Pienellä paikkakunnalla keksittiin poikkeuksellinen tapa saada nuorille kesätyöpaikat – Luvassa 7–8 euron tuntipalkka

Kesätöiden saaminen ei ole teineille helppoa. Sastamalan Karkussa kylän kehittämisyhdistys kääri hihansa ja perusti projektin, jolla nuoret työllistetään.

Tiia Paavilainen
Pienellä paikkakunnalla keksittiin poikkeuksellinen tapa saada nuorille kesätyöpaikat – Luvassa 7–8 euron tuntipalkka

Hanke työllistää yhteensä 12 karkkulaista nuorta. Mukana olevat Eveliina Karppinen (vas.), Annika Toivari, Tiia Kalliosalo, Siiri Lumio, Miika Halonen ja Oskari Karppinen ovat valmiita tarttumaan töihin.

Tiia Paavilainen

12 karkkulaisnuorta voi huokaista helpotuksesta. Kyläyhdistys Koko Karkku ry:n projekti varmistaa, että nämä 14–18-vuotiaat nuoret saavat tienattua kesän aikana omaa rahaa.

Projekti sai alkunsa yhdistyksen puheenjohtaja Pekka Tuomelan pohdinnasta, miten kylän yhteisöllisyyttä voisi lisätä ja samalla tukea kylällä asuvia nuoria.

–Tutustuin vastaavaan toimintaan pari vuotta sitten, ja ajatus on siitä kypsynyt ja kehittynyt. Ideointi on kovassa vauhdissa, Tuomela sanoo.

Yhdistykselle on myönnetty Leader-hankerahaa. Se kattaa puolet kuluista, joilla hankitaan kahvilavaunu. Tuomelan mukaan on tarkoitus, että nuoret pyörittävät kahvilavaunun toimintaa kesän ajan. Vaunua myös vuokrataan ja yhdistyksen talkooväki voi tuoda sen myös talvitapahtumiin.

–Vaunua ei sijoiteta kiinteästi mihinkään, vaan voimme käydä sillä eri tapahtumissa ja pitää sitä auki muiden töiden välillä esimerkiksi Karkun venerannassa. Vaunun avajaiset pidetään Karkun kirpussa 9. kesäkuuta. Sitä ennen nuoret pääsevät rakentamaan vaunua.

Hankkeen saama Leader-raha on investointiavustus. Tuomelan mukaan kesätyöprojekti on pilotti sille, miten vaunuinvestointia voidaan hyödyntää jatkossakin.

–Vaunun käyttöikä on vähintään kymmenen vuotta. Tänä kesänä ideoimme ja kokeilemme varmasti monenlaista toimintaa, ja otamme oppia seuraavia vuosia varten.

Pelkällä kahvilavaunutoiminnalla ei työllistetä tusinaa nuorta kesäksi. Sastamalan kaupunki on tehnyt Koko Karkku ry:n kanssa sopimuksen Riihipuiston ja koulun läheisen viheralueen kunnossapidosta. Myös muista urakoista neuvotellaan.

–Otamme vastaan työtilauksia niin yrityksiltä kuin yksityisiltä. Nuoren tai useampia voi palkata vaikka tunnin lastenhoitokeikalle tai johonkin isompaan urakkaan. Häijään PK Toimisto- ja tilipalvelut hoitaa työnantajamaksut, verot ja muut sellaiset, Tuomela selventää.

Nuoret saavat 7–8 euron tuntipalkan. Lisäksi työperusteisesti ja urakoilla voi saada suurempaa palkkaa.

–Esimerkiksi kosmetologiopiskelijamme voi jo tehdä jalkahoitoja, joiden hinta on kiinteä. Hän saa työstä myös hieman isomman palkkion, Tuomela sanoo.

Kesätyön kokonaisansioksi on sovittu 250–1250 euroa, riippuen kuinka paljon töitä on valmis tekemään. Nuorten mielestä järjestelmä on hyvä.

–Tuntipalkka on ehkä hieman pienempi, mitä aiemmin on ollut. Toisaalta on ihan kiva, ettei töitä ole välttämättä kahta viikkoa putkeen, vaan työkeikkoja voi tulla pitkin kesää, Siiri Lumio arvelee.

Lumio sanoo, että eniten rahaa kuluu dieseliin.

–Myös säästöön olisi kiva saada hieman. Ja tämän ikäisenä on vaikeaa saada töitä muualta, Annika Toivari lisää.

Tiia Paavilainen
Projektin ideoija Pekka Tuomela esittelee havainnekuvaa nuorten kahvilavaunusta. Seinät on tarkoitus päällystää kierrätetyllä purkulaudalla.

Projektin ideoija Pekka Tuomela esittelee havainnekuvaa nuorten kahvilavaunusta. Seinät on tarkoitus päällystää kierrätetyllä purkulaudalla.

Nuorille tarjotaan projektin aluksi mahdollisuus suorittaa hygieniapassi. Lisäksi työelämän perussäännöt ja turvallisuusasiat käydään läpi yhteisessä koulutuksessa. Työsuhteen alussa heille tehdään 0–30 viikkotunnin työsopimus, ja kesän lopussa kaikki saavat työtodistuksen.

–Vaikka työ voi olla itsenäistä, pidämme huolen, etteivät nuoret jää yksin. Yhdistys nimeää nuorille yhden esimiehen, joka vastaa puhelimeen sekä hoitaa työvuorojen jakoa ja sopimuksia asiakkaiden kanssa. Lisäksi olemme pyytäneet vapaaehtoisia aikuisia tukirinkiin, josta saa myös tarvittaessa pyytää apua. Näin nuorilla on aina vähintään kaksi puhelinnumeroa, joista aina vastaa aikuinen, Tuomela sanoo.

Projektissa nuorilla on vapaus valita mitä töitä haluaa tehdä. Jos tiedossa on mökkireissu tai muuta kesäohjelmaa, ei sitä tarvitse jättää väliin töiden takia.

–Itse olen kiinnostunut tekemään ennemmin pihatöitä kuin kahvilahommaa, Miikka Halonen sanoo.

–Ja jos tulee tilaus, jonne jostain syystä ei löydy nuoria, niin on meillä sitten yhdistyksessä aikuisia, jotka ovat valmiita tarttumaan kuokan varteen, Tuomela sanoo.

Mitä maksaa?

Nuoria voi tilata koulujen kesäloman aikana erilaisiin työtehtäviin. Työmäärä voi olla tunnista eteenpäin vaikka useampaan päivään.

Isoista urakoista sovitaan erikseen tapauskohtaisesti.

Työtilaukset on tehtävä 2 vuorokautta aiemmin.

Tuntihinta on 16 euroa, paitsi lemmikin hoito on 30 € / vuorokausi tai 50 € / viikonloppu.

Kaikki hinnat sisältävät ALV 24 %.

Työstä voi hakea kotitalousvähennyksen.

Työtilaukset voi tehdä osoitteessa www.karkku.fi tai puhelimitse 045 2492 980.


Kommentit (3)

  • kaikki nähty

    Ennenkuulumaton kokeilu Suomessa – työstä palkkaa

  • Juu

    Hyvä että työllistyy mutta ainakaan palkka ei ole kovin kannustavaa laatua.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio