Tampere

Robottibusseja, automaattista maksamista ja vartiointi-droneja – Tampereella aletaan kehittää älykkään kaupungin palveluita

Hervantaan on rakennettu testialustaksi pilvipohjainen verkko. Kaupunki ja yritykset tekevät yhteistyötä. Tavoitteena on kehittää palveluita, jotka sopivat myös muiden kaupunkien käyttöön maailmanlaajuisesti.

Ilmari Fabritius
Robottibusseja, automaattista maksamista ja vartiointi-droneja – Tampereella aletaan kehittää älykkään kaupungin palveluita

Droneja voitaisiin tulevaisuudessa käyttää vartioinnin apuvälineinä.

Kati KalliosaariAamulehti

Kun Tampereen ratikka otetaan käyttöön vuonna 2021, sen syöttöliikennettä hoitavat itsekseen kulkevat robottibussit. Kyydin maksaminen onnistuu ilman rahaa, sillä kasvojentunnistusjärjestelmä tunnistaa matkustajat automaattisesti.

Tämä saattaa kuulostaa tieteiselokuvalta, mutta voi hyvinkin olla todellisuutta jo muutaman vuoden kuluttua. Tampereella ryhdytään kehittämään uusia älykkään kaupungin palveluita ja tuotteita kaupungin ja yritysten yhteistyöllä.

Vision mukaan ratikasta voit astella suoraan junaan, sillä samaan kuukausilippuun sisältyy mahdollisuus käyttää sekä ratikkaa, junaa, yhteiskäytössä olevia autoja että kaupunkipyöriä.

Myös kaupassa maksaminen sujuu kätevästi. Lastaat vain ostokset kärryysi ja kuljet laitteen läpi, joka lukee ostosten viivakoodit ja kertoo maksupäätteelle loppusumman.

Jos valitset kulkupeliksi auton, se osaa ajaa lähes itsestään. Auto keskustelee muiden autojen ja tieverkon kanssa ja varoittaa ruuhkista, liukkaudesta ja tiellä olevista jalankulkijoista. Se asettaa ajonopeuden sellaiseksi, että pääset liikennevaloista suoraan läpi vihreillä.

Ihmisten ja omaisuuden turvallisuutta valvovat ilmassa kiertävät vartiointi-dronet eli miehittämättömät pienoislennokit. Ne havaitsevat esimerkiksi tulipalot ja kaasuvuodot.

Tomi Vuokola
Pertti Peussa VTT:ltä esittelee autoa, mikä liikkuu ilman kuskia.

Pertti Peussa VTT:ltä esittelee autoa, mikä liikkuu ilman kuskia.

Tampereella kehitetään uusia palveluita

Tampereen kaupunki ja sen Smart Tampere -kehitysohjelma tarjoavat yritysten, tutkimuslaitosten ja opiskelijoiden käyttöön pilvipohjaisen testialustan ilmaiseksi kolmen vuoden ajaksi.

–Mukaan haetaan nyt 5G-palveluja kehittäviä yrityksiä, mutta myös muita yhteistyökumppaneita, esimerkiksi kauppakeskuksia ja taloyhtiöitä, Smart Tampere -ohjelman johtaja Tero Blomqvist kertoo.

Hervantaan rakennetun verkon toteutuksesta vastaa Nokia. Verkko kattaa Tampereen teknillisen yliopiston ja Poliisiammattikorkeakoulun lisäksi Hervannan keskustan aluetta ja raitiotien reittiä.

Verkkoalustan tärkein tehtävä on tiedon kerääminen.

–Kun laitteet alkavat keskustella laitteiden kanssa, pitää olla mahdollista kerätä ja analysoida automaattisesti suuria määriä tietoa, toteaa johtaja Jari Peltoniemi Nokialta.

Tarkoituksena on kehittää uusia palveluita julkisten organisaatioiden, koulutus- ja tutkimuslaitosten sekä yritysten ja kuntalaisten yhteistyönä. Tavoitteena ovat ratkaisut, jotka toimivat myös maailmalla ja kelpaavat vientituotteeksi.

Tampereen kaupungin rooli on toimia kumppanina ja mahdollistajana.

–Hervantaan rakennettu testialusta on konkreettinen esimerkki siitä, miten kaupunki voi edistää yritysten liiketoimintaa ja samalla parantaa palveluita asukkailleen. Tämä tukee myös ykköstavoitettamme työllisyyden parantamista, toteaa pormestari Lauri Lyly (sd.).

Smart Tampere

Smart Tampere on Tampereen kaupungin strateginen kehitysohjelma vuosille 2017–2021.

Sen tehtävänä on luotsata Tamperetta kohti kansainvälisesti tunnistettua älykästä kaupunkia julkisten toimijoiden, oppilaitosten, organisaatioiden ja kuntalaisten yhteistyöllä.

Verkon avulla testataan muun muassa robottiajoneuvoilla hoidettavaa raitiotien syöttöliikennettä. Testaus on osa EU:n Stardust-hanketta.

Liikenneratkaisujen lisäksi verkon avulla voidaan kehittää tuotteita ja palveluita mille tahansa kaupunkilaisen elämänalueelle, kuten viranomaispalveluihin, jätehuoltoon, koulutukseen, asumiseen, terveyteen ja turvallisuuteen.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Tehkää vielä robotit matkustajiksi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio