Luonto

Poikkeuksellinen vastaantulija tallentui videolle: Susi katsoi kameraan keskellä tietä – hyppi aiemmin pihoilla ja eksytti lopulta jahtaajansa

Poikkeuksellisesti käyttäytyvän suden tämänhetkisestä olinpaikasta ei ole tietoa. Havaintoja voi ilmoittaa riistanhoitoyhdistykselle tai poliisille.

Poikkeuksellinen vastaantulija tallentui videolle: Susi katsoi kameraan keskellä tietä – hyppi aiemmin pihoilla ja eksytti lopulta jahtaajansa

Susi seurasi katseellaan autoa, kun auto ajoi sen ohi Ranuan ja Rovaniemen välillä tiistaina. "Se ei pelännyt yhtään", kertoo autossa istunut Kimmo Kaarlejärvi. Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Ilpo Kojola arveli eilen, että kyseessä on nuori yksilö.

Vesa-Pekka HiltunenRanua

Ranuan peloton susi liikkui tiistaina myös useiden kotitalojen pihoilla Saukkojärven kylällä. Susipartio jahtasi eläintä myöhään yöhön, kertoo Ranuan petoyhdyshenkilö Hannu Säkkinen.

–Hättyyteltiin sitä pois asuntojen luota. Pakko oli ryhtyä toimenpiteisiin, koska se on juossut pitkin pihoja.

Kimmo Kaarlejärven video sudesta, joka otti katsekontaktin autoon jolkotellessaan ohi

 

Säkkinen pitää Ranuan sutta poikkeuksellisena yksilönä.

–Se kulki pitkään Rovaniementietä myöten. Se ei välittänyt autoista, ei ihmisistä. Pihoilla vierailuja oli liian monta.

Suden liikkeistä tiedetään sen verran, että se lähti Saukkojärven kylältä eilen, kiersi 10 kilometrin lenkin Rovaniementien vartta ja palasi kylälle puolenyön aikaan.

Partio seurasi jälkiä hiihtämällä.

–Hanki koveni sen verran, että jälkiä oli vaikea seurata.

Ei uusia havaintoja

Sitä hän ei tiedä, missä susi on nyt.

–Tälle päivää ei ole uusia havaintoja tehty. Emme tiedä, jatkoiko se matkaa vai jäikö se levähtämään. Seuraamme tilannetta. Toivomme, että se on poistunut asumusten läheltä.

Sudesta tehtiin havainto muun muassa Rovaniementiellä Nuuppaan ja Portimon välisellä suoralla. Kimmo Kaarlejärvi ja hänen kaverinsa onnistuivat videoimaan suden kohtaamisen.

–Näin, että edessä on iso eläin. Sanoin kaverille, että se on poro tai koira. Sitten tajusin, ei helkkari, se on susi!

"Minua hämmästytti, kuinka iso ja korkea eläin se oli"

Kaarlejärvi ei ollut koskaan aiemmin kohdannut sutta luonnossa.

–Minua hämmästytti, kuinka iso ja korkea eläin se oli. Nyt ymmärrän, ettei poroilla ja pieneläimillä ole mitään jakoa, jos ne kohtaavat sen.

Hänestäkin susi käyttäytyi erikoisesti.

–Susi jolkutteli eteenpäin ja seurasi katseellaan meitä. Se ei pelännyt yhtään.

Kaarlejärvi latasi kuvaamansa videon Facebookiin.

–Joku kysyi, miksi en ajanut päälle. No, ei käynyt mielessäkään.

Kaarlejärvi sanoo, ettei hän myöskään ole susien ystävä. Hän tulee poronhoitoperheestä.

–Susia saa olla sopivasti.

Poroisäntä huolissaan

Susi liikkui ainakin kahden poropaliskunnan alueella. Kuukkaan paliskunnan poroisäntä Tapani Sarajärvi kertoo, että paliskunnalla on huoli poroista.

–Onpa tietenkin. Porot ovat onneksi olleet vielä karsinoissa, mutta ne on tarkoitus päästää luontoon viikon, kahden viikon päästä. Osa poroistahan on irti, Sarajärvi kertoo.

Isosydänmaan poroisäntä Markus Haapaniemi kertoo, että poromiehet ovat liikkuneet luonnossa yrittäen jäljittää suden liikkeitä.

–Meidän on pitänyt päivystää, ettei se mene porotarhoihin. Autoillaan ja seurataan jälkiä, Haapaniemi kertoo.

Hänelläkään ei ole tietoa, missä susi nyt on. Porovahinkoja ei ole paljastunut ainakaan vielä.

Jos sudesta tekee havaintoja, niistä pyydetään ilmoittamaan ainakin alueen Riistanhoitoyhdistykselle.

–Jos tuntuu pelottavalta, myös poliisille saa ilmoittaa. Susijahti on poliisijohtoinen operaatio, petoyhdyshenkilö Hannu Säkkinen kertoo.


Lue myös nämä


Kommentit (2)

  • Toni Miettinen

    Ja nyt hukka parka lahdataan näyttävästi kun täyttäny ehdot ampumiseen, alkaa yhteiskunta olemaan kaukana siitä mitä ennen oli.

  • proffa

    Ei muuta kuin nukutusnuoli kankkuun ja rahdataan se länsisuomeen pannoitettuna, sehän on maan tapa, vaikkea kaikki eivät sitä tunnusta, vaikka tietävätkin tai sitten ovat h—-tin tyhmiä, ja kansa maksaa kiltisti nämäkin maksut ? Näihän ne karhut ja ahmat ovat tulleet länsisuomeen ? jos joku väittää muutä hän puhuu pa–aa ?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio