Pitkään kestänyt influenssakausi viimein taittumassa – Taysissa tehohoitoon joutuneiden määrä viime vuosiin verrattuna kaksinkertainen

Tavallista pidempään jatkunut influenssakausi on pitänyt Taysin ja Hatanpään sairaalan hoitopaikat täysinä koko alkuvuoden ajan.

Janne Ruotsalainen
Pitkään kestänyt influenssakausi viimein taittumassa – Taysissa tehohoitoon joutuneiden määrä viime vuosiin verrattuna kaksinkertainen

Akuuttilääketieteeseen erikoistuva lääkäri Jorma Heikkilä kertoo, että influenssapotilaana hoidettava tamperelainen 80-vuotias Anja Teivaala oli saapunut Acutaan tiistaina korkean kuumeen sekä hengitystieoireiden takia.

Satu PeltolaAamulehti

Poikkeuksellisen pitkään jatkunut influenssakausi on vihdoin taittumassa Pirkanmaan alueella. Taysin infektioyksikön osastonylilääkäri Jaana Syrjänen kertoo, että tänä vuonna influenssakausi näytti ensimmäiset taittumisen merkit vasta viime viikolla.

–Olemme testanneet influenssan takia viikoittain noin 400–500 potilasta ja varmistettujen influenssapotilaiden määrä on pysynyt 40 prosentin tasolla viimeiset neljä viikkoa. Viime viikolla positiivisia influenssalöydöksiä oli ensimmäisen kerran edellisviikkoista vähemmän, kun testatuista näytteistä 175 oli positiivisia. Edellisellä viikolla näytteistä 190 oli positiivisia.

Syrjäsen mukaan influenssakausi on ollut Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella vilkas ja tästä kertoo esimerkiksi se, että tehohoitoon joutuneiden henkilöiden määrä on ollut viime vuosiin verrattuna kaksinkertainen.

–Tehohoidossa on ollut yhteensä 15 henkilöä, joiden joukossa on ollut niin lapsia kuin iäkkäimpiäkin henkilöitä, Syrjänen kertoo.

Hoitopaikat tiukassa

Acutan ylilääkäri Tuuli Löfgren kertoo, että aikaisempien vuosien tapaan jatkohoitoa ja seurantaa vaatineet henkilöt ovat olleet pääosin iäkkäitä henkilöitä tai sellaisia, joilla on jokin perussairaus.

Löfgrenin mukaan niin Taysin kuin Hatanpään sairaalan tilat ovat olleet tiukassa ja jatkohoitopaikat ovat olleet pitkään ruuhkautuneita.

–Koska jatkohoitopaikat eivät vedä, potilaita on ollut käytäväpaikoilla sekä ristiin sijoitettuina muilla osastoilla kuten esimerkiksi kirurgisella tai gynekologian puolella, Löfgren tarkentaa.

Jaana Syrjänen kertoo, että ruuhkautunut tilanne on vaatinut ja vaatii edelleen joustoa joka suunnalta.

–Kyse on yhteisistä talkoista ja potilaita sijoitetaan niille osastoille, joissa on tilaa sekä mahdollisuus ottaa vastaan influenssaa sairastava potilas, Syrjänen kertoo.

Syrjänen kuitenkin täsmentää, että vaikka tilat ovat tiukassa, toisen potilaan turvallisuutta ei vaaranneta.

–Luonnollisesti emme sijoita influenssapotilasta esimerkiksi leikkauspotilaan viereen.

Jukka-Petteri Eronen

Jäävuoren huippu

Löfgren kertoo, että influenssakausi on näyttäytynyt kuluvala kaudella voimakkaimmin Keski- ja Länsi-Suomessa. Syy tälle ei kuitenkaan ole välttämättä se, että influenssaa olisi ilmennyt näillä alueilla voimakkaammin kuin muualla.

–Tilastoja katsottaessa on hyvä muistaa se, että ne perustuvat todettuihin tapauksiin, eikä influenssaa testata juuri laisinkaan esimerkiksi työikäisiltä sekä perusterveiltä henkilöiltä, Löfgren kertoo.

Syitä vähäiselle testaamiselle on Löfgrenin mukaan kaksi, joista toinen on kustannukset ja toinen terveydenhuollon ammattilaisten aktiivisuus.

–Kun influenssakausi käynnistyy, testejä tehdään aktiivisemmin, jotta terveydenhuollossa työskentelevät saavat tietoonsa sen millaisesta viruksesta on kyse, mutta kauden edetessä testejä tehdään selkeästi vähemmän. Tästä syystä tartuntamäärien maakuntakohtaisiin eroihin vaikuttaa myös testausaktiivisuus, Löfgren kertoo.

Testausinnokkuuteen vaikuttaa myös kustannukset.

–Influenssanäytteitä on kolme erilaista, joista edullisin on noin 17 euroa ja kallein noin 95 euroa. Voidaan siis sanoa, että näytteenotto ei ole aivan ilmaista, Löfgren kertoo.

Löfgrenin mukaan edullisin testi ei myöskään ole täysin luotettava, sillä sen herkkyys on ainoastaan noin 60-70 prosenttia.


Lue myös nämä


Kommentit (5)

  • Nimetön

    ”Pari kertaa ollut baarissa flunssakaudella ja kummallakin kertaa saanut influenssan. Huonosti pesevät laseja, pelkkä vesi huuhtelu ei riitä. ”

    Ei se niistä laseista tule, vaan siitä väkijoukosta, joka hönkii pöpöjä baarissa. Lisäksi baarissa tulee harvemmin pestyä käsiä, ja kuitenkin kosketellaan itse oman lasin reunaa sormin ja niin edelleen.

  • Nimetön

    Pari kertaa ollut baarissa flunssakaudella ja kummallakin kertaa saanut influenssan. Huonosti pesevät laseja, pelkkä vesi huuhtelu ei riitä. Ihmettelen myös miksi kaupoissa on irtomyynnissä omenoita, tomaatteja jne. joita pyöritellään käsissä, ehdottomasti pitäisi olla pakatut vaihtoehdot. Ostoskärryt, maksupäätteet ja oven kahvat ovat pahimpia tautien levittäjiä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio