Puhelinliittymien kauppa käy kiivaasti ja operaattoreiden kilpailu asiakkaista on kovaa – "Tarjoukset ovat olleet paikoin hyvin aggressiivisia"

Liittymiä siirrettiin loppuvuonna vilkkaimmin yli kymmeneen vuoteen.

Petteri Paalasmaa
Puhelinliittymien kauppa käy kiivaasti ja operaattoreiden kilpailu asiakkaista on kovaa – "Tarjoukset ovat olleet paikoin hyvin aggressiivisia"

Alea alen perään. Jan Enckelman myi Telian liittymiä tiistaina Helsingissä Forumissa.

Janne Soisalon-Soininen

Kesästä alkaen suomalaiset ovat hyppineet teleoperaattorilta toiselle vilkkaammin kuin vuosiin.

DNA:n handset-liiketoiminnan johtajan Cedric Kamtsanin mukaan numeronsiirtojen vilkastumista selittää ennen kaikkea kiristynyt kilpailutilanne. Liittymätarjouksia on liikkeellä hyvin paljon.

–Muutos on huomattu. Kilpailussa on nyt käynnissä aktiivisempi vaihe, sanoo puolestaan Telian kaupallinen johtaja Markus Lahtinen.

Sesongista on otettu enemmän irti, mikä näkyi muun muassa niin sanotun mustan perjantain ja Kiinasta lähtöisin olevan sinkkujen päivän tarjouksissa viime marraskuussa.

Telian sinkkujen päivän kampanjassa myytiin päivän ajan verkossa normaalisti 30 euroa maksavaa liittymäpakettia 11 euron kuukausihintaan 11 kuukauden ajaksi. Tämän jälkeen kilpailijat lähettivät tarjoukseen tarttuneille viestejä, joissa tarjottiin vastaavaa sopimusta.

–Markkinoilla on nähty myös hetkellisiä ylilyöntejä. Tarjoukset ovat olleet paikoin hyvin aggressiivisia, DNA:n Kamtsan toteaa.

Jukka-Petteri Eronen

Runsaat 248 000 matkapuhelinnumeroa siirtyi loka–joulukuussa operaattorilta toiselle. Kasvua edellisvuoden vastaavaan aikaan on 38 prosenttia. Tuolloin numeroita siirtyi operaattorien välillä yli 68 000 vähemmän, noin 180 000.

Myös heinä–syyskuussa operaattoria vaihdettiin lähes vastaavaa ennätystahtia: 240 000 numeroa vaihtui operaattorilta toiselle.

Viimeksi numeroita vaihtui operaattorien välillä enemmän yhden kvartaalin aikana heinä–syyskuussa 2005. Tuolloin toivuttiin vielä ensimmäisten vuosien siirtoruuhkasta. Operaattorin vaihtaminen ilman numeronvaihtoa tuli Suomessa mahdolliseksi kesällä 2003.

Kilpailun aktiivisempi vaihe sysäsi numeronsiirrot voimakkaaseen kasvuun jo kesällä.

Elisan puheliittymistä vastaava liiketoimintajohtaja Jan Virkki arvioi, että piikin taustalla oli kesäkuun alussa voimaan astunut EU:n roaming-asetus, jonka perusteella asiakkaat maksavat palveluistaan Euroopassa saman hinnan kuin kotimaassaan.

Suomessa operaattorit tarjosivat asetuksen astuessa voimaan useita uusia liittymäpaketteja asiakkaille.

–Loppuvuonna vahvassa roolissa ovat olleet uudet liittymät, joissa on nopea nettiyhteys ja runsaasti EU-roamingia mukana kuukausimaksussa, Virkki sanoo.

Siirtointo näkyi myös Elisan omissa luvuissa. Kolmannella neljänneksellä Elisan mobiililiittymien vaihtuvuus kasvoi 23,4 prosenttiin edellisen neljänneksen 18,2 prosentista. Liittymäkanta kasvoi neljänneksen aikana 9 600 liittymällä.

Luku on numeronsiirtojen kokonaismäärässä mitattuna varsin maltillinen. Matkapuhelinliittymien markkinaosuuksien loppuvuoden kehityksestä ei toistaiseksi ole vielä tietoja.

Jukka-Petteri Eronen

Pidemmän päälle on selvää, etteivät runsaan kympin kuukaudessa maksavat liittymät ole operaattoreille taloudellisesti kannattavia. Hinnanalennukset laskevat yhtiöiden liikevaihtoa.

Omaa markkinaosuutta kuitenkin puolustetaan ajoittain kovin ottein.

Viime keväänä kilpailua käytiin markkinaoikeudessa asti, kun DNA vaati Elisalta määräaikaisiin liittymäsopimuksiin viittaavien mainoslauseiden kieltämistä. Elisa piti vaatimuksia perusteettomina, mutta oikeus päätyi kieltämään yhtiöltä mainoslauseen ”ei ahdistavaa sitoutumispakkoa”.

Operaattorit painottavat, että liiketoiminnassa keskitytään ennen kaikkea asiakkaiden parempaan ja laajempaan palveluun. Palveluun lienee syytä keskittyä, jos operaattorit haluavat jatkossa tuotteistaan paremman hinnan.

Petteri Paalasmaa

Numpac hoitaa numeronsiirrot

Elisan, Telian ja DNA:n yhteisesti omistama Numpac pitää tilastoa operaattorilta toiselle siirtyvistä matkapuhelinnumeroista. Numpac täyttää operaattorien numeron- siirto- ja reititysvelvoitteet.

Numeroiden korkea vaihtuvuus lisää operaattorien kustannuksia.

Vuonna 2017 siirtojen määrä kasvoi 18 prosenttia keskimäärin 70 800 numeroon kuukaudessa.

Suomessa on voinut vaihtaa teleoperaattoria vaihtamatta omaa numeroa kesästä 2003 alkaen. Näiden lähes 15 vuoden aikana numeroita on siirtynyt operaattorilta toiselle 10,7 miljoonaa kertaa.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio