Porvoon puukotus on perheissä hankala käsitellä – "Lasten turvallisuudentunne säilytettävä"

Vanhemman ei tule teeskennellä, ettei mitään pahaa ole tapahtunut.

Mauri Ratilainen / Com.Pic.
Porvoon puukotus on perheissä hankala käsitellä – "Lasten turvallisuudentunne säilytettävä"

Porvoon puukotuksen tapahtumapaikalle on jo tuotu kukkia ja kynttilöitä.

Ossi Rajala

Miten lasten kanssa kannattaa käsitellä Porvoon järkyttävää puukotusta, jossa isä puukotti 3-vuotiaan lapsensa kuoliaaksi?

Psykologian tohtori ja Psykologiliiton puheenjohtaja Annarilla Ahtola pitää vanhempien tehtävää tässä tilanteessa hankalana.

–Kyseessä on järkyttävä tapahtuma. Kaikissa tilanteissa on säilytettävä lapsen turvallisuudentunne siitä, ettei heille ole tapahtumassa pahaa. Minkäänlaista paniikkia ei saa levittää lapsille, Ahtola toteaa.

Samalla ei pitäisi myöskään teeskennellä, ettei mitään pahaa ole tapahtunut, jos lapsi on tapahtuneesta kuullut tai lukenut. Omaa järkytystä ei voi eikä tarvitse täysin yrittää peittää.

–Lapsi hämmentyy, jos huomaa, että vanhempi on surullinen, mutta väittää muuta. Tämä on sitä pienellekin lapselle välittyvää hänen arkensa todellisuutta, vaikkei hän tästä kauheasta asiasta kuulisikaan. Lapsi kyllä huomaa, jos aikuinen yrittää teeskennellä pirteätä. Tilanteessa on tasapainoiltava. Pienimmät lapset eivät toivottavasti tapahtumasta kuule, eikä heille pidä siitä kertoa, Ahtola sanoo.

Kysy lapselta, mitä kuuluu

Yksi hyvä lähestymistapa on Ahtolan mukaan se, että lapsilta kysyy, mitä heille kuuluu tai on muulla tavoin tarkkana huomaamaan, mitä lapsi mahtaa pohdiskella ja miten lapsi voi.

–On tärkeätä kuulostella, mitä lapselle kuuluu. Järkyttävä tapahtuma vaatii käsittelyä. Tätä varten aikuisen oman mielen on oltava kunnossa. Omaa järkytystä ei pidä siirtää lapselle, hän sanoo.

Tilanteen paras käsittelytapa riippuu myös siitä, miten perheessä yleisesti keskustellaan ja toimitaan.

–Tässä ollaan myös filosofisten kysymysten äärellä. Perheen oma maailmankatsomus ratkaisee, miten järkyttävästä aiheesta keskustellaan. Yleensä on hyvä kertoa, että maailmassa voi tapahtua pahaa, mutta lapsilla ei ole hätää ja heillä on kaikki hyvin, Ahtola pohtii.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio