Talous

Raju isku Poriin – Venator sulkee sittenkin tehtaansa, satoja työpaikkoja katoaa

Porin-tehtaalla työskentelee noin 450 ihmistä. Elinkeinoministeri Lintilä: Apua voidaan hakea EU:n globaalirahastosta.

Joonas Salli
Raju isku Poriin – Venator sulkee sittenkin tehtaansa, satoja työpaikkoja katoaa

Venator työllisti Porissa satoja työntekijöitä. Tehtaan sulkeminen on kova isku.

Ville HammarbergPori

Venator ilmoitti sulkevansa pigmenttitehtaansa Porissa. Tehdas on määrä sulkea vuoden 2021 loppuun mennessä.

Tehdas jatkaa siirtymäajan alennetulla tuotannolla.

Vuonna 2017 tulipalossa pahoin vaurioituneen tehtaan jälleenrakennus lopetetaan heti, kun se on mahdollista.

Venatorin Porin-tehtaalla työskentelee noin 450 ihmistä.

EU:sta koulutusrahaa

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kutsuu torstaiksi kokouksen, jossa pohditaan toimenpiteitä, joita Venatorin tehtaan sulkeminen aiheuttaa. Kokoukseen kutsutaan osanottajia myös Porista ja Satakunnasta.

–Tapahtunut ei mahdollisesti täytä äkillisen rakennemuutoksen määritelmää, mutta mielestäni tässä täytyy ottaa huomioon myös suuri sidonnaistyöpaikkojen määrä, Lintilä pohtii.

–Venatorin toimet saattavat antaa mahdollisuuden hakea EU:n globaalirahastosta varoja työllisyys- ja koulutustoimintaan.

Lintilän mukaan on myös mahdollista edesauttaa korvaavan teollisuuden saamista Poriin.

–Aluetta kohtaan on kiinnostusta. Suomesta haetaan tälläkin hetkellä sijoituspaikkoja. Porissa on tulevaisuudessa saatavissa osaavaa kemianteollisuuden työvoimaa. Tietenkään se ei nyt tässä tilanteessa irtisanottavia lohduta.

Valtio ei ryhdy yrittäjäksi

Lintilä korostaa, ettei valtio luonnollisesti voi ryhtyä yrittäjäksi, vaan auttaa työvoimapalveluiden järjestämisessä ja koulutuksessa.

Valtioneuvosto voi nimetä alueen tai toimialan äkillisen rakennemuutoksen alueeksi tai toimialaksi. Alueelle tai toimialalle valmistellaan alueen kuntien, elinkeinoelämän, ely-keskuksen ja maakunnan liiton yhteistyönä äkillisen rakennemuutoksen hoitamiseen tähtäävä kasvusuunnitelma.

Suunnitelmaan kirjataan keskeisimmät toimenpide-ehdotukset uusien työpaikkojen luomiseksi ja vanhojen uudistamiseksi sekä muut tilannetta korjaavat toimet eri hallinnonaloilla.

Isku koko maakunnalle

Satakuntaliiton aluekehitysasiantuntija Saku Vähäsantasen mukaan Venatorin toiminnan loppuminen on koko maakunnalle kova isku.

–Jo viime vuoden puolella palon aiheuttama tuotannon keskeytyminen vaikutti koko Satakunnan vientilukuihin.

Kun koko maassa talous pysyi vahvassa iskussa ja liikevaihto kasvoi heinä-joulukuussa 2017 5,6 prosenttia vuodentakaiseen vastaavaan aikaan, niin Venatorin onnettomuus tyrehdytti kasvua Satakunnassa. Ilman Venatorin onnettomuutta maakunnan nousu olisi ollut vähintään samaa luokkaa.

Kemikaalien sekä kumi- ja muovituotteiden valmistuksen liikevaihto romahti Venatorin palon myötä (-18,7 prosenttia). Palkkasummakin kärsi (-1,7 prosenttia).

–Satakunnassa on kuitenkin monipuolinen elinkeinorakenne, ja monilla muilla aloilla taloudessa on mennyt muuten hyvin.

–Tästä eteenpäin on pohdittava, mikä voisi olla tehdasalueen jatko. LNG-terminaali ja radan sähköistys luovat alueelle hyviä edellytyksiä teollisen toiminnan jatkumiselle.

Päivitys 12.9.2018 klo 19.45: Juttu päivitetty kauttaaltaan uusilla tiedoilla ja haastatteluilla


Kommentit (3)

  • Demoni

    ”Lintilä korostaa, ettei valtio luonnollisesti voi ryhtyä yrittäjäksi, vaan auttaa työvoimapalveluiden järjestämisessä ja koulutuksessa.”
    Ja miksei voi? Mieshän puhuu täyttä pa….a, ennenkin valtio on yrittäjänä toiminut ja tuolla on valmiit tilat ja tuottava bisnes. Aikanaan tehdas on perustettu tyhjälle tontille ja hyvin menestynyt, nyt siellä on kaikki valmiina- ei muuta kuin kuorimaan kermat, titaanioksidilla on jatkuva menekki.

  • Nimetön

    Jostakin uutisesta luin, että nyt pääluottamusmies ”huutaa” hallitusta apuun. Se taitaa olla väärä osoite. Eikö kannattaisi kysyä neuvoja Riku Aallolta? Hän näyttää olevan se henkilö, joka osaa kertoa miten firmat pidetään pystyssä. Siis nekin firmat, jotka maksavat veroa. Palaveria kasaan vaan, samalla kirjaamaan pöytäkirjoja ylitökielloista ja Venatorin avustamisesta. Hyvässä hengessä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio