Merja Saarinen

Terveys- ja sosiaalipalveluyhtiö Pihlajalinna selittää monisanaisesti odotettua huonompaa tammi–­maaliskuun tulostaan.

Pihlajalinnan oikaistu liiketulos oli 0,3 miljoonaa euroa tappiollinen. Tietopalvelu Factsetin keräämä analyytikkojen konsensusennuste ennakoi 5,4 miljoonan euron liikevoittoa.

Vuotta aiemmin tammi–maaliskuussa Pihlajalinnan oikaistu liiketulos oli 5,7 miljoonaa euroa.

Sijoittajat reagoivat odotettua heikompaan tulokseen kielteisesti. Yhtiön osakkeen hinta halpeni kahdeksan prosenttia, kun kaupankäynti Helsingin pörssissä alkoi. Runsasta tuntia ennen pörssin sulkeutumista pudotus oli supistunut noin viiteen prosenttiin.

Toimitusjohtaja Joni Aaltonen luetteli Pihlajalinnan osavuosikatsauksessa monta syytä, miksi yhtiön käyttökate ja tulos jäivät huonoiksi.

Syitä olivat Aaltosen mukaan kolmen ison lääkärikeskuksen toiminnan käynnistäminen, ulkoistetun erikoissairaanhoidon odotettua isommat kustannukset, yritysjärjestelyihin liittyvät varainsiirtoverot ja asiantuntijakulut, rakenneuudistuksen ja yhteistoimintaneuvottelujen vaikutus liiketoiminnan suorituskyvyn johtamiseen sekä suunniteltua hitaammin toteutuneiden lääkärirekrytointien vaikutus työvoimapalvelujen myyntiin.

Aaltonen aloitti Pihlajalinnan toimitusjohtajana viime joulukuussa sen jälkeen kun hänen edeltäjänsä Aarne Aktan oli jättänyt tehtävän.

Heikosti sujuneesta vuoden ensimmäisestä neljänneksestä Pihlajalinna säilytti tulosohjauksensa ennallaan.

Yhtiö odottaa, että sen liikevaihto kasvaa vuonna 2018 viime vuodesta erityisesti yritysjärjestelyiden ansiosta. Se odottaa myös oikaistun liikevoiton paranevan viime vuodesta.

Pihlajalinnan liikevaihto vuonna 2017 oli 424,0 miljoonaa euroa ja oikaistu liikevoitto 20,0 miljoonaa euroa.

–Näemme 480 miljoonan euron liikevaihtoennusteemme olevan edelleen ajankohtainen, mutta oikaistun liikevoittoennusteemme kohdalla (22,6 miljoona euroa) näemme olevan laskupainetta heikon Q1-tuloksen jälkeen, analyysiyhtiö Inderesin analyytikko Petri Kajaani kommentoi Pihlajalinnan tilannetta perjantaina.

Pihlajalinna osti alkuvuonna muun muassa osake-enemmistön Forever-nimisestä liikuntakeskusketjusta sekä lääkäripalveluja tarjoavan Doctagonin että hämeenlinnalaisen Linnan Klinikan ja Kymijoen Työterveyden.

Yhtiö myös mylläsi organisaationsa, minkä vuoksi se irtisanoi maaliskuussa lähes 30 työntekijää. Tämä rasitti ensimmäisen neljänneksen tulosta, mutta vastaisuudessa henkilöstökustannukset pienenevät noin 2,8 miljoonalla eurolla vuodessa.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio