100 vuotta sitten

Sata vuotta sitten lehti vetosi kansan sovinnollisuuteen

"Eripuraisuus kuolettaa, sovinnollisuus rakentaa. Raaoilla töillä häväisisimme itsemme."

Sata vuotta sitten lehti vetosi kansan sovinnollisuuteen

Asuntomyynti-ilmoitus sadan vuoden takaa.

Minna KurkiAamulehti

Ohhhohho. Hidasta oli tiedon kulku sata vuotta sitten, ainakin paikoitellen. Sata vuotta sitten tällä viikolla lehti ilmestyi tasan kerran, tiistaina.

Aika oli niin jännittävä, että Aamulehti katsoi asioikseen vähän rauhoitella tilannetta.

"Aika on jännittävää. Mielet kuohuksissa. Mutta vielä on Suomen kansan maltti säilynyt. Silti on ilmassa uhkaa, joka voi kaataa kumoon järjen vaatiman tasapainoa mielistä ja päästää intohimot valloilleen. Sen välttämiseksi on tarpeen että, ymmärretään asema oikein. Ensinnäkin täytyy alleviivata se totuus, että Suomen parasta, sen kansan hyvää eri puolueet maassamme tarkoittavat. Toiseksi kohdaltamme vakuutamme, että n. s. porvarilliset puolueet eivät aja nurjaa politiikkaa työväkeä vaataan, eivät tahdo kaapata valtaa harjoittaakseen väkivaltaista jarrutusta uudistusten estämiseksi, eivät ole perustaneet suojeluskuntia lahtarikaarteiksi. Syytökset siitä torjumme mitä jyrkimmin", Kansallisen suomalaisen puolueen äänenkannattaja kirjoitti.

"Pakko ja väkivalta tuovat onnettomuutta, lähtivätpä ne vieraitten tai omain kansalaisten taholta. Eripuraisuus kuolettaa, sovinnollisuus rakentaa. Raaoilla töillä häväisisimme itsemme."

"Menkäämme eteenpäin siinä mielessä, että yksimielisinä isänmaan suurissa elinkysymyksissä turvaamme oman ja tulevien polvien onnen. Mutta rikoksien polkua vaeltamalla ja leppymättömällä keskinäisellä epäluulolla turmelemme itsemme ja tulevaisuuden."

"Suomen kansan voima ja kansanvaltaisen edistyksen ensi ehto on, että elätämme yhteishenkeä ja sovinnollisuutta sydämissämme silloinkin kun keinoista ollaan eri mieltä."

Aamulehti käy läpi sadan vuoden takaisia lehtiä Suomen juhlavuoden kunniaksi.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Teksti sopii hyvin tähän päivään. Mikään ei muutu koskaan…

  • Realisti

    Kyllähän tässäkin maassa olisi yhteisöllisyyttä, jos edes päättäjät ajaisivat kansan asiaa, mutta näinhän asia ei ole. Myöskin haitalliset vieraslajit pudottavat yhteisöllisyyden nollaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio