Rahoitusalan työriitaan ei löytynyt sopua – Uusi lakko alkaa huomenna

Lakko koskee kaikkia rahoitusalan töitä.

Paula Kaskimaa
Rahoitusalan työriitaan ei löytynyt sopua – Uusi lakko alkaa huomenna
STT, Sari RautanenHelsinki

Rahoitusalan työriitaan ei löytynyt sopua, joten kaksipäiväinen lakko alkaa huomenna. Lakko koskee kaikkia rahoitusalan töitä. Lakkoon osallistuvat Ammattiliitto Pron lisäksi Nousu, ylempiä toimihenkilöitä edustava YTN sekä Danske Bankin henkilöstöyhdistys.

Valtakunnansovittelija ei antanut keskiviikkona sovintoesitystä, koska katsoi, ettei siihen ollut edellytyksiä. Suurimpana kiistakapulana keskusteluissa oli viikonlopputöiden teettäminen.

Ammattiliitto Pro:n mukaan kiista on edelleen siitä, sovitaanko viikonlopputyö paikallisesti vai määritteleekö työnantaja työajat.

–Ratkaisulle ei ollut edellytyksiä, koska työnantajaliitot Palta ja Finanssiala eivät liikkuneet poterostaan mihinkään, sanoo Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.

ICT-alan toimihenkilöt tukevat lakkoa työsaarrolla

Myös palkankorotusmuodosta on edelleen erimielisyyttä. Ammattiliitot haluavat palkankorotukset toteutettavaksi niin sanotun yleisen linjan mukaan, jossa suurin osa korotuksista toteutetaan yleiskorotuksena kaikille.

–Työnantajan neuvotteluissa esittämä tavoite, että palkankorotuksesta suuri osa maksettaisiin työnantajan päättämänä palkkakeskustelueränä ei turvaa jokaisen rahoitusalalla työskentelevän ostovoimaa, Malinen sanoo.

Rahoitusalan työntekijöistä 68 prosenttia on naisia. Naisten osuus peruspankkityötä tekevissä on lähes 85 prosenttia. Pro arvioi, että mitä suurempi osa palkankorotuksesta rahoitusalalla toteutetaan kaikille samanlaisena yleiskorotuksena, sitä paremmin se turvaa erityisesti naisten ansiokehitystä ja lisää palkkatasa-arvoa.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio