100 vuotta sitten

"Pietari bolshevikien vallassa" – sata vuotta sitten Venäjällä rytisi

Sata vuotta sitten: "Kiusatulla kansallamme ei ole muuta keinoa kuin nousta oikeutettuun itsepuolustukseen", päätteli Aamulehti venäläisten teoista.

"Pietari bolshevikien vallassa" – sata vuotta sitten Venäjällä rytisi
Minna KurkiAamulehti

Tällä viikolla on tullut kuluneeksi sata vuotta Venäjän lokakuun (täällä marraskuun) vallankumouksesta.

Sadan vuoden takaiset viikon Aamulehdet ovat täynnä ripoteltuja uutisia Venäjän tapahtumista. Näin jälkikäteen ajateltuna uutiset liikkuivat yllättävän nopeasti ja tapahtumista on varsin kattavaa tietoa.

Vielä tiistain 6. marraskuuta 1917 (viikon ensimmäinen lehti, maanantaina lehti ei ilmestynyt) lehdessä Venäjää käsiteltiin varsin pienesti.

Venäjän oloista, otsikossa luki ykskantaan. Sävy oli kaikkea paitsi pieni ja huoleton.

"Venäjä on hajaannuksen tilassa aina sen suuresta vallankumouksesta asti. Ei mikään mahti ole tähän asti näyttänyt voivan pelastaan eikä ole minkäänlaista toivoa siitä, että ainakaan lähin tulevaisuus olisi sen valoisampi. Turhaan (väliaikaisen hallituksen johtaja) Kerensiki on yrittänyt tartuttaa valtavan kaunopuheisuutensa voimalla muihin isänmaallista innostustaan ja koot valtakunnan voimia maan pelastukseksi. Turhaan julkaistaan hätähuutoja sen johdosta, että vihollinen uhkaa jo Venäjän sydäntä."

"Varsinaisen Venäjän alueella on bolshevikkikiihotus hallitusta vastaan ja rauhan puolesta tuottanut Kerenskille paljon huolta. Toistaiseksi hän on aseman epävarmana herran, mutta näyttää siltä, ettei hän voi johtavaa asemaa kauvan säilyttää."

Keskiviikon lehden tiedot menivät jo näin: "Venäjä taas kansallissodan kynnyksellä. Väliaikainen hallitus yrittää ryhtyä tarmokkaaseen taisteluun bolshevikkien kapinaliikettä vastaan. Täytyykö väliaikaisen hallituksen lähteä Pietarista? Eri tahoilta Pietariin tulleet joukot asettuneet vallankumouksellisen komitean puolelle. Sotaväki ei tottele väliaikaista hallitusta. Pietarin kaduilla ammutaan. Nevan poikki vievät sillat hajotettu. Suomalaisia varoitetaan matkustamasta Pietariin. Väliaikainen hallitus lakkauttanut boshevikiläisiä sanomalehtiä."

Torstaina kerrottiinkin jo: "Pietari bolshevikien vallassa. Pankit, lennätin, ja puhelinlaitokset anastettu. Lenin ja Trotski asetettanee hallituksen eturiviin. Sosialivallankumouksellisten keskuskomitea ei tunnusta bolshevikkihallitusta. Kerenskiä ei ole vangittu, tilanne Pietarissa rauhoittumaan päin."

Ja vielä sotilasvallankumouksellisen komitean tiedonantoja:

"Eilen illalla ei Viipuriin saapunut Pietarista mitään porvarilehteä. Saapui ainoastaan nelisivuinen Rabotshi i Soldat, jonka etusivun täytti seuraava suurilla kirjaimilla painettu julistus:

Venäjän kansalaisille! Väliaikainen hallitus on kukistettu. Valtiovalta on siirtynyt Pietarin työ- ja sotamiesten edustajaneuvoston elimen sotilasvallankumouksellisen komitean käsiin, joka on Pietarin köyhälistön ja linnoitus väen johdossa. Asiat, joitten puolesta kansa on taistellut: viipymätön demokratisen rauhan tarjoaminen, maan yksityisomistuksen poistaminen, työväen tarkastusvalta tuotannon yli, neuvostohallituksen luominen — tämä kaikki on turvattu. Eläköön sotilaiden, työläisten ja talonpoikain vallankumous!"

Perjantain 9. marraskuuta lehdessä Aamulehti huolestui Suomesta:

"Suomen kansan oikeus, jonka Venäjän vallankumous on juhlallisesti tunnustanut, on ehtimiseen tullut loukatuksi venäläisen sotaväen laholta eri paikoilla maatamme. Uutisia siitä ovat sanomalehdet olleet tulvillaan. Kansalaisvapaus ja persoonallinen koskemattomuus, nuo ihmisen kelleimmat yksilölliset aarteet ovat joutuneet vaaraan ja samoin on menetetty varmuus omaisuuden säilymisestä. Nyttemmin on jouduttu jo niin pitkälle, että Suomen kansalainen on turvaton kodissaan. "Venäläisen vastavakoilutoiminnan nimessä on tunkeuduttu suomalaisiin koteihin ja aiheettomasti vangittu kansalaisiamme ja pidetty heitä telkien takana. Tämä on, suoranainen rikos Suomen lakeja kohtaan, joiden mukaan Suomen kansalainen voi tulla pidätetyksi ainoastaan suomalaisten viranomaisten toimesta ja tuomituiksi ainoastaan suomalaisissa oikeuslaitoksissa."

Koska Venäjän hallitus ei pystynyt auttamaan – ja nyttemmin on hallitus kukistettu – lehden mielestä "kiusatulla kansallamme ei ole muuta keinoa kuin nousta oikeutettuun itsepuolustukseen sekä tehtävä se viipymättä, jotteivät hirmutapaukset pääse kehittymään niin pitkälle, että kansamme tuhoutuu."

Aloite asiassa katsottiin kuuluvaksi eduskunnalle.

"Sen puoleen kääntyvät Suomien kansan katseet."

Lauantaina ja sunnuntaina katseet kääntyivät yhä enemmän kotimaahan.

Ehkä on viisainta, että luet ne aatokset itse täältä ja täältä.

Sadan vuoden takaisen viikon kaikki lehdet voi lukea täältä: tiistai, keskiviikko, torstai, perjantai, lauantai ja sunnuntai.

Aamulehti käy läpi sadan vuoden takaisia lehtiä Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio