Saadaanko influenssa pian paremmin hallintaan? – Uusi rokote suojaisi kaikilta neljältä virustyypiltä

Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskus hakee nyt testihenkilöitä uusille kausi-influenssarokotteille.

Kari Löfhjelm
Saadaanko influenssa pian paremmin hallintaan? – Uusi rokote suojaisi kaikilta neljältä virustyypiltä

Suomessa kausi-influenssaa aiheuttaa neljä virustyyppiä.

Jaana HyyryläinenAamulehti

Monen tamperelaisen postiluukusta on viime päivinä saattanut pudota kirje, jossa etsitään osallistujia rokotetutkimuksiin.

Mukaan haetaan perusterveitä 3–17-vuotiaita ja 18–64-vuotiaita, sekä odottavia äitejä.

Kahden ensimmäisen ryhmän kohdalla kyse on entistä tehokkaammista kausi-influenssarokotteista, joita kehitetään Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksessa parhaillaan.

Tutkimuksista vastaava lääkäri ja professori Timo Vesikari kertoo tutkimusten edenneen nyt siihen vaiheeseen, että rokotteiden testaaminen riskiryhmään kuulumattomilla henkilöillä voidaan aloittaa.

–Tutkimustyötä ja testejä on jo tehty valtavasti, eikä ole mitään syytä olettaa, että rokotteisiin sisältyisi minkäänlaisia riskejä.

Veskari lisää, että vuosina 2010 ja 2011 tapetilla olleiden sikainfluenssarokotteen ja narkolepsian yhteyttä tutkittaessa on päästy ymmärrykseen siitä, mikä narkolepsian yleistymisen tietyssä ikäryhmässä aiheutti. Tätä ainesosaa ei näissä rokotteissa ole käytetty.

Hannu Mänttäri
Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskus etsii osallistujia uusien, entistä tehokkaampien kausi-influenssarokotteiden tutkimuksiin.

Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskus etsii osallistujia uusien, entistä tehokkaampien kausi-influenssarokotteiden tutkimuksiin.

Parempi suoja, uudet valmistusmenetelmät

Uusia rokotteita influenssaa vastaan kehitetään Timo Vesikarin mukaan yksinkertaisesti siksi, että parasta ei ole vielä löydetty.

Suomessa kausi-influenssaa aiheuttaa neljä virustyyppiä. Useimmat nykyisistä rokotteista suojaavat niistä kolmelta, mutta uusien nelitehoisten rokotteiden toivotaan purevan kaikkiin neljään.

Ihmeitä Vesikari ei edelleenkään lupaa, sillä erityisesti ikääntyneille ihmisille on vaikea löytää riittävän tehokasta rokotetta.

–Jos nykyiset rokotteet antavat terveille työikäisille 80-prosenttisen suojan, iäkkäiden kohdalla suoja saattaa olla vain 40-prosenttinen. Tämä on fysiologinen fakta, mutta juuri siitä syystä kehitystyötä on tehtävä.

Rokotteissa on myös kokeiltu uudenlaisia valmistustapoja. Vesikarin mukaan rokotevalmistajat ympäri maailman etsivät jatkuvasti erilaisia vaihtoehtoja perinteiselle kananmunavalmistukselle. Jos rokote voitaisiin valmistaa jollakin muulla tavalla, se sopisi myös kananmunalle allergisille henkilöille.

Esimerkiksi tämä kyseinen aikuisille tarkoitettu tutkimusrokote valmistetaan tupakkakasvissa.

–Kasvissa tuottaminen on taloudellinen tapa, eikä nelitehoinen rokote tule nähdäkseni muiltakaan osin kolmitehoista kalliimmaksi.

Vesikari ei osaa vielä sanoa, milloin uusia rokotteita mahdollisesti saataisiin markkinoille. Mikäli aikuisten tutkimuksesta saadaan hyviä tuloksia, testaaminen jatkuu vielä vanhemmilla ikäryhmillä.

Kaikkien kolmen rokotteen kohdalla tutkimusryhmiin toivotaan löytyvän 700 osallistujaa. Lapsille ja nuorille suunnatun rokotteen tutkimuksissa rokotetutkimuskeskus voi ottaa mukaan tuhatkin, jos halukkaita ilmaantuu.

Lapsille ja nuorille suunnattu rokote on aikuisten rokotteen tapaan valmistettu uudella tavalla, mutta siinä on hyödynnetty soluviljelmää.

Molempien uusien valmistustapojen uskotaan lisäävän rokotteiden tehoa. Niiden avulla rokotteen viruskanta saadaan näet vastaamaan influenssakaudella kiertäviä virustyyppejä entistä tarkemmin.

Soluviljelmässä rokotteen valmistaminen on lisäksi nopeaa, mikä helpottaisi epidemiatilanteiden hallintaa.

Näin pääset mukaan

Rokotetutkimuksiin voi osallistua monella paikkakunnalla. Tampereella voi ottaa yhteyttä Tampereen rokotetutkimusklinikkaan tai yhteydenottopyynnön voi jättää osoitteessa rokotetutkimus.fi.

Uusien rokotteiden tutkimuksiin osallistuminen vaatii yhden käynnin rokotetutkimusklinikalla. Siellä koehenkilölle annetaan joko uutta influenssarokotetta tai verrokkirokotetta eli lumelääkettä.

Kummankin rokotteen tutkimus kestää kaikkiaan 8–10 kuukautta, jonka aikana tilannetta ja mahdollisia influenssaoireita seurataan puhelimitse.

Mikäli oireita esiintyy, tutkittavilta otetaan tarvittaessa nenänäyte.

Markkinoilla olevia rokotteita vertaillaan raskausaikana

Odottavia äitejä koskevassa tutkimuksessa verrataan kahden käytössä olevan influenssarokotteen tehoa ja vasta-aineiden siirtymistä äidistä istukan kautta napavereen.

Kun raskausviikkoja on täynnä 20–32, osallistujat saavat yhden annoksen joko neli- tai kolmitehoista influenssarokotetta.

Tuloksia seurataan äidin verinäytteiden avulla, ja tutkimus päättyy lapsen synnyttyä.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Siirrytty eläintesteistä ihmikokeisiin nähtävästi. Testattava allekirjoittaa muuten vastuuvapauden eli en ikinä ota mitään flunssa piikkejä enkä tule ottamaan. Haluan pitää ajokortin toisin kun ne jotka viimeksi sairastui uniapneaan ne ei aja ikinä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio