Presidenttiehdokas Nils Torvalds kommentoi sukulaisuussuhdettaan Olof Palmeen: "Suvustani löytyy paljon mielenkiintoisempiakin kytköksiä"

Kimmo Penttinen / Aamulehden arkisto
Presidenttiehdokas Nils Torvalds kommentoi sukulaisuussuhdettaan Olof Palmeen: "Suvustani löytyy paljon mielenkiintoisempiakin kytköksiä"

Rkp:n presidenttiehdokas Nils Torvalds on kaukaista sukua Ruotsin entiselle pääministerille Olof Palmelle.

Vesa LaitinenAamulehti

Ruotsalaisen kansanpuolueen presidenttiehdokkaan, europarlamentaarikko Nils Torvaldsin sukutaustasta löytyy poikkeuksellisen mielenkiintoisia henkilöitä. Torvaldsin isä, Ole Torvalds (alun perin Saxberg) oli Suomen vanhimpiin sanomalehtiin kuuluvan Åbo Underrättelserin päätoimittaja. Äitinsä puolelta Torvalds linkittyy moneen merkittävään suomenruotsalaiseen sukuun.

Nils Torvaldsin äidinisä oli valtiopäivämies ja kirjailija Ernst von Wendt (1877–1939), joka oli äitinsä puolelta merkittävää von Born -aatelissukua. Suvun kantaisä Johan August von Born (1815–1878) oli merkittävä virkamies autonomian ajan Suomessa. Hän toimi 1800-luvun puolivälissä muun muassa tullihallituksen pääjohtajana, senaattorina ja säätyvaltiopäivien maamarsalkkana eli aatelissäädyn puheenjohtajana. Hyvin vanhoillinen von Born tunnettiin jyrkkänä ruotsinkielisyyden kannattaja.

Von Bornin jälkeläisistä eli Nils Torvaldsin isoenoista Viktor von Born (1851–1917) oli rkp:n kansanedustaja ja tämän poika Ernst von Born (1885–1956) pitkäaikainen ministeri 1930–40-luvulla sekä rkp:n kolmas puheenjohtaja.

Tätä kautta Nils Torvalds on sukua myös Ruotsin entiselle pääministerille Olof Palmelle (1927–86). Olof Palmen isoäiti oli Viktor von Bornin sisar Hanna (1861–1959).

Aamulehti tavoitti Torvaldsin kommentoimaan sukutaustaansa perjantaina iltapäivällä. Hän kertoo olevansa tietoinen sukulaisuudestaan Palmeen, mutta ei ole halunnut tuoda sitä julkisesti esille.

–En ole yrittänyt koskaan leuhkia sillä.

Palme-kytköksensä sijasta Torvalds nostaa sukuhistoriastaan esiin pari dramaattista yksityiskohtaa. Hänen äidinpuolen isoisoäitinsä Fanny Elisabeth von Born (1847–1924) oli naimisissa tykistökenraali Axel Gadolinin (1828–1892) kanssa, kun tapasi salskean, nuoren upseerin Fredrik Willehard von Wendtin (1843–1891). Fannyn ja von Wendtin välille syntyi suhde, josta kehkeytyi suuri skandaali. Avioliiton ulkopuolisen suhteen paljastuttua von Bornin perhe hylkäsi tyttärensä, ja kun von Wendt pian kuoli, Fanny jäi yksin kolmen lapsensa kanssa. Näistä lapsista Ernst on Nils Torvaldsin isoisä.

Torvaldsin isän puolenkin sukuun liittyy skandaali.

–Tietojeni mukaan isäni isoäiti Anna olisi ollut sisäkkönä aatelisperheessä ja tullut raskaaksi kartanon isännälle, vapaaherra Wredelle. Siten sekä äitini että isäni sukuhaara on peräisin avioliiton ulkopuolisista suhteista, kertoo Torvalds.


Lue myös nämä


Kommentit (4)

  • Nimetön

    ”Hänen äidinpuolen isoisoäitinsä Fanny Elisabeth von Born (1847–1924) oli naimisissa tykistökenraali Axel Gadolinin (1828–1892) kanssa, kun tapasi salskean, nuoren upseerin Fredrik Willehard von Wendtin (1843–1891). Fannyn ja von Wendtin välille syntyi suhde, josta kehkeytyi suuri skandaali. Avioliiton ulkopuolisen suhteen paljastuttua von Bornin perhe hylkäsi tyttärensä, ja kun von Wendt pian kuoli, Fanny jäi yksin kolmen lapsensa kanssa. Näistä lapsista Ernst on Nils Torvaldsin isoisä”

    Tällä kommentillaan ehdokas Torvalds ikäänkuin tulee meidän tavalisten kuolevaisten ja rahvaan tasolle 😉

  • Nimetön

    Hyvät ja monigeeniset sukujuuret,todennäköisesti tästä syystä poikakin on järjenjättiläisiä,nimittäin
    Linus Torvalds.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio