Pirkkalan 15 000 asukkaan jättikaava sai tyrmäävän vastaanoton – Pormestari: ”Emme halua sooloilla”

Pormestarin mukaan luonnoksen tarkoitus oli saada palautetta, johon reagoidaan.

Aamulehden arkisto/Janne Ruotsalainen
Pirkkalan 15 000 asukkaan jättikaava sai tyrmäävän vastaanoton – Pormestari: ”Emme halua sooloilla”

Pirkkalan pormestari Marko Jarva sanoo, että kaavaluonnoksen palautteeseen tullaan reagoimaan.

Mika JyräväAamulehti

Pirkanmaan liitto otti maanantaina tiukasti kantaa Pirkkalan kaavaluonnokseen, joka mahdollistaisi uuden, jopa 15 000 asukkaan kunnanosan. Pirkanmaan liiton lausunnon mukaan Kaakkois-Pirkkalan osayleiskaavaluonnos ei ole maakuntakaavan mukainen, ja luonnoksessa on jätetty huomioimatta oleellisia asioita.

Tampereen kaupunki kritisoi jo aiemmin omassa lausunnossaan useita samoja asioita kuin Pirkanmaan liitto nyt.

Miten Pirkkalan näkemykset voivat olla niin eri linjoilla kuin Tampereen ja Pirkanmaan liiton, Pirkkalan pormestari Marko Jarva?

–Käsittelemme asiaa sitten, kun kaikki palautteet ovat tulleet. Kaikki palautteet otetaan huomioon, ja vasta sen jälkeen on valmiuksia sanoa, miksi ne poikkeavat toisistaan. Sen verran voi sanoa, että jossakin vaiheessa matkan varrella on kommunikaatiossa ollut väärinkäsityksiä tai väärinymmärryksiä. Tällä hetkellä tutkiskellaan, mistä ne johtuvat.

Mistä väärinymmärryksissä on kyse?

–En ota niihin tässä vaiheessa kantaa, kun ne ovat yksittäisiä sähköposteja ja ihmisten välisiä keskusteluita. Väärinymmärryksiä on selvästi ollut puolin ja toisin. Niitä halutaan rauhassa selvitellä. Pitää kuitenkin muistaa, että osayleiskaava on vasta luonnosvaiheessa. Tavoitteena on saada palautetta, johon reagoidaan.

Onko väärinymmärryksiä ollut Pirkkalan sisäisessä tiedonkulussa?

–En tarkoita sisäistä kommunikaatiota, vaan eri tahojen välistä vuorovaikutusta. Keskinäisessä vuorovaikutuksessa on ollut kohtia, joista on erilaisia tulkintoja.

Sooloileeko Pirkkala nyt asiassa?

–Ei, ei todellakaan. Emme halua sooloilla, emmekä sooloile. Uskon siihen, että tämä prosessi ohjaa meidät hyvään lopputulokseen. Kunnioitamme sitä palautetta, mitä saamme ja reagoimme sen perusteella.

Eivätkö Pirkkala ja muut toimijat olekaan niin eri linjoilla kuin palautteen perusteella näyttää?

–Kunnanhallitushan laittoi luonnoksen liikkeelle, ja jätti siihen kokouksessaan 15. tammikuuta tiettyjä reunaehtoja. Siinä on viisi tutkittavaa kohtaa, joissa on samoja asioita kuin palautteessakin, esimerkiksi tien linjaus.

Millainen vaikutus Tampereen kaupunginhallituksen ja Pirkanmaan liiton kannoilla on asiaan?

–Henkilökohtaisesti olin hieman yllättynyt palautteesta. Mutta nyt keskustelemme asiat läpi. Toki otamme jokaisen palautteen huomioon, varsinkin isot toimijat. Jos siellä on väärinkäsityksiä, niin ne täytyy selvitellä. Joka tapauksessa asioihin täytyy reagoida.

Onko muiden tahojen, kuten Tampereen ja Pirkanmaan liiton kanssa neuvoteltu riittävästi?

–Olen vahva yhteistyön kannattaja. Itse istun seutuhallituksessa, ja mielestäni yhteistyö on keskeisessä roolissa. Ilman muuta haluamme kehittää ja parantaa sitä.

Ovatko kuntalaiset olleet riittävästi mukana prosessissa?

–Lain mukaan kuntalaisia on varmasti osallistettu riittävästi, mutta haluan kehittää osallistamista. Näyttäisi siltä, että päätöksentekoprosessit ovat muuttumassa, ja meidän kuuluu entistä enemmän osallistaa kuntalaisia.

Miten asia nyt etenee?

–Lausunnot on nyt annettu, ja meidän täytyy reagoida niiden perusteella. Kunnanhallitus käsittelee asiaa seuraavassa kokouksessa 19. maaliskuuta. Palautteen perusteella tehdään tarvittavat muutokset ja korjaukset. Vasta sitten se etenee, jos etenee, ehdotusvaiheeseen, jolloin alkaa uusi palautekierros, vielä astetta virallisempi siinä vaiheessa.


Lue myös nämä


Kommentit (8)

  • Nimetön

    Kunnanhallituksen jäsenistä ei tähän asti kukaan ole kertonut ,että olisi tuotu esiin heille nykyisen kaavaluonnoksen 15 000 asukasmäärä. Tuskinpa kaikilta voi muisti noin pahasti pettää. Virkamiehet ovat vaan lähteneet sooloilemaan ilman poliittista tukea. Suosittelen, että tehdään jatkossa pöytäkirjat , joista voitaisiin tarkastaa muistin tueksi, mistä on tullut sovittua.

  • Nimetön

    Kunnan sanelupolitiikka onkin yhtäkkiä palautteen ottamista. Kiintoisa näkökulma.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio