Ilman vapaapäiviä kolmisen viikkoa – Hoitajien pitkistä työputkista kannellaan jo EU:lle

Koulutetun hoitajan työtehtävien kirjo on liian laaja: odotusajan seulontatutkimuksista talonmiehen ja keittäjän hommiin. Lääkärin tehtäviä tehdään nollalisillä.

Kimmo Penttinen
Ilman vapaapäiviä kolmisen viikkoa – Hoitajien pitkistä työputkista kannellaan jo EU:lle

Tehyn tuore puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kehuu liiton jäsenten työmoraalia: kaikki tehdään viimeisen päälle. Hän huolehtii hoitajien työtehtävien sisällön muutosta, sillä hoitajat tekevät paljon lääkärille kuuluvia tehtäviä. –Putken toisessa päässä on töitä, jotka kuuluisivat laitoshuoltajille, keittäjille tai siivoojille.

Anita Simola

Ammattijärjestö Tehyn kampanjapaidassa lukee osuvasti Sairaan hyvä.

Jotta sairaalle riittäisi hyvää jatkossakin, on järjestön mukaan otettava iso vaihde käyttöön. Hoitoala tiedetään stressaavaksi, mutta viime aikoina on painolastia kertynyt entisestään hoitohenkilökunnan niskaan.

Tehyssä pelätään, että potilasturvallisuus vaarantuu.

Leikkaussalissa pitkät työvuorot

Monet hoitajat joutuvat lähtemään vapaa-ajalta töihin. Taustalla on hoitajia koskeva varallaolovelvollisuus. Helsingissä Meilahden sairaalan leikkausosaston hoitajilla on jopa vuorokauden mittaisia työputkia.

Joissain tapauksissa hoitaja on ollut töissä ilman vapaapäiviä kolmisen viikkoa. Silloin oma hyvinvointi ja terveys kärsivät.

Tehyn tuore puheenjohtaja Millariikka Rytkönen korostaa, etteivät ongelmat jää vain pääkaupunkiin.

–Saamme samanlaisia viestejä maakunnista. Hoitajat kuormittuvat liikaa. Olemme yrittäneet saada muutosta työaikalakiin, mutta turhaan. Tällaiseen kehään on jouduttu, kun sote-alan päällekkäisiä toimintoja on purettu.

Suurin vaara on potilasturvallisuuden heikentyminen.

–Emme puhu vain työntekijän jaksamisesta. Potilasturvallisuus on kaiken a ja o. Sitä ei voida vaarantaa.

Tilanne korjaantuisi helposti lisäväellä.

–On työnantajan tehtävä huolehtia siitä, että yksiköissä on tarpeeksi jengiä töissä.

Kantelu komissiolle

Huoli pitkistä työputkista on otettu järjestössä tosissaan. Asiasta ollaan tekemässä kantelu EU-komissiolle. EU:n työaikadirektiivi edellyttää korvaavan lepoajan antamista.

Rytkönen sanoo, ettei kantelua peruuteta. Asiat ovat lähteneet jo rullaamaan.

Kantelussa pyydetään komissiota tutkimaan, onko lainsäädäntömme EU-lainsäädännön mukaista, kun kyse on varallaolosta.

Tehtäviä joka lähtöön

Tarvittava lepoaika ei ole ainut murheenkryyni: toinen on hoitajien työtehtävien sisältö.

Toisaalla hoitajat tekevät paljon lääkärille kuuluvia tehtäviä. Putken toisessa päässä on töitä, jotka kuuluisivat laitoshuoltajille, keittäjille tai siivoojille.

Hoitajille on myönnetty muutaman vuoden ajan rajattu oikeus määrätä lääkkeitä. Valviran rekisterissä on tällä hetkellä yli 300 sairaanhoitajaa, joilla on tämä oikeus. Rytkönen laskee, että tänä keväänä määrä nousee noin neljään sataan.

–Kokemukset osoittavat, että hoitajien lääkemääräykset ovat olleet turvallisia.

Oikeus on Rytkösen mielestä erityisen tärkeää, kun sote-uudistus astuu voimaan.

–Ajatellaan syrjäseutuja. Miten kätevää onkaan, kun kotisairaanhoitaja voi määrätä tarvittavat lääkkeet, eikä asiakkaan tarvitse lähteä kotoaan reseptin hakuun.

Lääkkeitä määräävä hoitaja törmää joskus epäluuloihin.

–Hoitajat saavat perusteellisen koulutuksen. Erikoispätevyys vaatii samoja korkeakoulutason opintoja esimerkiksi farmakologian teoriassa ja reseptiopissa kuin mitä tulevat lääkärit opiskelevat.

Nollalisillä lääkärin tehtäviä

Järjestelmä on sujunut Tehyn mukaan hyvin, mutta kolikolla on toinen puoli. Hoitajien saama korvaus uusista työtehtävistä vaihtelee paljon.

–Osa ei saa mitään lisää. Jossain on tehty paikallisia sopimuksia, jotka tuovat toimenpidekorvauksen vaikkapa sikiöseulonnoista. Ne ovat yksi tyypillisimmistä tehtävistä, jotka ovat siirtyneet lääkäreiltä hoitajille.

Puheenjohtaja korostaa, että koulutetulle hoitajalle kuulumattomia töitä on tehty nurisematta.

–Jäsenillämme on korkea työmoraali. Hoitaja kokee, että kaikki on tehtävä viimeisen päälle hyvin. Nyt on havaittu kuplimista. Muutosta tarvitaan.


Kommentit (3)

 • Nimetön

  Mitä ihmeen porukkaa nämä tehyn hyvinpalkatut työntekijät ovat?
  Ei muuta kuin valitusta valituksen perään. Hankkiutukaa muihin töihin jos niin tunnette itsenne poljetuiksi.

 • Nimetön

  Tampereen yliopistollisessa sairaalassa hoitajat uupuvat työtehtävissään, koska työvuorot ovat jatkuvasti alle säädetyn hoitajatarpeen. Vuoroista puuttuu jatkuvasti ammattitaitoisia hoitajia sairaslomien ja koulutusten takia ja työt joudutaan tekemään liian vähällä väellä ja osin epäpätevillä tuuraajilla.
  Hoitajahenkilöstö väsyy ja uupuu, mistä alkaa uusi poissaolokierre.
  EI voi kun ihmetellä, miksi alipalkattujen ja uhrautuvien hoitajien työ pitää tehdä vielä vaarallisen kuormittavaksi jatkuvalla aliresurssoinnilla?
  Miksi TAYS:n johto ei halua laittaa asiaa kuntoon?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio