Tampere

Rakennetaanko Särkänniemeen Tampereen keskustan suunnasta köysirata? Huvipuiston alueesta suunnitellaan vetovoimaista rantakaupunginosaa

Tuukka Välimäki
Rakennetaanko Särkänniemeen Tampereen keskustan suunnasta köysirata? Huvipuiston alueesta suunnitellaan vetovoimaista rantakaupunginosaa

Tampereen Särkänniemen alueesta suunnitellaan vehreää ja vetovoimaista rantakaupunginosaa.

Kati KalliosaariAamulehti

Tampereen Särkänniemen alueen kehittämissuunnitelmissa tutkitaan mahdollisuutta rakentaa Särkänniemeen keskustan suunnasta köysirata. Tampereen kaupungin tavoitteena on kehittää huvipuistosta ja sen lähialueesta yhä tiiviimmin keskustaan kytkeytyvä, elinvoimainen kaupunginosa.

Nyt alkaa Tampereen Särkänniemen alueen asemakaavojen muutostyö.

Alue varataan virkistyksen, matkailun, palvelujen ja asumisen käyttöön. Tarkoitus on hyödyntää sen keskeistä sijaintia Näsijärven rannalla kaupungin keskustan tuntumassa. Samalla halutaan mahdollistaa eri toimijoiden ja yritysten toiminnan laajentuminen ja kehittyminen.

Tampereen Särkänniemi Oy:n tavoitteena on muodostaa alueesta ympärivuotisen matkailun ja vapaa-ajan keskittymä, jonka valttina on alueen sijainti järven rannalla. Myös Mustanlahden satamaa on tarkoitus hyödyntää uudella tavalla.

Yleisötilaisuus tulossa

Huvipuistoalueen, Sara Hildenin museon alueen, Onkiniemen entisen tehdasalueen, Mustalahden sataman, Kortelahden ja Rantaväylän tiealueen asemakaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma on nähtävänä 12. lokakuuta saakka.

Alueella on nyt voimassa useita eri asemakaavoja. Viime vuonna valmistunut yleissuunnitelma on lähtökohtana laadittavalle asemakaavalle. Asemakaavoituksesta järjestetään yleisötilaisuus tiistaina 3. lokakuuta kello 17–20 Galleria Nottbeckissä, osoitteessa Satakunnankatu 18.

Kaava-alueen pinta-ala on noin 68 hehtaaria, josta noin 37 hehtaaria on vesialuetta. Alueen omistaa Tampereen kaupunki, lukuun ottamatta suunnittelualueen etelärajalla olevaa Liikenneviraston rata-aluetta.

Alue rajautuu pohjoisessa Näsijärveen, lännessä Sahanteränkatuun ja Onkiniemeen, etelässä Paasikivenkatuun ja rataan sekä idässä rakentumassa olevaan Ranta-Tampellan asuinalueeseen.

Useita merkkirakennuksia

Suunnittelualueella on useita Särkänniemen huvipuistoon liittyviä rakennuksia, laitteita ja kaupungin merkkirakennuksia kuten Näsinneula, Sara Hildenin taidemuseo ja entinen delfinaario, jossa toimii nykyään sisäaktiviteettipuisto Superpark.

Onkiniemen alueella ovat entisen Suomen Trikoon punatiiliset tehdas- ja voimalarakennukset sekä puurakenteinen varastorakennus, jotka ovat olleet viime vuodet muun muassa eri alojen kulttuuritoimijoiden työskentelytiloina.

Mustalahden satama-alueella on kaksi satamamakasiinia, joissa toimii ravintola ja Mustalahden satamapalvelut. Tammerkosken yläjuoksulla, ratasillan ja Näsinsillan välisellä Pajasaarella on purjehdusseuran paviljonki, joka on suojeltu asemakaavalla.

Suomen Trikoo myyntiin

Asemakaavassa varaudutaan Sara Hildenin museotoiminnan jatkumiseen Särkänniemen alueella ja museon laajentamiseen huvipuistoalueesta riippumattomana yksikkönä, jolla on oma kulku huvipuistoalueen halki.

Tampereen kaupungin tavoitteena on mahdollistaa alueella olevien kaupungin omistamien rakennusten, kuten Mustalahden satamamakasiinien ja Suomen Trikoon tehdasrakennusten myyminen uusille omistajille.

Trikoon entisestä tehdasalueesta on tavoitteena muodostaa asumista, kulttuuritoimintaa, palveluja ja yritystoimintaa yhdistävä rakennuskokonaisuus, jossa myös kaupunki voisi olla vuokralaisena.

Sataman laajennus

Myös Mustalahden ja Kortelahden kehittämiselle on asetettu useita tavoitteita. Satamaa aiotaan laajentaa ja siirtää kohti Kortelahtea. Satama-altaan halki on tarkoitus rakentaa kevyen liikenteen silta.

Kortelahden ranta-alueelle suunnitellaan Järviluontokeskusta, joka toimisi ympärivuotisena vesiaktiviteettien, järvimatkailun, vesitiedon ja luonto-opetuksen keskuksena.

Suunnittelualueella on maakunnallisesti ja paikallisesti arvokkaita teollisuushistoriaan, vapaa-ajantoimintoihin, kulttuuripalveluihin ja vesiliikenteen historiaan liittyviä kulttuuriympäristöarvoja ja rakennuksia, kaksi kiinteää muinaisjäännöstä sekä vedenalaisia muinaisjäännöksiä, joiden suojeleminen on asemakaavan tavoitteena.

Liikkumista pohditaan

Kaavalle on asetettu myös monia liikenteeseen ja liikkumiseen liittyviä tavoitteita, esimerkiksi Paasikivenkadun linjauksen ja ratikan tilatarpeiden ratkaiseminen sekä jalankulun ja pyöräilyn toimivuuden ja aseman parantaminen.

Pohdinnassa ovat myös Näsijärven rantaa kulkeva virkistysreitti ja ranta-alueen kehittäminen sekä keskustan suunnalta Särkänniemen alueelle johtava köysirata.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa kuvataan kaavan tavoitteiden lisäksi suunniteltua työn kulkua sekä mahdollisuuksia seurata kaavatyötä ja vaikuttaa siihen. Suunnitelmasta voi jättää nähtävillä olon aikana mielipiteitä kaupungin kirjaamoon.

Seuraavassa eli luonnosvaiheessa valmisteluaineisto tulee nähtäville mielipiteitä ja lausuntoja varten arviolta ensi kevääseen mennessä. Kaavaehdotus pyritään saamaan nähtäville ensi vuoden aikana.


Lue myös nämä


Kommentit (15)

  • Nina Tienhaara

    Toivon mukaan Onkiniemen Trikoo-tehdas voi jatkossakin mahdollistaa tamperelaisen rokin syntyä ja orkestereiden sekä käsityöläisten ja taiteilijoiden työtiloja. Sisällyttävätkö suunnitelmat kulttuurin tuottamisen mahdollisuuden jatkossakin ilman suoranaista kaupallisuuden vaadetta? Viimekesänä Trikoo-tehtaan ja Voimalan väki järjesti talkoovoimin kaupunkialueelle tervetulleita musiikkipitoisia tapahtumia. Jatkoa seurannee. Elävän musiikin, taiteen, kulttuurin tuottamisen mahdollistavat ja sitä myötä eri tekijöitä yhteen kokoavat rakennukset ovat Tampereen keskusta-alueella ja sen tuntumassa kortilla. Kansalaiset, kommentoikaahan ihmeessä!

  • Nimetön

    ”Tampere on jo aivan sekaisin muutenkin. Nyt vähän jarrua touhuihin. Kuka maksaa?”

    Etkö tosiaan tiedä, kuka maksaa? Yllätys, yllätys; sinä ja minä ja kaikki muutkin veronmaksajat nämä päivittäin päättäjien ajatuksissa pulppuavat ja julkituodut ajatuksenpoikaset maksamme.
    Kannattaisi päättäjien ottaa kynä kauniiseen käteen ja ruutupaperi toiseen ja sitten vähän yhdessä ynnätä ja vähentää näitä kaupungin menoja, tuloja ja velkoja. Tai joku sihteeri voi tehdä tuloslaskelman valmiiksi ja kertoa missä mennään. Me kuntalaisetkin olemme nyt kiinnostuneita pelkistä luvuista ennen kuin seuraava idea esitetään Aamulehden sivuilla.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio