Psykoterapeutin neuvot ruuhkavuosien räjähdysherkkyyteen: "Kun puoliso tahtoo kertoa ikävästä päivästään, anna pyykkivuoren olla"

Stressaava arki vähentää kykyä kohdata perheenjäsenten tunteita ja ongelmia. Psykoterapeutti Maaret Kallion mukaan puolison kohtaaminen tunnetasolla olisi kuitenkin suhteen kannalta ensiarvoista.

Pasi Liesimaa/IL
Psykoterapeutin neuvot ruuhkavuosien räjähdysherkkyyteen:

Psykoterapeutti Maaret Kallion mukaan parisuhteessa tärkeintä on kohdata puoliso tunnetasolla. Tunnetasolle pääsee, kun osoittaa olevansa aidosti kiinnostunut puolison kuulumisista ja tunteista.

Marianna LangenojaAlma Media

Töissä on kiire, sähköpostia täytyy seurata vapaa-aikanakin, lapset pitää viedä harrastuksiin ja kotityöt kasautuvat. Ruuhkavuosiaan elävän arki on usein jatkuvaa selviytymistä.

Kun kesken kiireisen illan puoliso alkaa valittaa ongelmistaan tai lapsi saa raivokohtauksen, ei enää riitä energiaa kuunnella ja setviä.

Tällaisessa tilanteessa elää yllättävän moni, ja heille olisi hyväksi pysähtyä ja miettiä arvojaan. Näin sanoo televisiostakin tuttu psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio.

–Useimmille ihmisille puoliso ja lapset ovat niitä elämän tärkeimpiä asioita. Olisi kaikkien kannalta järkevää karsia jostain muusta kuin perheenjäsenten kohtaamisesta.

Läheisten kohtaaminen, ruuhkavuosista selviäminen ja käyttäytymisen muokkaaminen omien arvojen mukaisiksi ovat teemoja, joista Maaret Kallio puhuu Porissa tulevana tiistaina. Hänen luentonsa nimi on Tärkein niistä on rakkaus. Nimi viittaa siihen, että Kallio tarjoaa luennolla käytännön vinkkejä elämässä tärkeimpään, eli rakkauteen ja rakkaiden kohtaamiseen.

Luennon ei ole tarkoitus syyllistää ihmissuhteiden laiminlyönnistä, vaan herätellä pohtimaan itselle keskeisiä arvoja ja laittamaan asiat tärkeysjärjestykseen.

–Mitä stressaantuneempi ihminen on, sitä enemmän hän usein kuormittaa itseään myös vapaa-ajallaan. Väsyneenä tekee helposti huonoja valintoja ja kykenee heikommin kohtaamaan itseään ja toisia. Kuormitusta arkeen tuovat työelämä ja pienet lapset, mutta myös omat valinnat. Esimerkiksi alkoholi, sosiaalinen media, siisti koti, alusta asti itse laitettu ruoka ja ylimääräiset harrastukset voivat olla viisaita karsimiskohteita ruuhkaisessa elämässä. Kun arki on vähemmän stressaavaa, myös räjähdysherkkyys pienenee ja valmius kohdata muiden tunteita ja ongelmia kasvaa.

Kallion mukaan tunnetason yhteys on ihmissuhteissa tärkeintä. Yhteys rakentuu pienistä asioista, joista jotkut ovat yksinkertaisia, mutta yllättävän helppoja unohtaa.

–Jos puoliso haluaa kertoa ikävästä työpäivästään, istu alas muutamaksi minuutiksi ja kuuntele. Anna pyykkivuoren odottaa. Ole läsnä ja osoita myötätuntoa.

Jos läheinen on tuohtunut, hän ei kaipaa neuvoja. Hän tarvitsee sitä, että joku ymmärtää hänen tunteitaan ja kuuntelee.

–Joskus ihmiset alkavat neuvoa, että miksi et sanonut siinä tilanteessa näin tai noin. Tuohtunut ihminen ei kaipaa neuvoja. Hän kaipaa kuulijaa ja rauhoittajaa. Kun läheiselle tulee sellainen olo, että häntä on kuultu ja hänet on nähty, suhde alkaa rakentua myös tunnetasolla eikä pelkästään arkisella tasolla.

Aito kuunteleminen ja läsnäoleva kohtaaminen ovat tärkeitä kaikissa läheisissä ihmissuhteissa, myös lasten kanssa.

–Jos lapsi saa raivokohtauksen, pahinta on tempautua mukaan. Kun aikuinen malttaa suhtautua lapsen tunteeseen rauhallisesti, hän pystyy paremmin ymmärtämään, että lapsen tunne on kasvanut häntä itseään suuremmaksi. Lapsi kaipaa itse asiassa aikuisen apua.

Kallion yksi käytännön vinkeistä onkin paljon kuultu ohje: hengitä muutama syvä hengitys ja päätä vasta sitten, miten reagoit. Hermon kiristyessä kannattaa ensimmäiseksi keskittyä rauhoittamaan itseään ja vasta sitten lasta.

–Tunteilla on voimakas taipumus tarttua, mutta on tärkeää muistaa, että myös oman rauhallisuutensa voi saada tarttumaan lapseen.

Kallion mukaan ihmisen on työlästä muuttaa omaa tapaansa reagoida tilanteisiin, mutta se on mahdollista. Tärkeää on ymmärtää itseään ja tunnistaa itselleen tyypillisiä tapoja toimia. Harjoittelun ja mokien kautta voi hiljalleen löytää uusia toimintatapoja.

–Virheiden tekeminen on sallittua ja normaalia. Perheenjäsenten välisen tunneyhteyden kannalta on kuitenkin tärkeintä se, miten hankalia tilanteita osataan yhdessä ymmärtää ja korjata jälkikäteen. Onni ei asu riidattomuudessa, vaan siinä, että tilanne osataan korjata ja palata takaisin lempeään yhteiseloon.


Lue myös nämä


Kommentit (4)

  • Edelliselle nimettömälle

    Olipa kiva lukea edellisen kommentoijan kirjoitus, jossa puolihuolimattomasti oletetaan että kaikki perheet elävät 1900-luvun patriarkaalisessa mallissa. Olen mies, ja olen aina huolehtinut siitä että en oleta minkään askareen olevan ”naisten hommia”, vaikka samaan aikaan tiedostan että auton renkaiden vaihdon siirtäminen puolisoni vastuulle ei oikein näytä onnistuvan. Meitä on paljon, erityisesti koulutetussa väestönosassa, joiden parisuhteissa sukupuoliroolit tutkitusta ovat vähintään lieventyneet, jos eivät ihan kadonneet. Silti naisilla on yksinoikeus asettua marttyyrin asemaan, nostaa itsensä tavallisten kuolevaisten ja arvostelun yläpuolelle. Jos parisuhteesi ja työnjako sen sisällä ei miellytä, olisiko syytä tehdä sille juurisyylle jotain? Vai oletko valinnut siippasi esim. tulotason perusteella?

  • Nimetön

    Kiitos hyvistä ajatuksista!! Kuinka totta onkaan uo ruuhkavuodet..toisaalta ne pyykit ei karkaa mihinkään vaikka istuu hetkeksi kuuntelemaan toista. Olemaan läsnä. Rakkaus on se liima mikä pitää perheen yhdessä..rakastavat vanhemmat ovat parasta lapsille.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet