"Puhelin soi koko ajan" – moni haluaa tuplarokotteen influenssaa vastaan, koska julkisen puolen rokote ei suojaa Suomessa nyt leviävältä virukselta

Riskiryhmään kuuluvat soittelevat nyt huolissaan yksityisille terveysasemille ja haluavat uusia kausi-influenssarokotteensa. Syynä on Suomessa leviävä B-virus Yamagata, jota vastaan julkisella puolella annettu rokote ei anna suojaa.

Ossi Ahola / Aamulehti
"Puhelin soi koko ajan" – moni haluaa tuplarokotteen influenssaa vastaan, koska julkisen puolen rokote ei suojaa Suomessa nyt leviävältä virukselta

Tampereella sijaitsevan Terveystalon sairaanhoitaja Riku Iso-Markku näyttää influenssarokotetta.

Emilia TykkiAamulehti, Tampere

Julkisella puolella influenssarokotteen ottaneet ovat parin viime päivän aikana soitelleet ahkerasti yksityisille lääkäriasemille ottaakseen kauden influenssarokotteen uudelleen.

Syynä on viime päivien uutisointi, jonka mukaan julkisessa terveydenhuollossa annettu, kansalliseen rokoteohjelmaan kuuluva rokote on tehottomampi kuin yksityisellä puolella annettu.

–Asia on näkynyt meillä ihan selvästi. Luulimme jo, että rokotuskausi olisi lopussa, mutta nyt puhelin soi koko ajan. Tämä on ihan valtakunnallinen ilmiö, Terveystalon influenssarokottamistoiminnasta vastaava kehittämisylilääkäri Päivi Metsäniemi kertoo.

Soittajat ovat olleet pääsääntöisesti henkilöitä, jotka kuuluvat itse riskiryhmään tai riskiryhmässä olevan lähipiiriin.

–Monilla soittajilla on perheessä tilanne, joka aiheuttaa huolta ja siksi on haluttu varmistaa, että influenssaa vastaan on täysi suoja. Kaikilla toisen rokotteen tahtoneilla on ollut hyvä peruste, ja he ovat sen myös saaneet, Metsäniemi kertoo.

Liikkeellä Yamagataa

Julkisen terveydenhuollon jakama Influvac-rokote suojaa kahdelta A-virukselta ja yhdeltä B-virukselta (Victoria), kun taas yksityiseltä puolella annettu nelivalenttinen rokote tehoaa kahteen B-virukseen, Victoriaan ja Yamagataan. Tähän mennessä Suomessa on havaittu eniten juuri Yamagata-virusta, jolle julkisella puolella annettu rokote ei anna riittävää suojaa.

–Tällä hetkellä liikkuu Yamagataa. Todennäköisesti A-virusten määrä vielä lisääntyy, eikä liene mahdotonta että toistakin B-virusta vielä nähdään, epidemiologi Sirpa Räsänen Tampereen kaupungilta kertoo.

Ylilääkäri Hanna Nohynek THL:n infektiotautien torjunta- ja rokoteyksiköstä kertoo, että 2/3 Suomessa tähän mennessä todetuista influenssatapauksista on ollut influenssa B:tä. Tartuntatautirekisterin mukaan 4. tammikuuta mennessä tulleista influenssatapauksista 1930 on influenssa B:tä ja 959 tapausta A:ta.

–Emme vielä tiedä, ovatko kaikki nämä tapaukset Yamagataa, sillä kaikista ei ole tehty alatyypitystä. Ne, mitä on tyypitetty, ovat olleet valtaosin Yamagataa, Nohynek sanoo.

Tampereella 36 700 piikkiä

Tampereen kaupungin julkisessa terveydenhuollossa on jaettu kansallisen rokoteohjelman mukainen kolmivalenttinen Influvac-rokote. Epidemiologi Sirpa Räsäsen mukaan rokotteen tehosta on tullut Tampereen terveydenhuoltoon kyselyjä.

THL suosittelee toisen rokotteen ottamista niille, jotka ovat suuressa riskissä sairastua influenssaan tai joille Yamagata olisi perussairauden takia vahingollinen.

–Kyseessä ei ole virallinen Käypä hoito -suositus, mutta tuskin siitä haittaakaan on, jos rokotteen ottaa uudelleen, Nohynek sanoo.

Hänen mukaansa vielä ei tiedetä, miten hyvin julkisella puolella annettu kolmivalenttinen Influvac tehoaa Yamagataan.

–Kolmivalenttinen rokote saattaa virusten yhteisten rakenteiden vuoksi antaa jonkin verran ristikkäissuojaa. Influvac voi parhaassa tapauksessa suojata B/Victoria-viruksen lisäksi jonkin verran myös B/Yamagatalta.

Tampereen kaupungin hoitotyön päällikkö Marketta Selin kertoo, että Tampereen avopalveluissa annettiin syksyn 2017 aikana 36 700 influenssarokotetta. Lisäksi nyt vuoden alussa on tähän mennessä annettu 100 rokotetta.

–Monet ovat vielä lomalla ja palailevat ensi viikolla töihin. Voi olla, että soittoja alkaa sitten tulla, Selin pohtii.

Halukkaille riittää

Jos haluaa nelivanttisen rokotteen, kannattaa varata aika yksityiseltä terveysasemalta. Rokotetta ei tarvitse itse hakea apteekista. Esimerkiksi Terveystalolla on varastossa vielä muutama tuhat nelivanttista rokotetta.

–Ne riittävät viikoksi, korkeintaan kahdeksi. Joistain yksiköistä rokotteet ovat voineet loppua hetkellisesti ja olemmekin joutuneet siirtelemään niitä yksiköstä toiseen. Tilaamme aina varoiksi kahta eri rokotetta. Kolmikantaista Influvaccia on mennyt jonkin verran, mutta suurin osa työterveysasiakkaista on saanut tehokkaamman rokotteen.

Myös Mehiläisen työterveyshoitaja Pauliina Nurmi Tampereen Finlaysonin toimipisteestä kertoo, että jäljellä on vielä satoja rokotteita.

–Kaikille halukkaille varmasti riittää.

Myös Mehiläiseen tilattiin molempia rokotteita. Nurmen mukaan 95–99 prosenttia työterveyden asiakkaista on saanut Yamagata-virukselta suojaavan piikin.

–Kun tilasimme annoksia, osa työnantajista ilmaisi halukkuutensa edullisempaan kolmivanttiseen rokotteeseen. Mehiläisen työterveys suositteli työnantajia valitsemaan nelivanttisen rokotteen. Jos tässä tilanteessa kysyttäisiin uudelleen, kumman rokotteen he valitsisivat, vastaus voisi olla toinen, Nurmi sano.

Kaksi eri rokotetta

Julkisen terveydenhuollon asiakkaat ovat saaneet kansalliseen rokoteohjelmaan kuuluvaa kolmivalenttista Influvac-rokotetta, joka suojaa kahta influenssa A -virusta (H3N2 ja H1N1pdm09) ja yhtä B-virusta (B/Victoria) vastaan.

Valtaosa yksityisen terveydenhuollon asiakkaista on saanut nelivalenttisen VaxigripTetra -rokotteen, joka suojaa B/Victorian lisäksi myös tällä hetkellä leviävältä B/Yamagata-virukselta. Nenäsumutteena annettavassa rokotteessa on sama suoja.

Päätös siitä, että rokotusohjelman rokote on kolmea virusta vastaan suojaava, on Tampereen kaupungin epidemiologi Sirpa Räsäsen mukaan tehty jo vuosia sitten. Yleensä hankintasopimus on 2–4 -vuotinen. Se, mitkä viruskannat kolmivalenttinen rokote kunakin vuotena sisältää, päätetään aina etukäteen ennen influenssakautta.

Räsäsen mukaan molemmat B-virukset aiheuttavat hyvin samanlaisen influenssan, joka on vaarallisin riskiryhmiin kuuluville. Riskiryhmäläisiä ovat esimerkiksi sydän- ja verisuonisairaat, keuhkojen pitkäaikaisesta sairaudesta kärsivät ja taudin tai lääkityksen vuoksi immuunipuutteiset.

Ikäihmisten keskuudessa B-virusten osuus on yleensä ollut pienempi.

Niin julkisella kuin yksityiselläkin puolella rokotteen saaneiden riskiryhmäläisten kannattaa pyrkiä välttämään influenssatartuntaa pesemällä käsiään ennen ruokailua ja kotiin palatessaan ja aina wc-käyntien jälkeen ja kiinnittämällä huomiota siihen ettei kaivele nenäänsä tai hiero silmiään pesemättömin käsin. Lisäksi kannattaa välttää vierailemista perheissä, joissa tiedetään olevan sairaana olevia, eikä sairaana pidä vierailla riskiryhmäläisen kotona.


Lue myös nämä


Kommentit (7)

 • kolmekahdeksikko

  Oliko tässä jo nyt tuon SOTEn alkusoitto?

 • Vapahtajasi

  Jokainen rokotettu pitää sitten huolen ettei kahteen viikkoon rokotuksesta poistu kotoaan levittämään pullotettua tautiaan muihin ihmisiin.

  Eikö vaan?

  Rokote aiheuttaa todellisen tartunnan, josta täytyy parantua.
  Nyt jokainen rokotettu levittää tautia eteenpäin ja takaa, että epidemiat jatkuvat.

  Kiitos,

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio