Pirkanmaa

Pirkanmaan liitto otti kantaa Pirkkalan jättikaavaan: Esitetty 15 000 asukkaan kunnanosa ei ole maakuntakaavan mukainen

Maakuntahallituksen mukaan 15 000 uuden asukkaan kunnanosan suhdetta muuhun kaupunkiseudun kasvuun ei ole arvioitu, ja huomiotta ovat jääneet kaupunkiseudun rakennemallin ja maakuntakaavan yhdyskuntarakenteelliset ja asukasmitoitukselliset ratkaisut.

Hannu Mänttäri
Pirkanmaan liitto otti kantaa Pirkkalan jättikaavaan: Esitetty 15 000 asukkaan kunnanosa ei ole maakuntakaavan mukainen
Heidi PesonenAamulehti

Pirkanmaan liiton lausunnon mukaan Kaakkois-Pirkkalan osayleiskaavaluonnos ei ole maakuntakaavan mukainen. Pirkanmaan liiton lausunnosta päätti Pirkanmaan maakuntahallitus kokouksessaan maanantaina.

Maakuntahallituksen mukaan 15 000 uuden asukkaan kunnanosan suhdetta muuhun kaupunkiseudun kasvuun ei ole arvioitu, ja huomiotta ovat jääneet kaupunkiseudun rakennemallin ja maakuntakaavan yhdyskuntarakenteelliset ja asukasmitoitukselliset ratkaisut. Pirkanmaan maakuntakaavaa varten laaditun väestösuunnitteen mukaan Pirkkalan kunnan alueella tulee varautua vuoteen 2040 mennessä noin 8 000–10 000 asukkaan väestönkasvuun.

Lisäksi maakuntakaavan lähtökohtana on, että Pirkkalan kasvu kohdistuu Naistenmatkantien varteen osoitetulle tiiviille joukkoliikennevyöhykkeelle, jota täydentävät uudet aluevaraukset Sankilan ja Sikojoen suunnalla.

Google Earth

Pirkanmaan liiton lausunnon mukaan yleiskaavasuunnittelussa tulee huomioida maakuntakaavassa osoitetut virkistysalueet. Virkistysaluekokonaisuus ulottuu Lempäälän rajalta aina Pyhäjärveen asti, ja sillä on suuri merkitys alueen ekologisen verkoston osana. Virkistysaluetta halkovan tieyhteyden sijainti tulee maakuntahallituksen mukaan tutkia uudelleen. Maakuntahallituksen suositus on, että kaava-alue ulotetaan lännessä valtatie 3:n uuteen linjaukseen asti, jotta liikenneverkko ja virkistysalueet voitaisiin suunnitella yhtenä kokonaisuutena.

Lausunnossa todetaan lisäksi, että uutta asutusta ei saa sijoittaa lentomelualueelle. Maakuntakaavassa 2040 on määritetty uudet lentomelualueet Tampere-Pirkkalan lentoasemalle.

Tampereen kaupunki kritisoi jo aiemmin omassa lausunnossaan useita samoja asioita kuin Pirkanmaan liitto nyt. Kaupunginhallituksen lausunnon mukaan suunnitelma ei täysin vastaa sovittua linjaa, jolla kaupunkiseutua on tavoite lähiaikoina kehittää. Pirkkalan suunnitelma ei esimerkiksi ota tarpeeksi huomioon raitiotietä. Laajentumisalue on kaukana Pirkkalan keskustasta, jonne ratikkaa on suunniteltu.

Kaakkois-Pirkkalan osayleiskaava

Suunnittelualue sijaitsee Pirkkalan kunnan ja Tampereen kaupungin sekä Lempäälän kunnan rajalla. Alue sijaitsee valtatien 3 (Pyhäjärventie) eteläpuolella. Osayleiskaava-alueen pohjoispuolella sijaitsee Partolan liikekeskus ja itäpuolella Tampereen Sarankulman teollisuusalue. Lännessä ja etelässä alue rajautuu pääosin laajoihin metsä-alueisiin.

Suunnittelualue on pinta-alaltaan noin 720 hehtaaria. Alueelle on suunniteltu asettuvan lopullisesti 15 000 asukasta.

Osayleiskaavaluonnos toisi lähivuosikymmeninä 800 000 kerrosneliömetriä asunnoille sekä teollisuus- ja liiketiloille.

Suunnitelmissa rakentamisen on tarkoitus käynnistyä Toivion alueelta vuonna 2025. Sen jälkeen kaava-alue rakentuisi kymmenien vuosien aikana.


Lue myös nämä


Kommentit (9)

  • Nimetön

    Muuttaa kaavaa aluksi puoleen ja sitten tiivistysrakentaminen, näin on toiminut Tampereen kaupunki ja helv. tin tiiviisti on tehtykin. Jos tuokaan malli ei auta niin Lempäälän kanssa yhteen ja vielä perusteluihin, että kunnan alueella toimiva lentokenttä vetää puoleensa. Pirkanmaan liitto on päivänsä nähnyt, siellä ei ole ketään todellista asiantuntijaa, ainoastaan poliittisia eläkemandaatteja.

  • Nimetön

    Nimettömän kommenttiin 13.3.2018 klo 15:56:

    Asiaan otti kantaa Pirkanmaan maakuntahallitus. Sen varsinaisista jäsenistä 4 on Tampereelta, 7 muualta Pirkanmaalta. Eli ei tämä lausunto ole mitenkään erityisen ”tamperelainen”.

    Ja toinen kommentti: Maakuntakaava ei ole vain kuntien toiveiden kokoelma. Maakuntakaavassa yritetään luoda järkeviä kokonaisuuksia, ja lakikin asettaa joitain ehtoja suunnittelulle. En usko, että Pirkkala olisi saanut näitä suunnitelmia lähellekään tällaisina tuoreeseen maakuntakaavaan, vaikka olisivat olleet yleiskaavansa kanssa liikkeellä jo viisi vuotta sitten.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio