Saksan hallituksessa kiistellään turvapaikanhakijoista – sisäministeri käännyttäisi perusteettomat hakijat jo rajalla

Baijerin kristillisdemokraatteja edustava Horst Seehofer tiukentaisi Saksan pakolaispolitiikkaa.

CLEMENS BILAN
Saksan hallituksessa kiistellään turvapaikanhakijoista – sisäministeri käännyttäisi perusteettomat hakijat jo rajalla

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja sisäministeri Horst Seehofer ovat eri mieltä siitä, miten turvapaikkahakemuksia tulisi käsitellä.

Visa NoronenBerliini

Saksan hallituksen sisällä käytävä kädenvääntö turvapaikanhakijoiden käännytyksistä on muuttunut julkiseksi.

Saksan pakolaisasioista vastaavan sisäministerin Horst Seehoferin oli tarkoitus julkistaa tällä viikolla 63-kohtainen ohjelma, jossa Saksan pakolaispolitiikkaa olisi tiukennettu. Seehoferin täytyi kuitenkin perua ohjelmansa julkistus liittokansleri Angela Merkelin vastustuksen takia.

Baijerin kristillisdemokraatteja edustava Seehofer on tunnettu tiukasta linjastaan. Aloittaessaan nykyisessä hallituksessa hän ilmoitti, ettei islam kuulu hänen mielestään Saksaan.

Suurin erimielisyys Saksan hallituksen sisällä koskee turvallisista maista Saksaan saapuvien turvapaikanhakijoiden käännytyksiä. Seehoferin kaavailujen mukaan nämä hakijat käännytettäisiin heti jo rajalla.

Merkel puolestaan vaatii että pakolaiskysymykset ratkaistaisiin yhdessä muiden EU-maiden kanssa sen sijaan, että Saksa tekee ratkaisuja yksin. Merkel perustelee linjaansa sillä, että välittömät rajakäännytykset olisivat lain kannalta hankalia, toimeenpano vaikeaa ja Saksan yksipuoliset toimet voisivat tuoda suuria ongelmia muille EU-maille.

Sormenjäljet rekisterissä

Nykyisin maahan saapuneet voivat jättää turvapaikkahakemuksen Saksassa, ja vasta myöhemmin hakemuksen käsittelyssä tarkastetaan, onko henkilö hakenut aiemmin turvapaikkaa toisesta EU-maasta.

EU-maihin laittomasti saapuvien sormenjäljet tallennetaan EU:n Eurodac-sormenjälkirekisteriin. Tämä antaa mahdollisuuden selvittää, onko Saksaan saapunut henkilö hakenut turvapaikkaa toisesta EU-maasta.

Merkel ja Seehofer kuuluvat molemmat kristillisdemokraattiseen ryhmään, jossa keskustelu pakolaispolitiikasta on käynnistynyt julkisen riidan seurauksena.

Seehoferin takana on hänen baijerilainen kristillisdemokraattien CSU-puolueensa. Baijerissa pidetään osavaltiovaalit tänä syksynä, ja oikeistopopulistipuolue AfD on perinteisiä arvoja kunnioittavassa Baijerissa syönyt reippaasti kristillisdemokraattien kannatusta.

Vielä vuosikymmen sitten yli puolet baijerilaisesta tuki kristillisdemokraatteja. Nyt mielipidekyselyt näyttävät kristillisdemokraateille reilun 40 prosentin kannatusta ja AfD:lle reilun 10 prosentin kannatusta.

Seehoferilla on tukijoita myös kristillisdemokraateissa Baijerin ulkopuolella. Monet tukijoista ovat turhautuneita siihen, että EU ei ole saanut Merkelin tavoittelemaa ratkaisua aikaan.

Enemmistö kannattaa rajakäännytyksiä

Sekä Merkel että Seehofer hakevat nyt ymmärrystä kannoilleen Itävallasta. Kumpikin on tavannyt tällä viikolla liittokansleri Sebastian Kurzin, joka on tunnettu tiukasta maahanmuuttolinjastaan.

Merkel oli yhteisessä lehdistötilaisuudessa selvästi huojentunut, kun Kurz tuki Merkelin aikaisempia vaatimuksia EU:n rajavalvontavirasto Frontexin vahvistamisesta. Merkelin mukaan Frontexille pitäisi antaa lisää rahoitusta, henkilökuntaa ja sen toimivaltuuksia pitäisi laajentaa.

Hieman yli puolet saksalaisista kannattaa ehdotusta, jonka mukaan turvapaikanhakijat käännytettäisiin rajalla, jos he saapuvat Saksaan turvallisesta kolmannesta maasta.

Eurodac

Jokaiselta yli 14-vuotiaalta, joka jää kiinni laittomasta rajanylityksestä EU:ssa, Norjassa, Islannissa, Sveitsissä tai Liechtensteinissa, otetaan sormenjäljet, ja ne toimitetaan Eurodac-sormenjälkitietokantaan.

Eurodaciin tallennetaan vain sormenjälki ja tieto sukupuolesta, ei esimerkiksi nimeä tai valokuvaa.

Sormenjäljet pidetään tietokannassa 18 kuukautta. Sen jälkeen ne poistetaan.

Eurodac-tietokantaa hoitaa Euroopan unionin virasto Eu-LISA.

Jos maahantulija hakee turvapaikkaa EU-maasta tai sen kumppanimaasta, rekisteristä tarkistetaan, onko siellä ennestään hakijan sormenjälkiä. Jos sormenjäljet löytyvät rekisteristä, EU-maalla on periaatteessa mahdollisuus palauttaa turvapaikanhakija maahan, jossa ensimmäiset sormenjäljet on otettu.

Myös poliisi voi tarkastaa tietoja Eurodacista, jos henkilöä epäillään vakavista rikoksista, esimerkiksi terrori-iskuista.


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Merkel ei vaan näytä oppivan virheistään. Hän haluaa järjettömästi vieläkin esittää olleensa oikeassa, vaikka olikin totaalisen väärässä.

  • Kännykkäpojat kotiin

    Eikö se olisi ihan hyvä käytäntö Suomellekin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio