Presidentinvaalit

Professori kommentoi Sauli Niinistön alamäkeä: kannatuksen lasku oli odotettavissa, vasemmistoäänestäjien vahva tuki poikkeuksellista

Valtio-opin professori Elina Kestilä-Kekkonen ei pidä Sauli Niinistön kannatuksen sulamista vaalien edellä yllättävänä. Alma-tutkimuksen mukaan Niinistön kannatus laski 12 prosenttiyksikköä edellisestä mittauksesta.

Ehdokkaiden aineistopankit
Professori kommentoi Sauli Niinistön alamäkeä: kannatuksen lasku oli odotettavissa, vasemmistoäänestäjien vahva tuki poikkeuksellista

Tässä presidenttiehdokkaat Alma-kyselyn mukaisessa kannatusjärjestyksessä: Sauli Niinistö (valitsijayhdistys), Pekka Haavisto (vihr.), Paavo Väyrynen (valitsijayhdistys), Laura Huhtasaari (ps.), Matti Vanhanen (kesk.), Tuula Haatainen (sd.), Merja Kyllönen (vas.) ja Nils Torvalds (r.).

Kaisa UusitaloAamulehti

Niinistön kannatuksen sulaminen vaalien edellä ei ole yllättävä ilmiö, sanoo Turun yliopiston valtio-opin vt. professori Elina Kestilä-Kekkonen.

Aamulehti uutisoi torstaina Alman lehtien teettämästä Alma-tutkimuksesta, jonka mukaan istuvan presidentin Sauli Niinistön kannatus on laskenut 12 prosenttiyksikköä edellisestä mittauksesta. Tutkimuksessa kantansa ilmoittaneista vastaajista 58 prosenttia äänestäisi Niinistöä. Yhdeksän prosenttia vastanneista ei ilmoittanut kantaansa. Joulukuussa tehdyssä vastaavassa kannatusarviossa Niinistö vaikutti vielä täysin ylivoimaiselta ehdokkaalta. Tuolloin Niinistön kannatusprosentti oli 70.

–Vaalipäivän lähestyessä istuva presidentti muuttuu ehdokkaaksi ja häntä haastetaan enemmän kampanjoimaan. Yllättävämpää on, että Niinistön johtoasema pysyi niin selkeänä näin pitkään, Kestilä-Kekkonen sanoo.

Kestilä-Kekkosen mukaan tutkimuksen perusteella ei myöskään näytä siltä, että Niinistön pitkään jatkunut johtoasema saisi äänestäjät jäämään kotiin.

–Näyttää päinvastoin siltä, että uurnille oltaisiin lähdössä kohtuullisen innokkaasti. Täysin varmoja äänestämisestään sanoo olevansa 77 prosenttia vastanneista, kun vuonna 2012 kotimaan äänestysprosentti oli 72. Tietysti todellinen äänestysprosentti voi olla alhaisempi, sillä on sosiaalisesti hyväksyttävää sanoa kyselyissä äänestävänsä, Kestilä-Kekkonen sanoo.

Jukka-Petteri Eronen

Niinistöllä poikkeuksellisen paljon vasemmistokannattajia

Toisena poikkeuksellisena ilmiönä Kestilä-Kekkonen nostaa esiin Niinistön vasemmistoäänestäjien suuren määrän. Niinistön suosio on suurinta kokoomuksen kannattajien keskuudessa, mutta esimerkiksi keskustan, sdp:n ja rkp:n kannattajat äänestäisivät Niinistöä jopa todennäköisemmin kuin puolueen omaa ehdokasta. Esimerkiksi sdp:n kannattajista 53 prosenttia antaisi äänensä Niinistölle. Vihreiden kannattajien keskuudessa Niinistö on toiseksi suosituin ehdokas, ja häntä äänestäisi 37 prosenttia kantansa kertoneista.

–Presidentinvaali on erityisesti henkilövaali. Omassa puoluekannassa ei välttämättä pysytä, mutta omassa poliittisessa orientaatiossa sen sijaan yleensä pysytään. Toisaalta Niinistö on käsitellyt kampanjassaan laajasti esimerkiksi nuorten syrjäytymistä, ympäristökysymyksiä ja naisten asemaa. Tällaiset teemat vetoavat myös vasemmiston kannattajiin, Kestilä-Kekkonen toteaa.

Väyrynen kilpailee Huhtasaaren ja Vanhasen kanssa

Alma-tutkimuksessa kaikki muut ehdokkaat Niinistöä ja vihreiden Pekka Haavistoa lukuun ottamatta nostivat kannatustaan yhdestä viiteen prosenttiyksikköä. Haaviston kannatus pysyi 14 prosentissa. Paavo Väyrysen kannatus nousi kaikkein eniten, kahdesta prosentista seitsemään prosenttiin. Kestilä-Kekkosen mukaan Väyrysen kannatuksessa voi näkyä se, että hän on selkeästi muista erottuva ehdokas.

–Väyrynen on haastanut Niinistöä selkeästi eniten, ja on myös profiloinut itsensä istuvan presidentin haastajana. Kannatus ei ole suurta, mutta selkeästi kannattajakunta on olemassa ja poikkeavalle ehdokkaalle on kysyntää.

Väyrystä äänestäisivät eniten perussuomalaisten kannattajat. Heistä 19 prosenttia antaisi äänensä Väyryselle. Kestilä-Kekkosen mukaan Väyrynen kilpaileekin äänistä Matti Vanhasen (kesk.) lisäksi Laura Huhtasaaren (ps.) kanssa.

–Huhtasaarella ja Väyrysellä on ollut samantyyppisiä teemoja, ja se näkyy perussuomalaisten kannatuksen valumisessa Väyryselle.

Jukka-Petteri Eronen

Toinen kierros todennäköinen

Todennäköisimmältä haastajalta mahdolliselle toiselle kierrokselle näyttää vihreiden Pekka Haavisto. Historian valossa näyttäisi siltä, että toiselle kierrokselle päädytään, sillä Kestilä-Kekkosen mukaan kaikissa aiemmissa vaaleissa ensimmäisellä kierroksella on jääty 50 prosentin alapuolelle.

–Toinen kierros olisi demokratian kannalta hyvä asia, sillä saataisiin enemmän väittelyä ja keskustelua aikaiseksi. Kantansa ilmoittaneiden lisäksi on tietysti vielä niitä, jotka eivät ole ilmoittaneet kantaansa tai jotka kieltäytyivät kyselyistä. Heistä emme tiedä mitään.


Lue myös nämä


Kommentit (4)

  • Nimetön

    Ruotsissa ei tule kansanäänestystä Natosta se on varmaa, vaan he menevät sinne kiireellisenä, ja silloin he jättävät Suomen itsekseen, Niinistön politiikalla se on vaarallista. Niinistö ja muut tietävät ettei Suomi pysty puolustautumaan Venäjää vastaan ollenkaan ja Suomen on mentävä Natoon koska toinen vaihtoehto on pahempi. Silti he puhuvat muuta ja epäjohdonmukaisia asioita.
    Ne jotka tuntevat Venäjän ja eivät halua sinne, he eivät pelkää suojautua kuten Viro. Suomi pelkää koska ei tunne ja muu on myyttiä.

  • Nimetön

    On yllättävää, että porvarihallituksen merkittävä tukija, kokoomuksen Sauli Niinistö nauttii suurta kannatusta vasemmiston piirissä. Olisiko hän se pienempi paha tai pelkona vielä kehnompi valinta?

    Ei vaan he pitävät Niinistön politiikasta eli selkokielellä se on vasemmistolaista politiikkaa hän ajaa. Sitähän se on tosiasiallisesti tänään ja siksi kokoomuksen kannatus on suurempi arvoitus.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio