Tampere

Pirkanmaan opettajien puheenjohtaja ehdottaa vaihtoehtoa Tampereen säästöille: Verotetaan keskituloista tamperelaista lisää 7,5 eurolla kuussa

Tampereen talousjohtaja ja valtuuston puheenjohtaja eivät innostu ehdotuksesta. –Kunnissa ei tehosteta toimintaa ennen kuin on pakko, sanoo talousjohtaja Jukka Männikkö.

Jukka Vuokola/arkisto
Pirkanmaan opettajien puheenjohtaja ehdottaa vaihtoehtoa Tampereen säästöille: Verotetaan keskituloista tamperelaista lisää 7,5 eurolla kuussa

Tampereen kaupunginvaltuutettu, Pirkanmaan OAJ:n puheenjohtaja Matti Helimo sanoo aikeen Tampereen perusopetuksen ryhmäkoon kasvattamisesta 0,5:llä tarkoittavan käytännössä, että joissakin kouluissa kaksi oppilasryhmää yhdistetään yhdeksi tai kolme ryhmää kahdeksi.

Minna Ala-HeikkiläAamulehti

Jos tamperelaisten tuloveroprosenttia korotettaisiin 0,25 prosenttiyksikköä, se maksaisi 3 000 euroa kuussa ansaitsevalle tamperelaiselle 25 senttiä päivässä, eli 7,5 euroa kuussa ja 90 euroa vuodessa. Tampereen kaupungin talousjohtajan Jukka Männikön mukaan kaupungin kassaan kilahtaisi 9 miljoonaa euroa lisää.

Pirkanmaan OAJ:n puheenjohtaja, tamperelainen vihreiden kaupunginvaltuutettu ja sivistys- ja kulttuurilautakunnan varapuheenjohtaja Matti Helimo innostuu laskelmasta. Hän ehdottaa, että Tampereen tuloveroprosenttia nostettaisiin nykyisestä 19,75 prosentista 20 prosenttiin ja näin saatavat rahat poikkeuksellisesti korvamerkitään hyvinvointimaksuna kasvatukselle, sivistykselle ja liikunnalle.

Helimo rinnastaa hyvinvointimaksun uuteen hulevesimaksuun, jota Tampere perii kiinteistöiltä keskimäärin 74 euroa vuodessa.

–Tarvitaan uusi katsantokanta, jossa panostukset varhaiskasvatukseen, koulutukseen sekä lasten ja nuorten liikkumiseen nähdään investoinneiksi, jotka maksavat itsensä takaisin. Tampereen tavoite on olla oppimistuloksissa suurten kaupunkien ykkönen vuonna 2030. Hyvinvointimaksu olisi investointi siihen.

Helimo pitää todennäköisenä, että veronkorotuksen rinnalla Tampereen kaupungin erilaisia maksuja pitää nostaa ja ei-lakisääteisiä sote-palveluja karsia.

Lue myös:Aamulehden kysely paljastaa: Tamperelaiset korottavat mieluummin veroja kuin leikkaavat palveluista saadakseen talouden tasapainoon

Lue myös:Tässä ovat Tampereen ehdotukset tiukan säästökuurin kohteiksi – Talousjohtaja Männikkö: ”Päätökset eivät ole millään tavalla miellyttäviä”

Lue myös:Näin Tampere aikoo säästää kulttuurista: Milavidasta ja Haiharan taidekeskuksesta voidaan luopua

Lue myös: Tampereen kasvatus- ja opetuspalveluista pyritään säästämään miljoonia euroja –Apulaispormestari: "Useita erittäin merkittäviä palveluiden heikennyksiä"

Sumutusta puhua keskiarvoista

Tampereen kaupungin säästösuunnitelmiin sisältyy perusopetuksen ryhmäkokojen kasvattaminen 0,5 oppilaalla. Pirkanmaan OAJ:n puheenjohtaja Matti Helimo pitää keskiarvoista puhumista sumutuksena.

–Ryhmäkokojen kasvattaminen 0,5:llä ei tarkoittaisi käytännössä joillekuille mitään, mutta jossakin koulussa kaksi ryhmää yhdistyisi yhdeksi tai kolme kahdeksi. Joidenkin oppilaiden luokassa oppilasmäärä siis yhtäkkiä tuplaantuisi.

Tampere on…suurten keskikastia

Tampereen tuloveroprosentti on tänä vuonna 19,75.

Suurista kaupungeista Tamperetta alhaisempi tuloveroprosentti on Helsingissä (18 %), Espoossa (18 %), Vantaalla (19%) ja Turussa (19,5 %).

Porissa tuloveroprosentti on sama kuin Tampereella.

Oulussa, Jyväskylässä, Kuopiossa ja Lahdessa tuloveroprosentti on korkeampi kuin Tampereella.

Kaikissa seitsemässä Tampereen seudun kunnassa tuloveroprosentti on korkeampi kuin Tampereella.

"Pitää hillitä menoja"

Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen (kok.) suhtautuu ehdotukseen veronkorotuksesta varauksellisesti. Hänen mielestään veronkiristyksen ei pidä olla ensimmäinen keino kunnan taloutta kohennettaessa.

–On helppoa korottaa veroja eikä miettiä, miten voitaisiin tehostaa toimintaa ja hillitä menoja. Varovaisuus veronkorotuksissa tuo talouteen dynamiikkaa. Suomalaiset haluavat kyllä tukea hyvinvointivaltiota veroillaan, mutta on hyvä katsoa, mikä on kohtuullinen verotaso niin, ettei se vähennä ihmisten keskinäistä lojaaliutta tai ala vaikuttaa heidän valintoihinsa.

Ikonen tähdentää, että jos Tampere kiristää tuloverotusta muihin suuriin kaupunkeihin verrattuna, sen vetovoima heikkenee.

Moni tamperelainen miettinee uutisia kaupungin säästötavoitteista lukiessaan, että miksi päätettiin rakentaa ratikka ja rantatunneli ja nyt valitetaan rahapulaa.

–Ne ovat kertaluonteisia investointeja, jotka tuottavat ja joilla rakennetaan kaupungin tulevaisuutta. Säästöissä on kyse käyttömenoista, Ikonen sanoo.

Talousjohtaja ei notaisi veroja

Tampereen kaupungin talousjohtaja Jukka Männikkö sanoo, ettei 0,25 prosenttiyksikön veronkorotuksella olisi keskituloisen elämään dramaattista vaikutusta. Silti hän etsisi ensin muut keinot talouden tasapainottamiseen, koska veronkorotus ei pakota tehostamaan toimintaa eikä käymään läpi kaupungin palveluja.

–Kunnissa ei tehosteta toimintaa ennen kuin on pakko.


Lue myös nämä


Kommentit (35)

 • Nimetön

  Vihreä Matti Helimo ei näytä osaavan historiaa.
  Verovarojen korvamerkintä unohtuu varsin nopeasti ja vain kovempi verotus jää jäljelle.
  Juuri budjetoinnilla on tarkoitus ohjata rahaa tärkeisiin asioihin, kuten lapset ja nuoret.
  Nyt vain on ongelma budjetoijissa. He ohjaavat rahaa aivan järjettömästi.
  Kaupungit eivät koskaan säästä, jos ei ole pakko.
  Siksi viranhaltijoita on vähennettävä erittäin paljon.

 • kuolema koittaa köyhälle

  Niin eli luokkakoko on kohta 35..nyt se on jo 25-29 ja oppiminen kärsii metelin ja ei opiskelusta kiinnostuneiden takia. Turha väittää ettei tunneli ja ratikka kuse taloutta. Lainaa tai ei ne maksaa enemmän kuin on ajateltu ja niiden kuluja ei ole budjetoitu vain on laskettu oletettuja tuottoja. Tunnelin sijaa olisi riittänyt eritasoliittymä jolla se ns syy rakentamiselle olisi kuitattu. Nyt sitten sairaat kuolee pois koska lääkärit ei määrää kokeita kun kaikki ylimääräinen on kielletty. Sairas ei pääse erikoispuolelle kuin äärimmäisessä pakossa. Lapsi on eriarvoisessa asemassa asuessaan ns isossa kaupungissa kuin pienessä paikassa. oppimisvaikeudet ja nuorisorikollisuus räjähtää syrjäytymisen myötä käsiin ja maksaa noi säästöt moninkertaisesti suohon. Osa lapsista jaa heitteille kun päivähoito ja iltapäiväkerho rajataan. Kaikilla ei ole tiedostettu että kotona ei ole turvaa ja ruokaa vaikka ulospäin näkyisikin muuta.

  Te siirsitte työttömiä kaupungin palveluun muka parantaaksenne työllistymistä. Ihan yhtä yksin ja aktiivimallin kurittamia ovat niiden asiakkaat. Ei ole 3kk haastattelusta tietoakaan. Tosin ei siitä mitään hyötyä olisikaan kun kaupunki ei enää työllistä työllistämistuella kuten 90-luvulla. Hyvä systeemi romutettiin kaiken maailman pilipali kursseille joissa raha menee pilipali yrittäjien taskuihin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio