Selvitimme eduskunnan naisilta, toteutuuko heidän työpaikallaan tasa-arvo – tulos on yksimielinen

Kansanedustaja Tiina Elovaara sanoo, että eduskunnassa vain muutama miesedustaja ajaa tasa-arvoa. Kollega Sanna Marin puolestaan kertoo, että naiset joutuvat tekemään kaksin verroin töitä päästäkseen samalle lähtöviivalle.

Mauri Ratilainen
Selvitimme eduskunnan naisilta, toteutuuko heidän työpaikallaan tasa-arvo – tulos on yksimielinen

Kansanedustajat Tiina Elovaara (oik.) ja Sanna Marin ovat sitä mieltä, että tasa-arvon eteen pitäisi tehdä enemmän töitä eduskunnassa.

Anita SimolaAamulehti

Muualla ihastellaan, miten Suomi kulkee tasa-arvon kärjessä, myös politiikassa. Mutta onko politiikan huipulla riittävästi naisia?

Monissa tutkijoidenkin puheenvuoroissa on todettu, että poliittisissa eliittiasemissa on menty takapakkia. Vaikka Arkadianmäellä vilisee liki yhtä paljon naisia kuin miehiä, niin valtapestit ovat tukevasti miesten käsissä.

Kansanedustaja Sanna Marin (sd.) allekirjoittaa kehityksen.

–Miehet saavat politiikassa helpommin valtaa ja vastuuta puhtaasti sukupuolensa perusteella. Miehisyys nähdään kyvykkyydestä ja osaamisesta kertovana ominaisuutena. Naiset joutuvat tekemään kaksin verroin töitä päästäkseen edes samalle lähtöviivalle miesten kanssa.

Hän on sitä mieltä, että miesten ja naisten pitäisi tukea naisia valtaan.

–Nyt miehet antava tukensa pääasiassa miehille, mutta naiset tukevat sekä naisia että miehiä. Tämän takia miehillä on yliedustus valtalokeroissa.

Marin jatkaa, että eduskunnan valiokunnissa pitäisi olla sukupuolikiintiöt kuten kuntien toimielimissä.

–Nyt osaavia naisia ja miehiä jää valitsematta eri valiokuntiin, koska valiokunnat ovat hyvin sukupuolittuneita.

"Kun on tekoja aika, niin puheet unohtuvat"

Kansanedustaja TIina Elovaara (sin.) kysyy, miksi vain pienpuolueita johtaa nainen.

–Meillä on ollut kerran nainen valtiovarainministerinä, Jutta Urpilainen (sd.). Hänetkin sivuutettiin kesken kauden sekä puolueen johdosta että ministeriydestä.

Suomessa on toki olla nainen kaksi kertaa pääministerinä, mutta vain lyhyen aikaa.

Elovaara sanoo, että hänelle on ollut pettymys huomata, ettei tasa-arvo toteudu työelämässä.

–Edistämisessä pitäisi päästä puheista tekojen tasolle. Miehet puhuvat kannattavansa tasa-arvoa, mutta kun on tekoja aika, niin puheet unohtuvat. Esimerkiksi eduskunnasta tiedän vain 4–5 miesedustajaa, jotka oikeasti ajavat tasa-arvoa.

11 vastaan 6

Hallituksessa on 11 miesministeriä, kuusi naisministeriä. Eduskuntaryhmien johdossa on kuusi miestä. Vain kolmea johtaa nainen.

Eduskunnassa kansanedustajista 117 on miehiä ja 83 naisia.

Hallituksen triossa kaikki ovat miehiä. Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien vetäjät ovat miehiä. Eduskunnan puheenjohtajana on nainen, mutta hänenkin tuolinsa heiluu. Kun perussuomalaiset jakautuivat, on edessä myllerrys puheenjohtajistoon.

Suurten puolueiden puheenjohtajat ovat miehiä. Vain pienemmät puolueet, kristilliset, rkp ja vasemmistoliitto ovat saaneet kärkeensä naisen.

Asiantuntijoina enemmän miehiä

Kansanedustaja Anna Kontula (vas.) huomauttaa, että valiokunnissa on kuultavina miehiä asiantuntijoina kaksi kertaa useammin kuin naisia.

Kontula kirjoittaa parhaillaan kirjaa eduskunnan kulttuurista ja on tätä varten haastatellut lukuisia kollegoitaan.

–Vasemmistopoliitikkona kärsin ehkä vähemmän kuin moni muu epätasa-arvosta, koska puolueemme tukee naisia siinä kuin miehiäkin. Kohtaan harvoin vähättelyä tai sivuuttamista, joista osa naiskollegoista raportoi.

–Puhemies Maria Lohela (sin.) on edistänyt tasa-arvoa jakaessaan puheenvuoroja täysistunnoissa. Edellisen puhemiehen aikana pahimmillaan naiset saivat budjetin lähetekeskusteluissa vain seitsemän prosenttia puheenvuoroista, nekin pääosin televisioajan jälkeen.

"Kyse on aika hienosyisistä asioista, mutta kyllä sitä ilmene"

Vihreiden Satu Hassin mielestä tasa-arvossa on menty hieman taaksepäin.

–Ironista on, että hallitusohjelmassa todetaan, että sukupuolten tasa-arvo on toteutunut.

Näkyykö miesvalta päivittäisessä työssä?

–Kyse on aika hienosyisistä asioista, mutta kyllä sitä ilmenee. Eivätkä politiikan toimitukset ole tästä irrallaan, hän napauttaa.

Hassin mukaan puheenjohtajistoon on saatava molempia sukupuolia.

–Kun pääministeri ja presidentti ovat miehiä, niin eduskunnan puhemiehen pitäisi olla nainen.

Naisia eri paikoille laajasti

Kokoomuksen Sofia Vikman sanoo, että työelämässä eli myös eduskunnassa osaamisen ja ahkeruuden on ratkaistava avainpestit, ei sukupuolen.

–On tärkeää, että naiset hallitsevat eri politiikan aihealueet laajasti, eikä pelkästään tiettyjä naisten aiheiksi miellettyjä alueita.

Hän jatkaa, että nykyinen puheenjohtaja on onnistunut jakamaan puheenvuorot salissa oikeudenmukaisesti.

Aamulehti on päättänyt välttää sukupuolittuneita, mies-päätteisiä sanoja ammateista ja tehtävistä. Siksi teksteissämme voi esiintyä totutusta poikkeavia ilmaisuja.


Kommentit (7)

  • Sukupuolineutraali

    Kyllä mä niin mieleni taas pahotin. Juuri kun on saatu ihmiset ajattelemaan meitä sukupuolineutraaleja, niin aletaan taas vatvomaan mies/nais pohjalta asioita. Eikö me kaikki vain voitaisi olla ihmisiä?

  • Nimetön

    ”Kansanedustaja Anna Kontula (vas.) huomauttaa, että valiokunnissa on kuultavina miehiä asiantuntijoina kaksi kertaa useammin kuin naisia.”

    Kaksi kertaa enemmän on yhtä kuin kolminkertainen määrä. Epäilen tätä hänen perusväittämäänsä kovasti. Jos ja kun se ei edes pidä paikkaansa, niin minkähänlainen siitä kirjastakin oikein tulee?
    Toisaalta ei voida ajatella niin, että siellä kuultaisiin yhtä suuret määrät eri sukupuolia. Kyse on asiantuntijoiden kuulemisesta joten vain sillä asiantuntemuksella on merkitystä, ei sillä onko heillä hame vai housut yllään.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio