Puheenaiheena presidenttiys – Keskustelu kokoaa presidenttiyteen perehtyneet panelistit Aamulehden auditorioon torstaina

Niinistöstä on julkaistu tänä vuonna kirjoja, ja presidentti on suositumpi kuin koskaan. Keskustelussa keskitytään presidenttiin instituutiona ja vallankäyttäjänä.

alma median arkisto
Puheenaiheena presidenttiys – Keskustelu kokoaa presidenttiyteen perehtyneet panelistit Aamulehden auditorioon torstaina

Aamulehden auditoriossa vierailevat torstaina tutkija Johanna Vuorelma, kansanedustaja Harri Jaskari ja mediapersoona Jussi Lähde.

Mika JyräväAamulehti

Aamulehden auditoriossa keskustellaan torstai-iltana avoimessa paneelikeskustelussa presidenttiydestä.

Aamulehden vastaavan päätoimittajan Jussi Tuulensuun vetämässä keskustelussa on mukana viisi eri tavoin presidentin rooliin perehtynyttä panelistia. Yksi heistä on Aamulehden artikkelitoimituksen päällikkö, tuoreen Sauli Niinistö – Mäntyniemen herra -kirjan (Into 2018) toinen kirjoittaja Matti Mörttinen.

–Odotan, että pääsemme käymään keskustelua sen pohjalta, millaisia julkisia reaktioita kirja on herättänyt. Keskiöön ei tarvitse nostaa niinkään Sauli Niinistöä henkilönä, vaan presidentti suomalaisena instituutiona ja vallankäyttäjänä, Mörttinen kertoo.

Mörttisen mielestä on kiinnostavaa, että presidentti, jolla on tukenaan kooltaan varsin vaatimaton kanslia, toimii melko vahvasti suomalaisessa ulko- ja paikoin muussakin politiikassa.

–Järjestelmä toimii kunnolla vain, jos yhteistyö pääministerin kanslian ja ulkoministeriön kanssa pelaa. Koska presidentinlinna ei ole maailman avoimin hallintotalo, emme voi usein edes tietää, toimiiko yhteispeli aina.

Panelisteissa on mukana henkilöitä, jotka ovat olleet vahvasti mukana eri presidenttien vaalikampanjoissa. Jussi Lähde vaikutti niin Sauli Niinistön kuin Pekka Haaviston kampanjoihin. Hän on myös ollut töissä lehdistöpäällikkönä presidentti Martti Ahtisaaren esikunnassa.

Tamperelainen kansanedustaja Harri Jaskari puolestaan oli Sauli Niinistön ensimmäisen presidentinvaalin kampanjapäällikkö vuonna 2006.

Tutkijatohtori ja päätoimittaja Johanna Vuorelma on Suomen nuoren polven valtiotieteilijöistä yksi aktiivisimpia poliittisia keskustelijoita.

–Luulen, että keskustelusta tulee rakentavaa ja kuulemme erilaisia näkemyksiä. En usko tämän olevan mikään keskinäisen kehumisen kerho.

Mörttisen mukaan keskustelu hänen ja Lauri Nurmen tuoreen kirjan pohjalta on toistaiseksi kiinnittynyt yksittäisiin ja uutisellisiin esimerkkitapauksiin.

–Toivottavasti tämä keskustelu pystyy laajentamaan näkökulmaa vähän kauemmas, myös esimerkiksi perustuslakimme toimivuuteen ulkopolitiikan vallanjaossa.

Avoin Niinistö-paneelikeskustelu

Paneelikeskustelu pidetään auditoriossa torstaina 13.9. kello 18–20.

Ulko-ovet avataan yleisölle kello 17.

Aamulehden auditorioon mahtuu 90 kuulijaa.

Aamulehden tilaajat voivat katsoa paneelikeskustelun suorana osoitteessa www.aamulehti.fi.

Mörttisen ja Nurmen kirja on myytävänä Aamulehden aulassa paneelin yhteydessä.

Panelistit

Harri Jaskari, kansanedustaja (kok.), Niinistön kampanjapäällikkö 2006

Jussi Lähde, yhteiskunnallisen keskustelun moniottelija

Matti Mörttinen, Aamulehden artikkelitoimituksen päällikkö

Lauri Nurmi, Aamulehden politiikan toimittaja

Johanna Vuorelma, tutkijatohtori, päätoimittaja

Tilaisuuden juontaa Aamulehden vastaava päätoimittaja Jussi Tuulensuu.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio