Rainbow-leikkeleen broileri tulee Brasiliasta – Ministeri S-ryhmän toiminnasta: "Pidän erittäin arveluttavana"

Rainbow-broilerileikkeleisiin käytetään brasilialaista lihaa. Ministeri Jari Leppä pitää S-ryhmän toimintaa erittäin epäilyttävänä.

Miikka Kiminki / Alma Median arkisto
Rainbow-leikkeleen broileri tulee Brasiliasta – Ministeri S-ryhmän toiminnasta: "Pidän erittäin arveluttavana"

Suomen siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina uskoo, että aika moni suomalainen kuluttaja jättäisi ostamatta broilerileikettä, jos sen brasilialainen alkuperä olisi selkeämmin kerrottu pakkauksessa.

Minna KarkkolaHelsinki

S-ryhmän Rainbow-broilerileikkeleisiin käytetään brasilialaista lihaa. Asian nosti julkisuuteen Suomen siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina, joka ihmetteli Twitterissä broilerileikkeleen alkuperää. Tuotteesta näkyy, että liha on peräisin Brasiliasta, mutta tieto näkyy tuotteen takana pienellä printillä ainesosat-luettelossa. Kannessa kerrotaan, että valmistuttaja on S-ryhmä ja valmistaja suomalainen Pouttu.

Rainbow on niin sanottu private label -tuote eli ketjun oma merkki.

–Onhan se kiva kyykyttää suomalaista vastuullista elintarvikeketjua näillä private label -tuotteilla. Aika lyhyt on asiakkaan muisti, kun brasilialainen lihateollisuus rypee edelleen erilaisissa kriiseissä jotka liittyvät lihan laatuun ja tuotantotapaan, Hamina twiittasi.

–Aika moni kuluttaja jättäisi tuotteen ostamatta, jos lihan alkuperä olisi kunnolla näkyvissä tuotteen kannessa. Lihaa tuotetaan kaukomaissa eri lähtökohdista kuin Suomessa, jossa otetaan huomioon vastuullisuuden kaikki ulottuvuudet.

Kuka tahtoo tuotetta?

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ihmetteli Twitterissä, kuka kysyy oikeasti tuotetta, jonka tuotantotavasta ja eläinten hyvinvoinnista ei varmuudella tiedä, kun saatavilla on kotimainenkin brändituote.

S-ryhmän kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu puolustautui syytöksiä vastaan Twitterissä.

–Olemme pyytäneet tästä tuotteesta tarjouksia kotimaisella raaka-aineella. Valitettavasti emme ole saaneet vastauksia, hän twiittasi.

–Ei ole kyse raaka-aineen hinnasta, kun kukaan ei ole tarjonnut millään hinnalla, hän vielä tarkentaa.

Hänen mukaansa Rainbow-merkkiä käytetään silloin, kun reseptiikka ei mahdollista Hyvää Suomesta -merkkiä.

–Kotimaista-tuote tehdään aina kun se on mahdollista.

Miten estetään?

Eduskunnan kyselytunnilla asian nosti torstaina esiin keskustan konkarikansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila, joka huomautti, että Euroopan komissio on asettanut brasilialaiset siipikarjatuottajat lihantarkastusten jälkeen mustalle listalle. Hän kysyi, miten voidaan todella estää se, että Suomessa myydään lihaa, jonka komissiokin on tuonut selkeästi epäilyksen alaiseksi.

Lepän mukaan tilanteeseen kulminoituu yksi keskeinen ongelma Suomen elintarvikemarkkinoilla. Hänen mukaansa meille tulee tuotteita ja raaka-aineita, jotka eivät ole Suomen tai EU:n säädösten mukaisella tavalla kestävästi tuotettuja.

–Tämä pitää saada loppumaan. Pidän erittäin arveluttavana S-ryhmän toimintaa tässä mielessä. Erittäin arveluttavana, Leppä sanoi painokkaasti.


Lue myös nämä


Kommentit (16)

  • Nimetön

    ”Antibiootti tarkoittaa suomeksi elävää mikro-organismia (bakteerit) vastaan vaikuttavaa lääkeainetta. Antibiootteja käytetään nykyisin varsin liberaalisti erilaisten mikrobien aiheuttamiin tulehduksiin. Useimmiten antibioottien käyttö on perusteltua, mutta on huomioitava, että antibiooteilla voi olla hyvin hankalia suolistoon ja ruuansulatuskanavaan kohdistuvia sivu- tai haittavaikutuksia. Erittäin yleinen sivuvaikutus on ripuli, jonka tiedetään liittyvän lukuisiin eri antibiootteihin (mm. penisilliinit, kefalosporiinit, tetrasykliinit).”

    Itse olen harvoin kipeänä, jos ollenkaan. Kiitos broilerissa olevasta ”antibiootista”.

  • Nimetön

    Halpuuttaminen = Rainbow?
    Monet Rainbow-tuotteet ovat olleet täysin ala-arvoisia. En osta niitä, jos vain huomaan, että on Rainbow-tuote.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio