"Sain nähdä, miten lämminhenkinen isä hän oli" – Niklas Herlinin ystävä kirjoittaa koskettavasti vaatimattoman miljonäärin arvoista

"Nikoa jää kaipaamaan valtava määrä ihmisiä, tuttuja ja tuntemattomia. Heidän joukossaan minä, Nikon aina Hugeksi kutsuma." Markku Huusko muistuttaa, että Niklas Herlin oli sananvapauden puolustaja.

Saana Säilynoja
"Sain nähdä, miten lämminhenkinen isä hän oli" – Niklas Herlinin ystävä kirjoittaa koskettavasti vaatimattoman miljonäärin arvoista

Nikon viimeiseksi jäänyt iso projekti oli kehitysvammaisten palveluja tuottavan Lyhty ry:n tulevaisuus. Työ jäi täysin yllättäen kesken.

Alma Media

Kustantaja Niklas Herlinin hyvä ystävä ja Uuden Suomen päätoimittaja Markku Huusko kirjoittaa, että Herlin oli sananvapauden puolustaja ja lämminsydäminen ihminen. Huusko työskenteli Herlinin kanssa Kauppalehdessä. Kun Herlin herätti legendaarisen Uuden Suomen henkiin, valitsi hän raudankovaksi ammattilaiseksi tietämänsä ystävänsä sen journalistiseen johtoon.

"Ystävällinen, luova, tasa-arvoinen, sananvapauden puolustaja. Näin luonnehtivat Uuden Suomen lukijat liian varhain pois mennyttä läheistä kaveriani ja rakasta työtoveriani Niklas Herliniä (1963–2017), Nikoa. He osuvat sataprosenttisen oikeaan.

Nikolle tuli muutama viikko sitten täyteen 30 vuotta alalla, kuten hän itse blogissaan kirjoitti. Siinä hän muistutti muun muassa, että 'jokaisena vuonna Suomessa on vallinnut suurempi sananvapaus kuin edellisenä' ja kertoi kiitollisuudestaan siitä, että oli saanut 'painia hyvät ja pahat ottelut' journalismin alalla.

Nyt päälle käyvän surun päivänä kiitän, että sain tuntea niin hienon ja lämminsydämisen ihmisen kuin Niko oli.

Yhteinen journalistinen taipaleemme alkoi syksyllä 1991 Kauppalehdessä. Sain seurata intohimoisen ja pelottoman journalistin työtä lähietäisyydeltä.

Sivistyksensä lisäksi Niko oli nopea ja tarkka. Kilpailussa journalistin suuresta päämäärästä – omista uutisista eli skuupeista – hänelle oli vaikea pärjätä.

Kauppalehden jälkeen Niko teki toimittajan töitä Suomen Kuvalehdessä ja Ilta-Sanomissa. Sielläkin hän erottautui oman tien kulkijana, joka pystyi yhdistämään uudella tavalla esimerkiksi urheilun ja talouden.

Vuonna 2003 Niko perusti kirjankustantamon, Teoksen. Siellä hänen ja toisen intohimoisen kulttuuri-ihmisen Silja Hiidenheimon (1961–2015) tiet kohtasivat tavalla, joka on jo piirtynyt suomalaisen kirjallisuuden historiaan. Kuudessa vuodessa Teoksen kirjailijat saivat neljä kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintoa.

Journalismin kentällä tiemme kohtasivat jälleen, kun lähdimme projektiin nimeltä Uusi Suomi. Aleksis Kiven päivänä vuonna 2007 yhteisestä unelmastamme tuli totta, verkkolehti syntyi.

Niko paalutti vuoden 2007 lokakuussa journalismia ja sananvapautta näin, aivan kuin nähden, mitä seuraavan kymmenen vuoden aikana tapahtuu: 'Sananvapaus on tärkeä arvo. Sananvapauden käyttöön liittyy vastuu sanomisistaan. Uusi Suomi ei julkaise mitä tahansa roskaa edes sananvapauden nimissä. Näin se suojelee itseään, lukijoita ja varsinkin niitä, jotka haluaisivat käyttää sananvapauttaan väärin'.

Opin tuntemaan Nikon töiden ja yhteisesti vietetyn vapaa-ajan kautta. Sain nähdä, miten lämminhenkinen isä hän oli tyttärelleen Riikalle ja pojalleen Heikille. Tutuksi tulivat hänen jakamansa kuvat isästä ja tyttärestä kaupungilla ravintoloiden antimia nauttimassa.

Inhimillisenä ja osaavana omistajana Niko muistetaan Teoksen ja Uuden Suomen lisäksi Alma Mediassa, Cargotecissa, Koneessa ja monessa muussakin yhtiössä. Tukijana hänen roolinsa oli monessa ihmisläheisessä hankkeessa myös merkittävä.

Nikon viimeiseksi jäänyt iso projekti oli kehitysvammaisten palveluja tuottavan Lyhty ry:n tulevaisuus. Työ jäi täysin yllättäen kesken, mutta Nikon henki elää myös tässä tasa-arvoisempaan maailmaan tähtäävässä hankkeessa.

Nikoa jää kaipaamaan valtava määrä ihmisiä, tuttuja ja tuntemattomia. Heidän joukossaan minä, Nikon aina Hugeksi kutsuma."

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja ja Niklas Herlinin ystävä.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio