut ja pitkäjänteiset valinnat ovat kaksikon mukaan paras tapa edetä.

Saara TunturiAamulehti

OP:n pääekonomistilla Reijo Heiskasella ja OP Tampereen varallisuudenhoitopalveluiden pankinjohtaja Kai Kalajaisella on kaksi viestiä.

Nyt on varmuudella hyvä aika sijoittaa, ja kun sijoittaa, kannattaa se tehdä hyvän suunnitelman pohjalta.

Tuhatpäinen yleisö saapui kuulemaan talouden tuoreimpia käänteitä ja tutustumaan sijoittamiseen OP Talousiltaan Tampere-taloon keskiviikkona.

Heiskanen kuvailee taloustilannetta kummalliseksi: pörssi nousee ja korot matavat edelleen hyvin matalalla.

–Nousukausi ei ole oppikirjan mukainen korkojen takia. Markkinoiden riskimittarit ovat nyt matalalla, mutta näkisin, että sijoittamista ajatellen hajauttaminen on järkevää. Jotain yllättävää voi aina tapahtua ja se on hyvä pitää ajatuksissa tällaisessa tilanteessa, jossa normaalit kehityskulut eivät välttämättä toteudu, Heiskanen sanoo.

Pitkäjänteisyys ja suunnittelu päivän sanat

Tampereen Osuuspankissa kansalaisten usko talouteen on näkynyt tänä vuonna merkittävästi lisääntyneenä sijoittajien määränä.

Suosituin sijoittamisen muoto on maltillinen malli, jossa puolet sijoitettavasta summasta jaetaan korkoihin ja puolet osakkeisiin, ja ne hajautetaan kansainvälisesti.

Sijoittajat ovat saaneet Kalajaisen mukaan rahoilleen myös vastinetta.

–Nyt tuotot ovat olleet ihan hyviä. Vääjäämättä maailma ei ole siinä mielessä muuttunut, että joskus tullaan alas, mutta siihenkin pystyy varautumaan pitkäjänteisyydellä ja hyvällä suunnittelulla. Ylimalkaiset sijoitussuositukset ärsyttävät, eikä niitä tulisi antaa kenellekään. Kun tiedetään, kenelle rahat on tarkoitettu ja mitä varten, voidaan pohtia, mihin ne sijoitetaan ja mihin sijoituksella pyritään, Kalajainen toteaa.

Katseet kolmeen asiaan

OP:n ekonomistit arvioivat elokuussa, että talous jatkaa hyvässä 2,5 prosentin kasvussa myös ensi vuonna.

Heiskanen muistuttaa, että nyt ollaan vasta nousukauden alussa.

–Lähdimme liikkeelle pari vuotta muuta Eurooppaa myöhemmin, mutta alku on hyvä, Heiskanen sanoo.

Heiskasen mukaan jatkon kannalta merkityksellisiksi nousevat kolme asiaa. Ensinnäkin työmarkkinaneuvotteluiden pääekonomisti toivoo sujuvan järkevässä hengessä muun muassa paikalliseen sopimiseen liittyvissä kysymyksissä. Heiskanen ei usko, että edessä olisi hyvin vaikea lakkosyksy.

Toisekseen hän sanoo, että yritysten rooli on hyvin merkityksellinen, talouspolitiikkaakin tärkeämpi. Heiskanen toivoo yrityksille uskallusta ja korostaa niiden roolia nuorten työelämään saamiseksi.

Hallitukselle pääekonomisti lähettää toiveen, että sosiaali- ja terveysuudistus saataisiin maaliin. Jos muutoksia ei saada aikaan, ongelmat kasautuvat kymmenen vuoden aikana.

–Sitten ollaan äkkipäätösten edessä, Heiskanen sanoo.

Miten olette sijoittanut varojanne?

TIMO MARTTILA
Hannu Lahti (vas.), Irma Saarinen ja Reijo Kilpinen saapuivat keskiviikkona Tampere-taloon hakemaan vastauksia sijoittamisen eri kysymyksiin. Lahti on juuri vaihtanut pankkia, Saarinen on sijoittanut pitkään ja Kilpinen on sijoituksessa vasta-alkaja.

Hannu Lahti (vas.), Irma Saarinen ja Reijo Kilpinen saapuivat keskiviikkona Tampere-taloon hakemaan vastauksia sijoittamisen eri kysymyksiin. Lahti on juuri vaihtanut pankkia, Saarinen on sijoittanut pitkään ja Kilpinen on sijoituksessa vasta-alkaja.

Hannu Lahti

Kuhmoinen

"Olen kesällä vaihtanut pankkia ja halusin tulla kuulemaan, millaisia asioita sijoituksesta täällä puhutaan. Olen ollut elämäni metsäalalla, ja metsään sijoittaminen on se, mikä kiinnostaa. Metsä on hyvä sijoituskohde. Maailmantalouden heilahtelut eivät niin kovasti vaikuta ja puut kasvavat, oli tilanne mikä tahansa. Kyllä minun neuvoni sijoittamista ajatteleville on se, että muistaa ottaa selvää ja kysyä. On ymmärrettävä, mitä on tekemässä. Riskien arvioiminen on myös tärkeää."

Irma Saarinen

Tampere

"Metsää omistamme perheeni kanssa ja siihen sijoittaminen kiinnostaa. Olen 20 vuotta ollut sijoitustoiminnassa mukana. Mielenkiintoisinta siinä on tuotto ja se, miten se kehittyy. Vuosien varrella on nähty monenlaista. En vaihtele sijoituskohteita tiiviisti. Mielestäni hajauttaminen on ollut hyvä vaihtoehto. Asiantuntijoita kannattaa kuunnella. Aina pitää muistaa kysyä neuvoa ja suunnitella."

Reijo Kilpinen

Tampere

"Olen sijoittamisen alussa nyt, kun olen päässyt ansaitulle eläkkeelle. Jotain pientä on vuosien varrella kertynyt säästöön. Nyt mietinnässä on, mistä saisi rahalle parempaa tuottoa, kun tavallisen tilin korko on mitätön. Rahastot ja mahdollisesti sijoitusasunto kiinnostavat. Joka tapauksessa pidempiaikaisesta suunnitelmasta olisi tarkoitus lähteä eteenpäin. Asiantuntijoiden kanssa näitä on hyvä käydä aina läpi, kun kysymyksiä tulee varmasti."


Lue myös nämä


Kommentit (7)

  • Kai K

    Kannattaa muistaa että sijoittamalla ja hajauttamalla on saanut historiassa varoilleen tuottoa ja suojaa inflaatiota vastaan. On totta että nyt osakkeet ovat historiallisesti korkealla ja korot matalalla. Siksi sijoittamisen suunnitelma on erityisen tärkeä samoin kuin oman riskiprofiilin kartoittaminen Vaihtoehtoja sijoittamiselle on paljon. Osakkeiden ja korkojen osalta voitanee varmuudella todeta että tätä päivää parempiakin sijoittamisen aikoja on tulevaisuudessa tarjolla. Silti jonkun ei pidä ostaa koskaan osakkeita ja toisen kannattaa tehdä sitä koko ajan. Yleispäteviä neuvoja ei mielestäni kannata antaa eikä vastaan ottaa /KK OP Tampere

  • Nimetön

    Ilmeisesti aiemmat kommentoijat eivät ole tutustuneet millään tasolla sijoittamiseen. Miksi ei muka olisi järkevää säästää ja sijoittaa rahojaan vaikka passiivisesti hoidettuihin rahastoihin(etf)? Niistä menee välittäjälle kaupankäyntikulut(välityspalkkio) ja itse rahastolle vuosittain juokseva kulu(kannattaa valita alle 1% kuluilla olevia rahastoja). Osingot uudelleensijoitetaan suuressa osassa rahastoja ja tästä muodostuu korkoa korolle -efekti. Aiemmat kommentoijat ovat melko varmasti niin kujalla nykymaailmasta ja yleisesti raha-asioista, että elävät kädestä suuhun kun ei ole mitään kunnianhimoa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet