100 vuotta sitten

Sata vuotta sitten jännitettiin vaalin tuloksia: "Suomen kansa on ratkaissut kohtalonsa"

Vuonna 1917 vaalien tulosta ei sattuneista syistä saatu vaalipäivän iltana.

Sata vuotta sitten jännitettiin vaalin tuloksia: "Suomen kansa on ratkaissut kohtalonsa"
Minna KurkiAamulehti

Lokakuun 3. päivänä 1917 eduskuntavaalit olivat ohi, mutta tuloksia odotettiin yhä.

Aamulehti tiesi kertoa, että Tampereella äänioikeutettuja oli 21 554. Äänioikeuttaan käytti 14 613 eli 67,8 prosenttia äänioikeutetuista.

Samalla lehti kommentoi jo tulevaa.

"Suomen kansa on ratkaissut kohtalonsa. Pian nähdään saammeko eduskunnan, joka vapauttaa maan uhkaavasta sisäisestä ja ulkoisesta vaarasta, joka vastuunalaisuutensa tuntien suorittaa kansan yhteistä parasta silmällä pitäen sen edistys- ja uudistustyön, jonka tarpeessa tämä kansa niin kipeästi on, vai saammeko eduskunnan, joka kevytmielisesti ja yksipuolisesti pitelee valtiollisen olemassaolomme ehtoja ja lamauttaa ja hervaisee kaiken eteenpäinpääsyn joka alalla", lehti pohti.

Uhka oli tietysti punainen.

"Tämä kansa voidaan vielä henkisesti ja taloudellisesti nostaa ja yhteiskunnallisesti ja valtiollisesti turvata, jos vaalien tulokset osoittavat, että maa vapautuu punaisen taantumuksen sorrosta", lehti maalasi.

Lue koko kirjoitus ja muita sadan vuoden takaisia uutisia täältä.

Aamulehti käy Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi läpi sadan vuoden takaisia lehtiä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio