Presidentti Sauli Niinistö Aamulehdelle: Soitin tietovuodosta heti lauantaina Puolustusvoimien komentajalle – "Puhuimme hyvin tarkkaan"

Presidentti Niinistö kommentoi Viestikoekeskus-kohua Aamulehden haastattelussa keskiviikkoiltana. Keskusrikospoliisi tutkii parhaillaan Puolustusvoimien tietovuotoa ja salaisten tietojen julkaisua.

Joel Maisalmi
Presidentti Sauli Niinistö Aamulehdelle: Soitin tietovuodosta heti lauantaina Puolustusvoimien komentajalle – "Puhuimme hyvin tarkkaan"

Presidentti Sauli Niinistö tiedotti lauantaina ennen Keskusrikospoliisia, että Helsingin Sanomien artikkeliin liittyvästä vuodosta aloitetaan rikostutkinta. Niinistön mukaan tieto tutkinnasta perustui komentajan kanssa käytyyn puhelinkeskusteluun.

Taneli KoponenAamulehti

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli lauantaiaamuna lähdössä vaalikiertueelle, kun hän sai tiedon Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-artikkelista. Jutun yhteydessä julkaistiin tietoja Puolustusvoimien salaisiksi luokittelemista asiakirjoista. Osa tiedoista oli luokiteltu korkeimpaan turvaluokkaan eli erittäin salaisiksi.

–Aamulla näin, että siinä (jutussa) oli huomattava määrä punaisia leimoja ja oli ikään kuin mässäilty niillä, Niinistö sanoo.

Puhelu komentajalle

Uutisen luettuaan Niinistö soitti Puolustusvoimien komentajalle Jarmo Lindbergille. Presidentti tiedotti lauantaina ennen Keskusrikospoliisia, että artikkeliin liittyvästä vuodosta aloitetaan rikostutkinta. Niinistön mukaan tieto tutkinnasta perustui komentajan kanssa käytyyn puhelinkeskusteluun.

–Puhuimme hyvin tarkkaan komentajan kanssa, että siitä (vuotamisesta) on jätetty rikosilmoitus, Niinistö sanoo.

Presidentti totesi julkisuuteen antamassaan tiedotteessa, että ”korkeimman turvaluokituksen saaneiden asiakirjojen sisällön paljastuminen on turvallisuutemme kannalta kriittistä ja voi aiheuttaa vakavia vaurioita”.

–Siinä artikkelissa annettiin ymmärtää, että juttusarja jatkuu. Kuka tahansa lukija päätyy siitä siihen, että salaisuuksia tulee julki päivittäin.

–En halunnut sitä (tiedotetta) miksikään varoitukseksi pukea jatkon suhteen, mutta totesin vain, että ylipäätään tämä on näin, Niinistö sanoo.

Ei viittausta Venäjään

Niinistö sanoo Aamulehdelle, että hän ei viitannut alkuperäisessä tiedotteessaan Suomen suhteisiin Venäjään vaan kumppanimaihin. Suomi vaihtaa tiedustelutietoja useiden eri valtioiden kanssa.

–Sanotaan näin, että se ongelma liittyy yhteistyökumppaneihimme. En mene asiassa sen pidemmälle.

–Venäjän kanssa meillä ei ole ainakaan sellaista yhteistyösuhdetta, Niinistö lisää.

Viittasiko alkuperäinen tiedote siihen, että tietojen vaihto muiden maiden kanssa voi tyrehtyä?

–Valitettavasti en voi näitä asioita kovin paljoa yksilöidä. Näytti siltä, että juttusarja saattaisi loukata nimenomaan meidän yhteistyösuhteitamme, Niinistö sanoo.

"En lausu tästä mitään"

Presidentin mukaan hänen alkuperäisessä tiedotteessaan ilmaisemansa kanta ei ole lieventynyt.

Onko edelleen niin, että artikkeli voi mielestänne olla turvallisuuden kannalta kriittistä?

–Se nähdään varmaan tulevaisuudessa. Vielä ei ole mistään näkynyt julkisia reaktioita.

–Luottamuskysymykset mitataan sitten varmaan käytännössä. Asia jää nähtäväksi.

Milloin teille tuli tieto Puolustusvoimia koskevasta vuodosta?

–En lausu tästä mitään.

Minkä vuoksi?

–Tämä ei liene poliisikuulustelu, Niinistö sanoo.

"Sananvapauden periaate on tärkeä"

Poliisitutkinnassa selvitetään virkasalaisuuden rikkomisen lisäksi myös epäiltyä turvallisuussalaisuuden paljastamista. Sunnuntaina poliisi teki kotietsinnän toisen Viestikoekeskus-artikkelin kirjoittajan kotiin. Toimittajaan kohdistuva kotietsintä on poikkeuksellista. Niinistö ei halua suoraan kommentoida tapausta.

–En halua ottaa niihin tutkinnallisiin toimiin kantaa. Totta kai sananvapauden periaate on tärkeä.

Ylen uutinen "käsittämätöntä"

Yleisradio uutisoi keskiviikkona, että Helsingin Sanomia julkaisevan Sanoma Oy:n hallituksen varapuheenjohtaja Antti Herlin oli soittanut presidentinkansliaan kesken vuotokohun.

Presidentin kanslian viestintäpäällikkö Katri Makkonen kertoo, että puhelussa Herlin esitti tapaamista, mutta aiheeseen ei palattu sen jälkeen. Makkonen ei osaa sanoa, ketä tapaamisehdotus koski.

Niinistön mukaan Yleisradio lähetti presidentinkansliaan pitkän nimilistan ja tiedusteli, onko heihin oltu yhteydessä.

–Olen puhunut Herlinin kanssa viimeksi viikkoja sitten, kun kättelin häntä linnanjuhlilla. Se (Yleisradion uutinen) on minulle käsittämätöntä.

–Sitäkään Yle ei kerro selvästi, että nimenomaan Ylen kyselyyn ilmoitimme itse tämän ainoan yhteydenoton. Ilmoitimme heti, vaikka siihen ei olisi ollut mitään velvollisuutta, Niinistö toteaa.

Uutiskertaus

Helsingin Sanomat julkaisi lauantaina 16. joulukuuta laajan artikkelin, jossa käsiteltiin Puolustusvoimien Viestikoekeskusta. Jutun yhteydessä julkaistiin tietoja salaisiksi luokitelluista asiakirjoista. Osa tiedoista oli luokiteltu korkeimpaan turvaluokkaan eli erittäin salaisiksi.

Puolustusvoimat teki jutussa julkaistuista tiedoista rikosilmoituksen Keskusrikospoliisille, joka aloitti asiasta esitutkinnan. Epäillyt rikosnimikkeet asiassa ovat turvallisuussalaisuuden paljastaminen ja virkasalaisuuden rikkominen.

Poliisi tutkii, mistä tiedot ovat vuotaneet julkisuuteen. Esitutkintaa tehdään myös sen osalta, onko sellaisia turvallisuussalaisuuksia, joiden paljastuminen on omiaan aiheuttamaan muun muassa vakavaa vahinkoa Suomen maanpuolustukselle ja turvallisuudelle, oikeudettomasti julkistettu tai ilmaistu julkisuudessa. Esitutkinta turvallisuussalaisuuden paljastamisesta koskee poliisin mukaan myös Helsingin Sanomien henkilökunnan jäseniä.

Toisen Viestikoekeskus-artikkelin kirjoittajan kotiin tehtiin kotietsintä sunnuntaina illalla. Helsingin Sanomien mukaan kotietsinnän aikana poliisi vei toimittajalta tämän oman puhelimen, HS:n puhelimen, toimittajan oman tietokoneen, oman Ipadin ja runsaasti muistitikkuja.


Lue myös nämä


Kommentit (6)

 • Rampoosi

  Yhteiskunta pitää oman ulkoisen ja sisäisen turvallisuutensa suojaksi monenlaisia turvajärjestelmiä, joiden toimivuuden kannalta on olennaista, etteivät tiedot niistä ole sellaisten käytettävissä, jotka saattavat muuttuneissa olosuhteissa uhata yhteiskuntaa. Samoin on paljon järjestelmiä mm. yrityselämän ja kansalaisten suojaksi ja auttamiseksi, joiden julkinen käsittely olisi enemmänkin autettavien haitaksi. Esim. patentointi- ja liikesalaisuudet, sosiaalietuudet ja terveyttä koskevat asiat jne.
  Näillekin järjestelmille on demokratiassa pyritty järjestämään kontrollit turvaamaan, että ne toimivat vain ja ainoastaan tarkoitetulla tavalla sekä niitä käytetään ainoastaan ja vain säädettyym tarkoitukseen.. Järjestelmiä joudutaan myös testaamaan ja harjoittelemaan. Kontrolli- ja testausjärjestelmät ovat aina kompromissi toiminnan tehokkuutta haittavien tietovuotojen ja paljastusvaaran suhteen.

  Mikäli tietovuotoja ja paljastuksia tapahtuu ja niitä myös vappasti uutisoidaan, on tässä tapauksessa puolustusvoimien tietokonrolleissaa tai järjestewlmän demokraattisessa valvontakontrollissa tapahunut virhe. Useinmiten virhe joudutaan korvaamaan siten, että turvallisuusjärjestelmän ylläpito rajoitetaan entistä pienempään piiriin ja yhteskunnan kontrollikeinoja entisestään typistetään. Tapahtuu aivan päinvastaista, mihin HS uutisoinnillaan on väittänyt pyrkineensä.

  Median satunnaisiin tietovuotoihin perustuva valvonta ei korvaa niitä valvonta- ja yhteiskunnallisia kontrollijärjestelmiä, joita salassapidettäviin ja julkisiin järjestelmiin pitää rakentaa. Tietovuodot aikaansaavat vain sen, että tidenkulku vähenee tai estyy tietoturvaan vedoten niihin tahoihin,, joihin se on säädetty tapahtuvaksi järjestelmän valvonnan ja kontollin vuoksi..

 • Nimetön

  Missä on Laura Halminen nyt? toteutuuko hänen ihmisoikeudet? miksi yksikään media ei kerro mitään? miksi komentointi HS :ssä on jo päiviä ollut pois käytöstä? toistuuko Alpo Rusin tapaus kuulusteluissa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio