Tampere

Pispalan asemakaavat jälleen esillä – Meluhaittoihin pyritty löytämään ratkaisuja

Pispalan asemakaavan uudistus on edennyt toiseen vaiheeseen, jossa valmistellaan kaavat Pispalan valtatien tuntumaan ja Ala-Pispalaan.

Raine Lehtoranta
Pispalan asemakaavat jälleen esillä – Meluhaittoihin pyritty löytämään ratkaisuja

Valmisteltavana olevat kaavat koskevat alueita Pispalan valtatien tuntumassa ja sen eteläpuolella Ala-Pispalassa.

Essi LehtoAamulehti

Tampereen Pispalan asemakaavan uudistaminen jatkuu. Nyt nähtävänä on kaksi alueelle valmisteltua uutta asemakaavaa.

Toinen kaavoitetuista alueista kulkee Pispalan valtatien mukaisesti ja toinen sijaitsee ensimmäisen eteläpuolella Ala-Pispalassa. Kaavoitettujen alueiden yhteispinta-ala on 33 hehtaaria ja niillä on yhteensä 260 tonttia.

Kaavoissa on pyritty esittämään keinoja Pispalan valtatien ja junaradan aiheuttaman melun vähentämiseksi. Uusimmista kaavaluonnoksista on jätetty pois joitain radanvarren asuinkiinteistöjä, koska radanvarren meluun ei ole löydetty ratkaisuja.

Jukka-Petteri Eronen

Kaavoja tehty vuodesta 2008

Kaupunki uudistaa Pispalan asemakaavan kolmessa vaiheessa. Jokaisessa vaiheessa tehdään kaksi asemakaavaa. Nyt nähtävänä olevat kaksi kaavaa ovat uudistuksen toinen vaihe.

Asemakaavaluonnoksiin ja valmisteluaineistoon voi tutustua palvelupiste Frenckellissä ja kaupungin internetsivuilla. Kaupunki järjestää kaavoista esittelytilaisuuden Pispalan Haulitehtaalla keskiviikkona 17. tammikuuta kello 17.30.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi ensimmäisen vaiheen kaksi Ylä-Pispalan kaavaa alkuvuodesta 2016. Pispalan kaavoitus alkoi jo vuonna 2008. Nyt esillä olevat kaavat olivat edellisen kerran esillä alkuvuodesta 2016.

Arvokas miljöö

Kaavaehdotukset ovat luonteeltaan suojelu- ja täydennyskaavojen yhdistelmiä. Alueen edellinen asemakaava on vuodelta 1978. Vanha asemakaava ja sen rakennusoikeuden määrä on houkutellut purkamaan vanhaa ja rakentamaan näyttävästi tilalle uutta.

Kaavoitusarkkitehti Minna Kiviluoto kertoi kaavaehdotusten edellisen esittelyn yhteydessä helmikuussa 2016, että uudistuksilla kaupunki haluaa turvata historiallisesti merkittävän rakennuskannan ja määritellä, millainen täydennysrakentaminen on alueelle sopivaa.

–Kaavamuutoksella otetaan hallintaan viime vuosikymmenten villiä rakentamistapaa, joka on tuhonnut alkuperäisiä arvoja, hän sanoi tuolloin.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Ehkä tuota koko 10 vuoden aikaa ei siellä olla keskitytty tekemään vain kyseistä kaavaa. Eiköhän niillä ole ollut siellä muitakin töitä – ainakin tosi paljon muitakin kaavoja ja rakentamista sen seurauksena on Tampereelle tullut. Konsulttitoimistot toki varmasti mielellään käärisivät verorahat omaksi voitokseen.

  • Nimetön

    Aika paljon tuhlataan veronmaksajien rahoja, jos pääasiassa suojeluun tähtäävään asemakaavatyöhön käytetään 10-vuotta kaupungin omaa asiantuntijatyötä. Kaavaratkaisu ja sen tavoitteet ovat toki varmasti hyvin harkitut ja lopputulos Pispalaan sopiva. Yksityisen konsulttitoimiston vetämänä tämän kokoluokan hankkeet olisivat kuitenkin valmistuneet muutamassa vuodessa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio