Pyöräilijän hengenvaarallinen ratkaisu tallentui autokameraan Hervannassa – Autoilija huolissaan: "Tämä on ihan normaalia"

Tällä viikolla vietetään koulujen liikenneturvallisuusviikkoa. Yksi yleinen vaaratilanne tallentui kameralle Hervannassa torstaina.

Kuvakaappaus videolta
Pyöräilijän hengenvaarallinen ratkaisu tallentui autokameraan Hervannassa – Autoilija huolissaan: "Tämä on ihan normaalia"

Pyöräilijä suhautti tien yli suoraan auton eteen Tampereen Hervannassa. Tilanne tallentui kojelautakameralle.

Tuukka VälimäkiAamulehti

Nyt vietetään koulujen liikenneturvallisuusviikkoa. Tamperelainen autoilija haluaa nostaa esiin tällä viikolla sattuneen "normaalin" vaaratilanteen Tampereen Hervannassa.

Autoilija lähetti Aamulehdelle torstaiaamuna kuvatun videon, jossa näkyy, kuinka pyöräilijä kiihdyttää suojatien yli vaarallisen näköisesti suoraan auton eteen.

Katso tilanne videolta:

 

Tilanne sattui Hervannan valtaväylän ja Hermiankadun vilkkaassa risteyksessä, joka on autoilijan mukaan muuttunut viime aikoina aiempaa vaarallisemmaksi paikaksi.

Autoilija tuli vilkkaaseen risteykseen aamuruuhkassa hieman seitsemän jälkeen torstaina. Videolla näkyy, kuinka pyöräilijä tarkkailee risteystä suojatien edessä, mutta päättää sitten suhauttaa tien yli. Autoilija joutuu tekemään nopean jarrutuksen. Videolla kuuluu, kuinka hän soittaa torvea pyöräilijälle.

Lain valossa tilanne näyttää selvältä: pyöräilijä oli väistämisvelvollinen. Pyörätieltä tuleva pyöräilijä saa ajaa tien yli pyörätien jatketta pitkin, mutta hänen on väistettävä sekä oikealta että vasemmalta tulevia autoilijoita, ellei liikennemerkillä muuta osoiteta. Autoilija ajaa tilanteessa suoraan, eikä hänelle ole osoitettu merkillä väistämisvelvollisuutta.

Autoilija kertoo, että huomasi pyöräilijän suojatien reunalla ja varautui jo silloin jarruttamaan. Siksi tilanteessa ei käynyt huonosti.

Lue myös: Testaa, osaatko nämä liikennesäännöt – Kumpi väistää, auto vai pyörä?

Kyseinen risteys on laitettu hiljattain uuteen uskoon. Siihen on rakennettu raitiotien kiskot. Risteykseen on myös lisätty toinen suojatie Hervannan valtaväylän, kun siinä oli ennen vain yksi.

–Minusta se on pikkuisen väärin suunniteltu. Siinä oli ennen yksi suojatie. Se oli yksinkertaisempi ratkaisu, koska silloin oli vain yksi paikka mitä varoa, nimettömänä pysyttelevä tamperelaismies sanoo.

–Olen jo kerran yhden pyöräilijän siinä kaatanut. Vauhti oli onneksi hiljainen, eikä vahinkoa tapahtunut, mutta pieni törmäys kuitenkin.

Risteyksestä tekee autoilijan mukaan vaarallisen myös se, että pieniä koululaisia liikkuu siinä nyt paljon. Etelä-Hervannan koulun oppilaat siirtyivät tänä syksynä väistötiloihin Tampereen teknillisen yliopiston tiloihin Konetaloon, joka sijaitsee kyseisen risteyksen lähellä. He käyvät siellä koulua arviolta vuoteen 2022 saakka, kun Etelä-Hervannan koulurakennuksen sisäilmaongelmaa ratkotaan.

–Tätä autoilijoiden pitää nyt varoa. Koululaisia on liikkeellä, ja he eivät tunne liikennesääntöjä. Ei tosin tunne kukaan muukaan.

Myös videolla näkyvä pyöräilijä vaikuttaa melko nuorelta, mutta hänen ikäänsä on vaikea arvioida.

Autoilijan mukaan videolle tallentunut tapaus ei ole harvinainen.

–Tämä on ihan normaalia. Onhan se huolestuttavaa. Silloin kun autoilija vähänkin huomaa jotain, pitää hiljentää vauhtia ja varautua.

–Koetan olla tarkkana aina ajaessa. Pidän silmät joka puolella, enkä someta ratissa, autoilija korostaa.

Lue myös: Kolumni: Kännykkää käyttävä ihminen on liikenteessä omassa kuplassaan – liikkui hän sitten kävellen, autolla tai pyörällä

Autoilija pohtii, miten liikennekäyttäytymistä voisi kehittää turvallisemmaksi.

–En tiedä, voiko pyöräilijöille tehdä mitään. Kun heillä ei ole korttia, niin ei heidän tarvitse oppia mitään.

–Pitäisi vähän katsoa, mihin rakoseen tulee. Siinä on sekin, kun ne kuuntelevat korvakuulokkeilla. Se on valitettavaa, kun ei kuule liikenteen ääntä.

Myös autoilijoita mies kehottaa kertaamaan liikennesäännöt.

–Moni autoilija ei tiedä, esimerkiksi sitä että heidän pitää väistää pyöräilijöitä liikenneympyrästä pois lähtiessä.


Kommentit (81)

  • Nimetön

    Todella säälittäviä ovat yritykset kääntää musta valkoiseksi. Muutamat kommentoijat löytävät syyn tapahtumiin mm. auton nopeudesta, kääntyvästä autosta, puuttuvista liikennevaloista, epäselvistä järjestelyistä jne… Varmasti osa esittämistänne asioista on tottakin ainakin osittain, mutta perussyy on väistämisvelvollisuutensa joko tahallaan tai tietämättään laiminlyövä pyöräilijä. Tällaisessa tilanteessa pyöräilijän tulee yksiselitteisesti väistää tiellä kulkevia ajoneuvoja.

  • Nimetön

    Tyhmä ei tajunnut peittää omaa nopeuttaan. Suhteellisen törkeä ylinopeus on koulun läheisyydessä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio