Pirkanmaan sote-kustannukset 50 miljoonaa euroa suuremmat kuin on arvioitu – kokonaisrahoitus noin 1,7 miljardia

Laskelmat tarkentuvat syksyllä, kun valtiovarainministeriö arvioi tilanteen vuoden 2017 tilinpäätöstietojen pohjalta.

Pirkanmaan sote-kustannukset 50 miljoonaa euroa suuremmat kuin on arvioitu – kokonaisrahoitus noin 1,7 miljardia
Jorma HuovinenAamulehti

Valtiovarainministeriö on saanut valmiiksi uusimmat maakuntien rahoitusta koskevat laskelmat. Ne perustuvat kuntien ilmoittamiin talousarvio- ja taloussuunnittelutietoihin vuosilta 2018–2019.

Laskelmat on päivitetty vuoden 2019 kustannustasoon.

18 maakunnan yleiskatteelliseen rahoitukseen siirtyy uusimman laskelman mukaan vuoden 2019 tasossa noin 18,6 miljardia euroa.

Pirkanmaan osuus kokonaispotista on nettomääräisenä vajaa kymmenesosa eli 1,7 miljardia euroa.

Talousarvioissa ja tilinpäätöksissä eroja

–Nämä ovat edelleenkin välivaiheen laskelmia, jotka eivät kerro lopullista tilannetta. Talousarviotietoihin perustuvissa laskelmissa Pirkanmaan rahoitus on noin 12 miljoonaa euroa nykyjakaumaa pienempi. Kustannusten kasvun ja rahoituksen leikkurin välinen ero eli niin sanottu sopeutustarve on laskelmien perusteella Pirkanmaalla noin 57 miljoonaa euroa vuonna 2020 maakunnan rahoitukseen nähden, sanoo taloushallinnon projektipäällikkö Riikka Hannelius Pirkanmaan maakuntavalmistelusta.

Vuoden 2017 tilinpäätöksissä Pirkanmaan kuntien sote-kustannukset toteutuivat reilut 50 miljoonaa euroa suurempina vuoden 2017 alkuperäisiin talousarvioihin verrattuna.

Valtiovarainministeriön on määrä tehdä syyskuussa uudet laskelmat vuoden 2017 tilinpäätöstietojen pohjalta.

Soten osuus kokonaisuudesta 92 prosenttia

Sosiaali- ja terveystoimen menojen osuus Pirkanmaan kokonaisrahoituksesta on Riikka Hanneliuksen mukaan 92 prosenttia.

–Edelleenkin on paljon epävarmuustekijöitä. Nyt valtiovarainministeriön päivittämistä rahoituslaskelmista puuttuvat muun muassa kunnallisen palkkaratkaisun vaikutukset.

Menojen kasvua hillittävä 300 Me vuoteen 2030

Pirkanmaan maakunnan menojen kasvua on Hanneliuksen mukaan pystyttävä hillitsemään noin 300 miljoonalla eurolla kymmenvuotiskaudella 2020–2030.

–Toimintaa tehostamalla on pystyttävä tuottamaan palvelut aiempaa edullisemmin.

Koetalousarvio laaditaan syksyllä

Maakuntavalmistelu aikoo laatia Pirkanmaan maakunnan ensimmäisen koetalousarvion syksyllä elo-lokakuussa.

–Se on ensimmäinen harjoitelma siitä, millainen maakunnan talousarvio voisi olla, selvittää Hannelius.

Maakuntien yleiskatteellinen rahoitus on pitkälti tarveperusteinen.

Yli 80 prosenttia yleiskatteellisesta rahoituksesta jaetaan maakuntien väestön laskennallisen palvelutarpeen perusteella. Laskelmissa vaikuttavat ikärakenne, sairastavuus ja sosioekonomiset tekijät.

10,5 prosenttia rahoituksesta jaetaan asukasperusteisesti. Näin jaettavaan rahoitukseen vaikuttavat muun muassa vieraskielisyys, kaksikielisyys, asukastiheys, saaristoväestö sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen.


Lue myös nämä


Kommentit (5)

  • Matias

    Kyllä taitaa tulla Sote kalliiksi yhteiskunnalle, mutta niin tulee Maakuntahallintokin, siis lisää byrokraatteja, muutenhan toiminta pysynee ennallaan, siis kustannukset kohoavat paljon tulevien uusien virkamiesten palkkamenojen ym vuoksi, kannattaako? Missä tulevat säästöt? Nouseeko verot, valtionverohan on just noussut,? Toivottavasti asiat selkenee ja säästöt todelliset,varmistuvat!
    Mutta ilonasia: hyvä kun saatiin valmiiksi Sydänsairaala, Taysin laajennus saadaan ja Hesaan uusi lastensairaala! Kiitos veronmaksajana siittä!!

  • Nimetön

    Menojen kasvua on hillittävä. Pyritään tasapanoittamaan valtion talous. Kilpailukyky on turvattava. Nämä kannanotot on viikoittain pääministerin ja valtiovarainministerin puheiden perustelut vähäosaisten kurjistamisleikkauksille. Samalla syytelläänoppositiota katteettomista vaalilupauksista kun syydetään miljoonatukiaisia täysin kannattamattomille yrityksille maataloudessa. Varotukiaisia suuryrityksille ei halua edes ottaa puheeksi kun leikataan koulutuksesta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio