Puola avasi nettirekisterin lasten hyväksikäytöstä tuomituista – satojen nimet ja kuvat julki

Ihmisoikeusjärjestö Helsinki Foundation for Human Rights kritisoi Libertiesin julkaisemassa kirjoituksessa rekisterin julkisuutta.

Joel Maisalmi
Puola avasi nettirekisterin lasten hyväksikäytöstä tuomituista – satojen nimet ja kuvat julki

Puola on avannut internetiin avoimen rekisterin lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomituista henkilöistä.

Henripekka Kallio

Puola on avannut internetiin avoimen rekisterin, jossa on 768 seksuaalirikokseen syyllistyneen nimet ja valokuvat.

Valkovenäläisen Belsat-uutissivuston mukaan suurin osa rekisteriin merkityistä henkilöistä on tuomittu alle 15-vuotiaan lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Kansalaisoikeusjärjestö Liberties kirjoitti toissa keväänä verkkosivuillaan, että rekisteri suunniteltiin kaksijakoiseksi. Toinen sen tietokannoista on tarkoitettu viranomaisten sekä lasten ja nuorten kanssa työskentelevien käyttöön, ja toinen on tarkoitettu avoimeksi.

Avoimeen tietokantaan aiotaan kerätä tiedot henkilöistä, jotka ovat toistuvasti syyllistyneet lasten hyväksikäyttöön.

Ihmisoikeusjärjestö Helsinki Foundation for Human Rights kritisoi Libertiesin julkaisemassa kirjoituksessa rekisterin julkisuutta.

Järjestön edustajan mukaan avoin, jullkinen rekisteri ei ole tehokas keino vähentää seksuaalirikoksia, mutta sen sijaan se aiheuttaa ihmisissä tarpeetonta huolta ja monenlaisia ikävyyksiä tuomitun lähipiirille.

Libertiesin mukaan myös Puolan seksologien yhdistys vastustaa rekisteriä, koska katsoo sen vähentävän mahdollisuuksia järjestää seksuaalirikollisille hoitoa, mikä puolestaan vaikeuttaa näiden palaamista normaalin yhteiskunnan jäseniksi.


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Meillä taas tulee kovat tuomiot, jos julkaisee rikollisen nimen verkossa. Samalla pitää maksaa rikollisen ”maineen” menettämisestä isommat rahat kuin hän itse maksoi uhrilleen. Sanomattakin lienee selvää, että Puolan tie on oikea tie.

  • Nimetön

    Pidän myös rekisterin julkaisemista enemmän haitallisena kuin hyödyllisenä. Kannattaa lisäksi muistaa että vaikka henkilö on tuomittu jostain rikoksesta, niin siitä huolimatta henkilö ei välttämättä ole kyseistä rikosta tehnyt.

    Nykyään kun riittää että henkilön tiedot on vaikka virheen seurauksena hetken jossain julkisessa rekisterissä, niin joku on jo kerinnyt kopioimaan rekisterin muualle ja laittanut sen edelleen levitykseen. Tästä seuraa se, että väärä henkilö pääsee innokkaimpien lynkkaajien silmätikuksi eikä heitä kiinnosta korjata tapahtunutta virhettä.

    Sekin vaihtoehto on vielä olemassa että rekisteri kopiodaan toisaalle ja sitä manipuloidaan. Lisätään vaikka joku poliitikko siihen aja aletaan väittämään, että kyllä se siinä alkuperäisaineistossa oli mukana. Pahimmilaan poliittinen ura tyssää siihen ja ”hankalasta kilpailijasta” päästään kätevästi eroon.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio