Pirkanmaa

Raitiotien jatkaminen: Pormestari Lauri Lyly kiinnostui Ylöjärvestä – kolme muuta suuntaa silti edellä kilpailussa

Vaikka pistoraide rakennettaisiin, radan jatkaminen Ylöjärvelle ei ole itsestään selvää. Tampere tähyää pikemminkin etelän ja idän suuntaan.

Elina Saarikoski
Raitiotien jatkaminen: Pormestari Lauri Lyly kiinnostui Ylöjärvestä – kolme muuta suuntaa silti edellä kilpailussa

Pistoraide päättyisi Lielahdenkadun länsipuolelle. Raitiovaunuille ei tarvitsisi rakentaa kääntöympyrää päätepysäkille, koska kaikkia Tampereelle hankittavia vaunuja pystyy ajamaan kumpaan suuntaan tahansa.

Sari RautanenAamulehti

Jos Lielahteen rakennetaan pistoraide ratikalle, Ylöjärven suunnasta kulkevat saattavat saada samassa yhteydessä joululahjan.

Tampereen pormestari Lauri Lyly arvioi, että pistoraiteen Ylöjärven puoleiseen päähän voisi rakentaa liityntäpysäköintialueen.

–Sen avulla autoliikennettä Tampereen keskustaan saisi pienennettyä. Tämä on kiinnostava ajatus, Lyly sanoo.

Pistoraiteella tarkoitetaan raitiotien pätkää, joka eroaisi Hiedanrannan kautta Lentävänniemeen kulkevasta radasta. Noin kilometrin mittainen pätkä kulkisi havainnekartan mukaan Enqvistin kadun suuntaisesti Hiedanrannasta länteen, mutta kurvaisi loppupäästään Prisman etupuolelle.

Tampereen kaupunginhallitus päätti maanantaina selvittää pistoraiteen rakentamisen mahdollisuuden. Vasta tämän jälkeen se lyö lukkoon, mitä kautta kiskot vedetään.

Lue lisää: Raitiotie rakennetaan Tampereelle – Tämä kaikki tiedetään ratikkahankkeesta

Kukaan ei osaa vielä arvioida pistoraiteen rakentamisen tarkkoja kustannuksia. Jonkinlaista osviittaa voi saada luvuista, joita on laskettu muita reittivaihtoehtoja varten. Niissä raitiotien tekeminen maksaa Lielahden alueella 3,4–6,8 miljoonaa euroa per kilometri.

Vuoroväli 15 minuuttia

Projektijohtaja Ville-Mikael Tuomisen mukaan hinta riippuu siitä, mihin radanpätkä tarkalleen rakennettaisiin.

–Jos raitiotien tieltä joudutaan siirtämään kunnallistekniikkaa, kuten kaukolämpöjohtoja tai merkittäviä runkoviemäreitä, kustannus on isompi, Tuominen havainnollistaa.

Kiskojen lisäksi pitäisi rakentaa vaihde pistoraiteen ja Lentävänniemen suuntaan kulkevan raiteen liittymäkohtaan. Se olisi miljoonaluokan kustannus.

Pistoraiteen tulo tarkoittaisi, että ratikat kulkisivat vuorotellen Lentävänniemen ja Lielahden suuntaan. Tästä seuraisi, että vuorovälit Lentävänniemen suunnasta pidentyisivät aiemman suunnitelman 7,5 minuutista 15 minuuttiin.

Uutta tilaa palveluille

Sekä yrittäjät että nykyiset asukkaat ovat olleet huolissaan kulkemisesta Lielahden palvelujen luo. Jos raitiotie kulkisi pelkästään Hiedanrannan kautta Lentävänniemeen, kauppoihin voisi olla jopa kilometrin kävelymatka lähimmältä pysäkiltä.

Hiedanrannan ohjelmajohtaja Reijo Väliharju muistuttaa, että uudelle alueelle on mahdollista rakentaa kymmeniätuhansia neliömetrejä uutta liiketilaa.

–Ajatus on, että palveluita ja kauppoja syntyy ratikkalinjan varrelle.

Kohti naapurikuntia

Liityntäparkki ei välttämättä olisi lahja, jota Ylöjärvellä eniten toivotaan. Kunta on osoittanut kiinnostusta saada ratikkakiskot kulkemaan myös omalle puolelleen.

Elina Saarikoski
Tampereen kaupunkiseudun raitiotiereittejä on suunniteltu jo vuonna 2014. Vuoteen 2040 ulottuvan suunnitelman mukaan ratikka kulkisi Tampereen lisäksi Kangasalle, Pirkkalaan ja Ylöjärvelle.

Tampereen kaupunkiseudun raitiotiereittejä on suunniteltu jo vuonna 2014. Vuoteen 2040 ulottuvan suunnitelman mukaan ratikka kulkisi Tampereen lisäksi Kangasalle, Pirkkalaan ja Ylöjärvelle.

Tämä edellyttäisi, että Tampere jatkaisi rataa pistoraiteen päästä kuntien rajalle.

Tosiasia on, ettei tämä suunta ole Tampereen suunnitelmissa ykkös- tai edes kakkossijalla. Lyly arvioi, että kun Lentävänniemeen kulkeva rata on valmis, rakentaminen jatkuu todennäköisimmin Tampereen keskustasta Härmälän ja Pirkkalan suuntaan sekä Taysilta kohti Koilliskeskusta ja Kangasalaa.

–Nämä suunnat ovat mielenkiintoisimmat. Ympäristökuntien on nyt oltava aktiivisia ja mietittävä, kuinka paljon ne haluavat ratikkaa omalle alueellensa.

Jatkolinjat vaativat pian päätöksiä

Raitiotien jatkamista Tampereelta naapurikuntiin on hahmoteltu rakennesuunnitelmassa, jonka Tampereen kaupunkiseudun kunnat yhdessä laativat vuonna 2014.

Tulevan talven aikana kunnat tekevät uuden selvityksen eri linjausvaihtoehdoista.

Raitiovaunut kulkisivat lähikunnissa aikaisintaan 2030-luvulla. Tampereella jatkolinjojen rakentamista on suunniteltu 2020-luvulle.

Jatkolinjoihin liittyviä päätöksiä täytyy tehdä jo lähiaikoina. Jos rataa halutaan jatkaa Hämeenkadulta Hatanpään valtatielle ja Härmälään, täytyy Suomen pankin risteykseen rakentaa vaihde jo ensi vuonna alkavien ratatöiden yhteydessä.

Vaihteen rakentamisesta päätettäneen viimeistään keväällä.


Lue myös nämä


Kommentit (19)

 • Nimetön

  ”Miettiä sopii että vaikka raitiovaunu veisi marketin ruokaosastolle perille saakka, olisitko valmis kantamaan ruokakassejasi raitiovaunuun vieruspenkillesi ja siitä sitten kotiin.
  Luulen että sellaisia ekovihreitä on hyvin vähän.”

  Joo ei onnistu ison perheen 5-6 ruokakassin kuljettaminen bussilla eikä ratikalla. Kaupan päässä ne tuodaan ostoskärryllä auton viereen. Kodin päässä auto pitää saada ulko-oven eteen, kun lastia pitää purkaa useammalla käyntikerralla.

 • Pappa Tampereelta

  Miettiä sopii että vaikka raitiovaunu veisi marketin ruokaosastolle perille saakka, olisitko valmis kantamaan ruokakassejasi raitiovaunuun vieruspenkillesi ja siitä sitten kotiin.
  Luulen että sellaisia ekovihreitä on hyvin vähän.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio