Tampere

Pormestari Lauri Lyly: "Päättäjien kaksoisrooleista päästävä eroon" – Atanas Aleksovskin etuusasia syytä selvittää

Pormestari Lauri Lyly ottaa vahvasti kantaa päättäjien kaksoisrooleihin. Aamulehti kertoi torstaina, että Atanas Aleksovski sai vuonna 2015 arviolta 2000 euron taloudellisen etuuden arkkitehtitoimistolta. Lylyn mukaan kyseinen etuusasia on syytä selvittää.

Aamulehden arkisto
Pormestari Lauri Lyly: "Päättäjien kaksoisrooleista päästävä eroon" – Atanas Aleksovskin etuusasia syytä selvittää

Lauri Lylyn (vas.) mukaan on tärkeää, että Tampereen tytäryhteisöjä ohjaavilla ja valvovilla tahoilla ei ole sidonnaisuuksia tytäryhteisöihin. Atanas Aleksovski on ollut torstaina tapetilla saamansa etuuden takia.

Taneli KoponenAamulehti

Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd.) haluaa eroon päättäjien kaksoisrooleista. Hänen mukaansa on tärkeää, että Tampereen tytäryhteisöjä ohjaavilla ja valvovilla tahoilla ei ole sidonnaisuuksia tytäryhteisöihin.

Kaksoisrooleissa on kyse tapauksista, joissa poliitikko toimii samanaikaisesti Tampereen tytäryhteisön johdossa ja esimerkiksi kaupunginhallituksessa tai kaupungin tytäryhteisöjä valvovassa konsernijaostossa.

–En pidä niitä (kaksoisrooleja) hyvänä hallintotapana, ja mielestäni niistä pitäisi päästä eroon, Lyly sanoo. Laaja kaksoisrooleista luopuminen ei hänen mukaansa onnistu yhdellä kertaa, vaan asiaa pitää viedä eteenpäin ”sopivalla aikataululla”.

Käytännössä se tarkoittaa luottamushenkilöiden vaihtamista vaiheittain Tampereen tytäryhteisöjen hallitusten toimikausien päättyessä. Esimerkiksi kaksoisrooleistaan esillä olleen Atanas Aleksovskin (sd.) hallituksen puheenjohtajuus Tampereen tytäryhteisössä Finnparkissa olisi siten katkolla vasta yhtiökokouksessa.

Aamulehti uutisoi torstaina Aleksovskin saaneen vuonna 2015 arviolta 2 000 euron taloudellisen etuuden arkkitehtitoimistolta. Etuudessa kyse on Aihio Arkkitehtien laatimasta suunnitelmasta, joka liittyi Aleksovskin ja hänen puolisonsa tavoitteeseen laajentaa asuntoaan. Yhtiö on suunnitellut Tampereen ja sen tytäryhteisöjen suuria rakennushankkeita. Aleksovski kiistää tilanneensa suunnitelman asuntonsa laajentamisesta.

Aleksovski työskentelee Finnparkin hallituksen lisäksi myös Tampereen tytäryhteisön Kotilinnasäätiön toiminnanjohtajana. Samaan aikaan hän on tytäryhteisöjä ohjaavan ja valvovan Tampereen konsernijaoston varapuheenjohtaja sekä Tampereen kaupunginhallituksen 3. varapuheenjohtaja.

Lylyn mukaan Aleksovskia koskeva etuusasia on syytä selvittää.

–Asiaa selvitellään tiedotusvälineiden toimesta, ja Aleksovski joutuu varmaankin itse selvittämään tilannetta, Lyly sanoo.

Arvio myöhemmin

Lyly ei näe tällä hetkellä juridista estettä Aleksovskin varapuheenjohtajuudelle konsernijaostossa, koska hän jäävää itsensä luottamustehtäviinsä kuuluvien tytäryhtiöiden asioissa.

–Luulen, että kokonaisarvio tehdään sitten, kun nähdään, mikä on tilanne tässä yhteydessä, Lyly sanoo ja viittaa etuusasian selvittelyyn.

Kaksoisrooleista luopuminen selkeyttää päätöksentekoa.

–On helpompaa, kun päättäjän ei tarvitse jäävätä itseään ja hän voi olla koko ajan päätösvaltainen.

Pormestari Lauri Lylyn arvion mukaan Tampereen eettiset ohjeistukset luottamushenkilöille ovat kunnossa.

Heikentääkö Aleksovskin saama etuus luottamusta päätöksentekoon?

–Jos on näyttö etuuden vastaanottamisesta, niin onhan se ongelmallista, Lyly arvioi.

Etuus

Aamulehti kertoi torstaina, että Atanas Aleksovski (sd.) on saanut arviolta 2 000 euron arvoisen taloudellisen etuuden arkkitehtitoimisto Aihio Arkkitehdeilta, joka on mukana suurissa Tampereen kaupunkia tai sen tytäryhteisöjä koskevissa rakennushankkeissa.

Etuudessa on kyse Aleksovskien kodin laajennussuunnitelmasta. Aleksovski on kiistänyt tilanneensa suunnitelman.


Lue myös nämä


Kommentit (21)

  • otsokas

    Pormestari ehdottaa golfkentän tilalle asuntoja ja kenttää siirrettäväksi sinne missä sattumalta on perheenjäsenen tuottamia ravitsemispalveluja myynnissä. Eikö tämä ole kahdella pallilla istumista?

  • Nimetön

    Törmäsin tänään sattumalta Jukka Gustafssoniin. Meitä oli ollut kolme tamperelaista, jotka olivat samoin törmänneet häneen lyhyen ajan kuluessa hoitaessaan lauantaisia veikkauksiaan ja ruokaostoksiaan Tammelantorin läheisyydessä. Kaikki olimme ihmetelleet, miksi Atanas Alekovski on joka paikassa ja eikö ole hienossa, vanhassa puolueessa tarpeksi osaavia ihmisiä luottamuspaikkoihin, kun Atanas on joka paikassa. Missä on tasapuolisuus luottamustehtäviä jaettaessa?
    Jukka sanoi soittavansa hänelle vieläillalla ja sanovansa, että eroa siitä Finnparkin puheenjohtajuudesta. Jukka sanoi Atanaksen olevan ihan fiksu, mutta kun se on sieltä entisestä Jugoslaviasta, onko Atso ihan oikeasti sieltä, kuka tietää hänen syntymäkotikuntansa, niin hänellä on semmoinen temperamentti.
    Atson ”tempperamenttia” kuvataan kyllä huonoksi käytökseksi myös Tampereella.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio