Tampere

Seitan-pitsaa, vegaanista juustoa ja kookosmaitojäätelöä – Näin Tampereen ravintolat osallistuvat vegaanihaasteeseen

38 tamperelaista ravintolaa ja kahvilaa osallistuu vegaanihaasteeseen tuomalla listalle uutuuksia, joissa eläinkunnan tuotteet on korvattu vegaaniversioilla. Monen ravintolan listalla vegaanivaihtoehdot ovat olleet arkipäivää jo pitkään.

Merja Ojala
Seitan-pitsaa, vegaanista juustoa ja kookosmaitojäätelöä – Näin Tampereen ravintolat osallistuvat vegaanihaasteeseen

Pitseria Napoli on kuuluisa sadan pitsan listastaan. Helmikuun alkupuolella julkaistaan uusi ruokalista ja valikoima täydentyy täysin vegaanisella vaihtoehdolla. Kuvituskuva.

Kaisa UusitaloAamulehti

Iso joukko suomalaisia on viimeisten parin viikon ajan vaihtanut kinkun härkikseen ja jauhelihan soijarouheeseen. Oikeutta eläimille -yhdistyksen organisoimaan Vegaanihaaste-kampanjaan osallistuu tänä vuonna yli 11 000 ihmistä. Vegaanihaaste on vuodesta 2014 asti haastanut ihmisiä kokeilemaan vegaanista ruokavaliota kuukauden ajan.

Myös monet ravintolat ympäri Suomen ovat lähteneet mukaan tammikuun haasteeseen. Vegaanihaaste listaa verkkosivuillaan mukana olevat ravintolat, ja pelkästään Tampereella haasteeseen osallistuu sivuston mukaan 38 ravintolaa ja kahvilaa ympäri kaupunkia.

Kysyimme kolmelta haasteeseen osallistuvalta ravintolalta, miten vegaanihaaste näkyy ruokalistalla ja tilauksissa.

Pizzeria Napoli

Tampereen vanhin pizzeria on kuuluisa sadan pitsan listastaan. Vegaanihaasteessa Napoli on mukana ensimmäistä kertaa.

Vegaanihaasteen erikoisuutena ravintola tarjoaa täysin vegaanisen pitsan, jossa täytteinä ovat marinoitu seitan, tuorepaprika, rucola ja vegaaninen juusto. Seitan on vehnägluteenista valmistettu lihankorvike.

–Kokeilimme läpi erilaisia lihankorvikkeita, ja maistatusten perusteella seitan todettiin parhaaksi. Se on rapsakkaa ja siinä on hyvä purutuntuma, Napolin ravintoloitsija Kalle Räsänen kertoo uutuuspitsasta.

Napoli on mukana haasteessa ensimmäistä kertaa. Viime vuoden helmikuusta lähtien kaikki Napolin pitsat on halutessaan saanut tilata vegaanijuustolla. Seitan-pitsa lisätään vakituisesti listalle helmikuussa.

–Vegaanivaihtoehtoa on mennyt aika tasaisesti, mutta mitään suurta piikkiä ei ole. Yritämme pikku hiljaa opetella itsekin käyttämään vegaanituotteita ja tuoda niitä pysyvästi listalle, Räsänen kertoo.

Lue myös: Kimmo Ohtonen ja 11 000 muuta osallistuvat Vegaanihaasteeseen – "Voin paremmin ilman lihaa, sitten tulevat eläimet ja ilmasto"

Ravintola Zarillo

Hampurilaisia ja texmex-ruokaa tarjoileva ravintola Zarillo osallistuu vegaanihaasteeseen toista kertaa. Listalla on kolme täysin vegaanista hampurilaista, joista Vegan Cheese Burger lisättiin uutuutena parahiksi vegaanihaasteen alkuun.

Vegan Cheese Burgerissa on falafel-pihvi, tomaattia, salaattia, vegaanista coleslaw-salaattia, oman keittiön vegaanista majoneesia ja vegaanista juustoa.

Myös iso osa muista Zarillon annoksista on saatavana vegaanisena.

–Esimerkiksi kasvis-fajitas annos ei ole listalla täysin vegaaninen, mutta creme fraiche -kastikkeen voi halutessaan vaihtaa vegaaniseen. Pyrimme siihen, että vegaanituotteita ei tarvitsisi erikseen kysellä, vaan listalla olisi vaihtoehtoja ja annokset saisi helposti muokattua vegaaniseksi, sanoo keittiöpäällikkö Jani Niininen.

Niinisen mukaan vegaanihaaste ei ole näkyvästi kasvattanut vegaanivaihtoehtojen menekkiä.

–Meillä on tarjottu täysin vegaaninen vaihtoehto jo muutaman vuoden ajan, ja niitä menee ihan kivasti. Sanoisin, että uutuushampurilaisen tultua listalle moni on kyllä halunnut sen testata.

Lue myös:Suklaamoussesta ja tofukiusauksesta tuli suosikkeja – Vegaaniherkut taipuvat myös gluteenittomiksi

Ravintola Purebite

Vuonna 2014 perustetun Purebiten listalla on esimerkiksi salaatteja, thai-wokkeja ja erilaisia pikkupurtavia.

Toista kertaa haasteessa mukana olevan Purebiten kaikki wok-annokset saa halutessaan vegaanisena. Kanamuna ja osterikastike korvataan vegaanisella kastikkeella ja lihan tai kanan paikan annoksissa ottaa tofu.

–Emme ole vegaanihaasteen vuoksi tuoneet uutta annosta listoille, koska meillä oli jo valmiiksi hyvä vegaaninen valikoima, sanoo ravintoloitsija Markus Pajunen.

Hän nostaa kuitenkin listalta esiin ravintolan oman vegaanisen jäätelön. Talon jäätelö on kookosmaitoon tehty ja täysin vegaaninen.

Pajusen mukaan Purebite on saanut vegaanihaasteen myötä paljon uusia asiakkaita, kun ihmiset ovat löytäneet vegaanisten vaihtoehtojen äärelle.

Lue myös:

Mikä ihmeen sipsikaljavegaani? Kaikki vegaanit eivät elä salaatinlehdillä, kasvisperäisestä mättöruoasta on tullut iso ilmiö

Tamperelainen vegaaniburger nousi uutiseksi ulkomailla – Onko Tampereesta tulossa Suomen vegaanipääkaupunki?

Testi: Veimme vegaanin ja sekasyöjän maistamaan pikaruokaketjun kohuttua vegaaniburgeria

Tampereella mukana 38 ravintolaa ja kahvilaa

Kahvilat ja bistrot:

Kahvilakirppis Auvo, Tampereen vohvelikahvila, 3D Crush Café, Alleduuri, Café Gopal, Lautapelikahvila Taverna, Café & Bakery Mimosa, Bistro Naapuri, Pella`s Café, Cafe Pispala, Kahvila-ravintola LEO, Kahvila Caffetta, Konditoria Mari, Pyynikin munkkikahvila,

Pizzeriat:

Sitko Pizza & Bar, Pizzeria Luca, Pizzeria Napoli, Rax, Classic Pizza Restaurant

Hampurilaisravintolat ja pubit:

Bar Piilo, Friends & Brgrs, Classic American Diner, Ohana Grille, Kustaa Bar & Kitchen, Zarillo, Soho, Klubi, Ruby & Fellas.

Etniset ravintolat:

Guru`s Kitchen & Bar, Manoushe, Kasvisravintola Gopal Tammela, Kasvisravintola Gopal Rongankatu, Zeytuun, Ravintola Purebite, Maka Sushi, La Fiesta, Chalupa.

À la carte -ravintolat:

Frankly


Kommentit (1)

  • Lento

    Myös Telakalla tammikuun ajan kaikki kasvisruoat puoleen hintaan, vaikka eivät kaikki vegaanisia tietty olekaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio