Tiede

Robotit kehittyvät niin nopeasti, että lainsäädäntö on putoamassa kelkasta: "Väärää kehitystä on kovin vaikea kääntää" – suuri robottikonferenssi ensi viikolla Tampereella

Mitä nopeammin robottien kyvyt ja ominaisuudet paranevat, sitä enemmän ongelmia on luvassa. Tampereella ensi viikolla järjestettävä Euroopan merkittävin robotiikan konferenssi ERF2018 tuo kaupunkiin 800 robottien asiantuntijaa.

Silja Viitala
Robotit kehittyvät niin nopeasti, että lainsäädäntö on putoamassa kelkasta: "Väärää kehitystä on kovin vaikea kääntää" – suuri robottikonferenssi ensi viikolla Tampereella

Tampereella järjestettävän suuren robotiikka-alan konferenssin pääorganisaattorin rooli Suomessa on pitänyt Jyrki Latokartanon kiireisenä viime kuukausina.

Vesa VanhalakkaAamulehti

Robotiikka kehittyy tällä hetkellä niin nopeasti, että lainsäädäntö alkaa pian laahata kehityksen jäljessä.

–Tällä hetkellä ollaan siinä ja siinä, että lainsäädäntö pysyy perässä. Jos ala kehittyy niin nopeasti kuin ennustetaan, niin kyllä lainsäädäntö jää pahasti jälkeen, sanoo Suomen robotiikkayhdistyksen puheenjohtaja ja Tampereen teknillisen yliopiston TTY:n teollisuusrobotiikan asiantuntija Jyrki Latokartano.

Mitä nopeammin robottien kyvyt ja ominaisuudet paranevat, sitä enemmän eteen tulee lainsäädännöllisiä ja eettisiä ongelmia.

–Jos joku väärään suuntaan kehitystä vievä tekniikka, toimintamalli tai tapa yleistyy liikaa, väärää kehitystä on kovin vaikea kääntää. Tarvitaan yhteisiä pelisääntöjä.

Jyrki Latokartano

Tampereen teknillisen yliopiston TTY:n Kone- ja tuotantotekniikan laboratorion projektipäällikkö ja teollisuusrobotiikan asiantuntija.

Opettaa teollisuusrobotiikkaa ja vastaa TTY:n Konetalon teollisuusroboteista ja teollisuusrobotiikan hankinnoista. Tukee tutkijoita robottien käytössä ja hankinnassa.

Suomen robotiikkayhdistyksen puheenjohtaja.

Latokartano twiittaa robotiikasta aihetunnisteella @ropoottimiaes

Latokartanolla on viime kuukausina pitänyt kiirettä, sillä hän on järjestänyt yhdessä TTY:n kanssa Tampereella 13. maaliskuuta alkavaa Euroopan suurinta robotiikka-alan konferenssia European Robotics Forumia (ERF2018).

Konferenssi kokoaa Tampere-taloon noin 800 robotiikan asiantuntijaa.

Latokartano on tapahtuman pääorganisaattori Suomessa.

Tapahtumassa keskustellaan Latokartanon mukaan maailmalla nopeasti etenevään robotiikkaan liittyvästä lainsäädännöstä ja eettisistä kysymyksistä.

Robotteja tehtävä todellisiin tarpeisiin

Yksi keskeinen teema Tampereen robottikokouksessa on, että robotin käyttäjän äänen on kuuluttava jo robottien kehitysvaiheessa.

Tämä on myös yksi EU-rahoituksen saamisen keskeisistä edellytyksistä.

–Jos robotteja kehitetään teollisuuteen, niitä kehitetään teollisuuden kanssa. Samaan pyritään palvelurobotiikassa. On tehtävä oikeita keksintöjä ihmisten todellisiin tarpeisiin.

Vesa Vanhalakka Twitterissä: @vanhalakka

ERF-konferenssi

ERF eli European Robotics Forum on Euroopan merkittävin robotiikka-alan tapahtuma. Konferenssi järjestetään kerran vuodessa eri kaupungissa. Ensimmäisen kerran ERF järjestettiin 2010 San Sebastianissa Espanjassa.

Vuoden 2018 konferenssi järjestetään Tampere-talossa 13.-15.3.2018. Tampereella kokoukseen osallistuu noin 800 alan asiantuntijaa.

Tapahtumaa ovat Suomessa organisoineet Suomen robotiikkayhdistys yhdessä Tampereen teknillisen yliopiston TTY:n kanssa.

Konferenssi on maksullinen asiantuntijatapahtuma. Tapahtuma ei ole avoin yleisölle kutsuttuja koululaisryhmiä lukuunottamatta.


Lue myös nämä


Kommentit (3)

  • Pulu

    Tuolla on myös Tamperelainen startup joka rakentaa maailman absoluuttisesti halvinta autonomista robottia (https://en.wikipedia.org/wiki/Autonomous_robot). Vehes ei ole mikään lelu, kuskaa yli 100Kg kuormaa ja maksaa sen verran että kuka tahansa voi ostaa. On avointa lähdekoodia, alustalla opettaa jo Uni Helsinki ja Tampreeen robottilabraankin on hankittu, useat AMK:t hankkimassa.

    Robotiikka kehittyy nyt niin nopeasti, rinnan tekoälyn kanssa, että lienee aiheellista olettaa että siitä tulee erittäin tavallista muutamassa vuodessa.

  • Nimetön

    Waymo saanut luvan kaupalliseen robotti liikenteeseen USA:ssa , robotti taksit toimivat tällähetkellä Phoenix:ssa ,autoissa ei ole kuljettajaa eikä valvojaa

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio