Sauli Niinistön kannatus putosi jyrkästi: Toinen vaalikierros häämöttää, kertoo tuore Alma-tutkimus

Niinistöä äänestäisi nyt 58 prosenttia kantansa ilmoittaneista vastaajista. Toiselle kierrokselle olisi menossa Pekka Haavisto (vihr.) 14 prosentin kannatuksella. Eniten kannatustaan nosti valitsijayhdistyksen ehdokas Paavo Väyrynen.

Ehdokkaiden aineistopankit
Sauli Niinistön kannatus putosi jyrkästi: Toinen vaalikierros häämöttää, kertoo tuore Alma-tutkimus

Tässä presidenttiehdokkaat Alma-kyselyn mukaisessa kannatusjärjestyksessä: Sauli Niinistö (valitsijayhdistys), Pekka Haavisto (vihr.), Paavo Väyrynen (valitsijayhdistys), Laura Huhtasaari (ps.), Matti Vanhanen (kesk.), Tuula Haatainen (sd.), Merja Kyllönen (vas.) ja Nils Torvalds (r.).

Kaisa UusitaloAamulehti

Presidentinvaalien toinen kierros alkaa näyttää aiempaa todennäköisemmältä.

Alma-tutkimuksen mukaan istuvan presidentin Sauli Niinistön kannatus on laskenut 12 prosenttiyksikköä edellisestä mittauksesta. Tutkimuksessa kantansa ilmaisseista vastaajista 58 prosenttia äänestäisi Niinistöä. Yhdeksän prosenttia osallistuneista ei ilmoittanut kantaansa. Joulukuussa tehdyssä vastaavassa kannatusarviossa Niinistö vaikutti vielä täysin ylivoimaiselta ehdokkaalta. Tuolloin Niinistön kannatusprosentti oli 70.

Kaikki muut ehdokkaat vihreiden Pekka Haavistoa lukuun ottamatta ovat nostaneet kannatustaan. Haaviston kannatus on pysynyt edellisen mittauksen 14 prosentissa, mikä tekee Haavistosta todennäköisimmän Niinistön haastajan mahdollisella toisella kierroksella.

Muut ehdokkaat nostivat kannatustaan yhdestä viiteen prosenttiyksikköä.

Eniten asemiaan paransi valitsijayhdistyksen ehdokas Paavo Väyrynen, jonka kannatus nousi edellisen kyselyn kahdesta prosentista seitsemään prosenttiin. Väyrysen kannatus on vahvinta perussuomalaisten kannattajien riveissä. Heistä 19 prosenttia äänestäisi vaaleissa Väyrystä.

Jukka-Petteri Eronen
Sauli Niinistön kannatus putosi peräti 12 prosenttiyksikköä verrattuna marras–joulukuun mittaukseen. Pekka Haaviston (vihr.) kannatus pysyi edellisen mittauksen tasolla. Kaikki muut ehdokkaat nostivat kannatustaan.

Sauli Niinistön kannatus putosi peräti 12 prosenttiyksikköä verrattuna marras–joulukuun mittaukseen. Pekka Haaviston (vihr.) kannatus pysyi edellisen mittauksen tasolla. Kaikki muut ehdokkaat nostivat kannatustaan.

Niinistön suosio yltää yli puoluerajojen

Sauli Niinistön kannatus on vahvinta kokoomuksen kannattajien keskuudessa, mutta istuva presidentti saavuttaa suosiota myös yli puoluerajojen.

Kokoomuksen kannattajista 89 prosenttia antaisi äänensä Niinistölle. Keskustan, sdp:n ja rkp:n kannattajat äänestäisivät Niinistöä jopa todennäköisemmin kuin puolueen omaa ehdokasta. Esimerkiksi sdp:n kannattajista 53 prosenttia antaisi äänensä Niinistölle. Puolueen omaa ehdokasta Tuula Haataista äänestäisi vain 24 prosenttia kantansa ilmaisseista.

Vihreiden kannattajista suurin osa, 57 prosenttia, antaisi äänensä Haavistolle. Niinistö on silti vihreiden äänestäjienkin keskuudessa suosittu ehdokas, sillä heistä peräti 37 prosenttia äänestäisi Niinistöä.

Perussuomalaisten kannattajien keskuudessa puolueen oma ehdokas Laura Huhtasaari on Niinistöä suositumpi.

Vasemmistoliiton kannattajien keskuudessa Niinistön edelle menisivät Merja Kyllönen (vas.) ja Pekka Haavisto. Vasemmistoliiton kannattajien keskuudessa Niinistön kannatus on kaikkein heikointa. Heistä 12 prosenttia antaisi äänensä Niinistölle.

Jukka-Petteri Eronen
Alma-tutkimuksen tulosten mukaan Sauli Niinistö voittaisi toisella kierroksella kenet tahansa muista ehdokkaista.

Alma-tutkimuksen tulosten mukaan Sauli Niinistö voittaisi toisella kierroksella kenet tahansa muista ehdokkaista.

Selvästi suosituin

Kannatuksen laskusta huolimatta Niinistö on edelleen selvästi suosituin presidenttiehdokas kaikissa ikä- ja ammattiryhmissä sekä tuloluokissa.

Kaikkein suurimman kannatuksen istuva presidentti kerää yli 70-vuotiaiden joukossa. Kannatusprosentti nousee vastaajan tulotason noustessa.

Myös muissa kannatuskyselyissä Niinistö on vaikuttanut ylivoimaiselta ehdokkaalta.

Ylen viimeisimmässä, marraskuun lopussa julkaistussa kyselyssä Niinistön kannatus oli 80 prosenttia Haaviston kannatuksen jäädessä kymmeneen prosenttiin. Helsingin Sanomien lokakuun gallupissa 67 prosenttia olisi äänestänyt Niinistöä ja 13 prosenttia Haavistoa. Eri kannatuskyselyiden tulokset eivät ole täysin vertailukelpoisia keskenään.

Vuoden 2018 presidentinvaalin ennakkoäänestys alkoi keskiviikkona. Ensimmäisen vaalikierroksen vaalipäivä on sunnuntaina 28. tammikuuta.

Korjaus 18.1.2018 kello 21.00: Korjattu Nils Torvaldsin nimen kirjoitusasu grafiikkaan.

Näin tutkittiin

Presidentinvaalien kannatusmittauksen teki Alma Median toimeksiannosta Tietoykkönen.

Haastatteluja tehtiin 1500 kappaletta puhelinhaastattelujen (468 kappaletta) ja internet-kyselyn (1032 kappaletta) yhdistelmänä 9.1.–16.1.2018.

Otantamenetelmänä käytettiin satunnaisotannan ja kiintiöpoiminnan yhdistelmää. Vastaajat edustavat äänestysikäisiä suomalaisia Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen virhemarginaali on enimmillään 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.


Lue myös nämä


Kommentit (42)

 • reijovirtanen

  Lainnaus postissa tulleesta äänioikeudesta ja selvityksestä näistä pressanvaaleista 2018, ;

  ” Presidetin tehtävät liittyvät ennen muuta ulkopolitiikkaan. Presideti johtaa Suomen ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Euroopuan unionissa tehtävien päätösten kansallisesta valmistelusta ja niihin liittyvistä suomen päätöksistä vastaa puolestaan valtioneuvosto ”
  ( valtioneuvosto = hallitus, tietämätömille)

  Ilmeisesti kukaan täällä komentoinneista ei ole lukenut ja ymmärtänyt (isolla) edellä olevaa selvitystä Presinetin tehtävistä ja vaikutus mahdolisuuksista
  Täällä väitetään ” kun Laura, Paavo, jne. ,jne. olisi pressa nnin minun/sinun asiat paranisivat

  Ainoa parannus olisi jos pidät jonkun ehdokaan äänestä, niin se olisi sinulle miellyttävämpää kuunneltavaa, ulkopolittisista liturgeista, jotka ovat Pressa päätehtävä, Itsenäisyyspäivän
  juhlakättelyn lisäksi

  Rauhoitttukaa nyt, tämä tivoli maksaa ja paljon, olette maksumiehiä/naisia , vaikka ette äänestäkkään

 • LAURA #5

  Itse äänestän Lauraa, Paavo Väyrynen kävi mielessä mutta tykkään enemmän Lauran isänmaallisesta viestistä, ymmärrän että Lauran kannatus ei luultavasti riitä voittoon mutta tarkoituksena on näyttää ihmisille että perussuomalaiset pitää ottaa tosissaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio