Terveys

Pieniä paikallisia lääkäriasemia uhkaa sukupuutto – "Kun uusia rahareikiä tulee jatkuvasti, monelle yrittäjälle on helpompi vaihtoehto luovuttaa"

Kalliit investoinnit sähköisestä reseptistä ja arkistosta ajavat terveysalan pieniä toimijoita suurten ketjujen syliin.Uusi Gynekologikeskus on sinnitellyt jo 10 vuotta pienenä paikallisena toimijana, joka haluaa erottua kotoisalla tunnelmallaan.

Eriika Ahopelto/Aamulehti
Pieniä paikallisia lääkäriasemia uhkaa sukupuutto – "Kun uusia rahareikiä tulee jatkuvasti, monelle yrittäjälle on helpompi vaihtoehto luovuttaa"

Uusi Gynekologikeskus on toiminut samoissa tiloissa Tampereen Hämeenkadulla koko kymmenvuotisen historiansa ajan.

Enni MansikkamäkiAamulehti

Jo kirkkaan punaiseksi maalattu ovi rappukäytävässä kertoo, ettei kyse ole mistään tavallisesta lääkäriasemasta. Valkoisesta kliinisyydestä ei ole sisällä tietoakaan, vaan lattioita peittävät värikkäät matot ja odotustilassa soi klassinen musiikki. Parissa vastaanottohuoneessa on vanhanaikainen käytöstä poistettu takka koristeellisine laatoituksineen.

Uusi Gynekologikeskus on tunnelmaltaan mahdollisimman kaukana suurten lääkärikeskusten odotusauloista, ja se on ollut perustajien ajatuskin.

–Halusimme perustaa pienen ja intiimin paikan, joka pyrkii kotoiseen ja turvalliseen naisten hoitamiseen ja toteuttaa palveluita edes jotenkin siedettävillä hinnoilla. Haluamme maksaa veromme suomeen ja työllistää edes muutaman ihmisen, yksi Uuden Gynekologikeskuksen perustajista, gynekologi Maija Kajan kertoo.

Kajan oli 80-luvun lopulla perustamassa alkuperäistä Tampereen Gynekologikeskusta, joka myöhemmin kasvoi Tampereen Gynekologi- ja Urologikeskukseksi. Vuonna 2005 Terveystalo nappasi Gynekologikeskuksen itselleen.

–Meitä oli alussa vain neljä naista, jotka emme pitäneet Terveystalon ideologiasta ja ulkomaisesta omistuksesta. Päätimme perustaa Uuden Gynekologikeskuksen, joka jatkaisi alkuperäisen keskuksen ideaa pienenä kotimaisena toimijana.

Tänä syksynä Uusi Gynekologikeskus juhli jo 10-vuotista taivaltaan punaisen oven takana.

Eriika Ahopelto/Aamulehti
Uudessa Gynekologikeskuksessa vastaanottohuoneet ovat kotoisammat kuin useilla muilla lääkäriasemilla.

Uudessa Gynekologikeskuksessa vastaanottohuoneet ovat kotoisammat kuin useilla muilla lääkäriasemilla.

Pienet puristuksissa

Viimeiset vuodet ovat olleet myrskyisiä pienille terveysalan yrityksille. Kajan uskoo, että intohimo tekemiseen on pitänyt Uuden Gynekologikeskuksen pystyssä.

Jo yli kymmenen vuotta sitten nopeaa kasvua hakeneet monikansalliset yritykset alkoivat aktiivisesti metsästää Suomen pienempiä lääkärikeskuksia. Kun sähköinen resepti tuli pakolliseksi vuoden alusta alkaen, monille pienille toimijoille ei suurten kustannusten vuoksi jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin pistää pillit pussiin tai myydä toimintansa suuremmalle ketjulle.

–Olen huolissani, että pienet kotimaiset toimijat uhkaavat jäädä vasaran alle. Kun yrittäjän pitää investoida asiaan, joka ei tuota mitään ja uusia rahareikiä tulee jatkuvasti, niin monelle yrittäjälle on helpompi vaihtoehto luovuttaa, jos saa yrityksestään edes jonkinlaisen hinnan, Kajan pohtii.

Uusi tumma pilvi on jo näkyvissä horisontissa, kun sähköinen arkistointi tulee lähivuosina pakolliseksi kaikille terveysalan toimijoille. Odotettavissa on vielä sähköistä reseptiä suurempi investointi, johon muutaman ihmisen työllistävillä pienillä lääkärifirmoilla on huonosti varaa.

Lisääntyneet kustannukset joudutaan laittamaan hintoihin. Kajanin mukaan hallituksen olisi hyvä tulla jollakin tavalla taloudellisesti vastaan, jos pienet yksityiset toimijat halutaan säilyttää pelilaudalla.

–Pienille yrityksille voisi osoittaa taloudellista apua, korkotukea tai valtiontakausta lainoille, joita he joutuvat ottamaan sähköiseen arkistoon liittyvää järjestelmää varten. Jos mitään ei tehdä, uhkana on, että jatkossa kaikki yksityinen lääkäritoiminta on suurten ja usein monikansallisten yritysten harjoittamaa.

Pulaa nuorista

Kajan haaveilee, että Uudella Gynekologikeskuksella olisi edessään vielä ainakin kymmenen menestyksekästä lisävuotta. Eläkeikään asti ehtinyt Kajan on kuitenkin huolissaan, mistä toiminnalle löytyy jatkajia.

–Me vanhenemme joka päivä yhden päivän, emmekä olleet edes ihan nuoria, kun Gynekologikeskus perustettiin. Vaikka voimmekin räätälöidä työmääräämme paljon helpommin kuin useimmat ihmiset ja jatkamme eläkeiän jälkeen montakin vuotta, toiminnan jatkuminen mietityttää. Pelottaa, saammeko nuoria gynekologeja innostumaan tästä työstä ja jatkamaan samalla ideologialla.

Oman haasteensa heittää vielä sote-uudistus, jonka tiimoilta on pohdittu sairaalalääkäreiden yksityisvastaanottotoiminnan kieltämistä. Nyt sairaalalääkärit pitävät muutaman tunnin viikossa yksityisvastaanottoa ja ovat monelle pienelle lääkärikeskukselle vähäisestä vastaanottomäärästä huolimatta merkittävä resurssi.

Kajanin mukaan huolena on, että pieniltä yksityisiltä toimijoilta jäävät puuttumaan osaajat, jos sairaalassa työskentelevät gynekologit eivät saa enää pitää vastaanottoa yksityisellä puolella.

–Meidän pitää miettiä, miten saisimme vastavalmistuneita gynekologeja mukaan. Sillä tavalla olemme hyvässä saumassa, että Taysissa erikoistuu koko ajan gynekologeja, mutta kilpailemme nuorista osaajista monien suurten toimijoiden kanssa.

Eriika Ahopelto/Aamulehti
Pitkään gynekologina toiminut Maija Kajan kertoo, että ultraäänitutkimusten merkitys gynekologisella vastaanotolla on kasvanut. Vielä 80-luvulla gynekologikeskuksella oli käytössään vain yksi ultraäänilaite.

Pitkään gynekologina toiminut Maija Kajan kertoo, että ultraäänitutkimusten merkitys gynekologisella vastaanotolla on kasvanut. Vielä 80-luvulla gynekologikeskuksella oli käytössään vain yksi ultraäänilaite.

Keskiössä nainen

Lääkärinä Kajan on oppinut arvostamaan sitä, että hän ehtii omalla vastaanotollaan keskittyä yhteen naiseen jopa 30-40 minuutin ajan. Tehdessään kehitysyhteistyötä Namibiassa hän oli ainoana lääkärinä vastuussa sadoista potilaista päivittäin.

–Namibiassa nainen saattoi lähteä keskellä yötä kotoaan ja kävellä 20 kilometriä päästäkseen vastaanotolleni. Ja minulta ei välttämättä ollut antaa hänelle aikaa viittäkään minuuttia. Se tuntui kauhealta, Kajan muistelee.

Kun Kajanilta kysyy, mikä on parasta gynekologin työssä, vastaus tulee sekuntiakaan miettimättä: naisten elämän kokonaisuuteen paneutuminen. Kajanilla on paljon asiakkaita, jotka ovat käyneet hänen vastaanotollaan 30 vuotta.

–On upeaa päästä hetkeksi pohtimaan naisen elämän ja terveyden kokonaisuutta. Esimerkiksi lapset, puoliso tai vanhemmat saattavat olla hyvinkin riippuvaisia naisen hyvinvoinnista. On hienoa nähdä, että naisen elämänlaatua ja terveyttä parantamalla voi vaikuttaa myös ällistyttävän suureen joukkoon hänen ympärillään.

Uusi Gynekologikeskus

Perustettu. Vuonna 2007.

Perustajat. Maija Kajan, Marjatta Anttila, Leena Larva ja Kristiina Meura (toimitusjohtaja).

Sijainti. Tampereella, Hämeenkadulla.

Liikevaihto. 300 000 euroa (vuonna 2016).

Ihmiset. Vastaanottoa pitää 14 lääkäriä. 3 työntekijää.


Kommentit (4)

  • Nimetön

    näin vuosien jälkeen tahdon kiittää ihanasta , voimia tuoneesta hoidosta ja kohtelusta. pääsin samalle lääkärille joka oli syövän leikannut ja Hän antoi hyviä ohjeita ja kannustusta. kukaan ulkopuolinen ei ymmärtänyt kuinka kovaa tämän alueen syöpä on, naiseuden kannalta. jos on paha päivä saan yhä voimaa sieltä. olin alkupään asiakkaita. kiitos J. hyvää jatkoa toivoo maalaismummo

  • Nimetön

    Rahalleen saa vastinetta tällä lääkäriasemalla!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio