Perinnönjako pysähtyi vanhaan joulukorttiin – Kaksi esimerkkitapausta kertoo, miten vaikeaa tai sujuvaa perinnönjako voi olla

Vanhempien asunto on seissyt vuosikymmeniä koskemattomana. Sisarukset eivät pystyneet jakamaan tavaroita ja purkamaan kotia.

Elina Saarikoski
Perinnönjako pysähtyi vanhaan joulukorttiin – Kaksi esimerkkitapausta kertoo, miten vaikeaa tai sujuvaa perinnönjako voi olla

Perinnönjako voi olla niin vaikeaa, että se jää yksinkertaisesti tekemättä. Esimerkkitapauksessamme huoneistossa seisoo kaikki irtaimisto yhä paikoillaan, vaikka asukkaat ovat kuolleet kauan sitten. Arvotaloa ei voida kunnostaa, koska perikunnan jäsenet eivät tiedä talon kohtalosta.

Minna Ala-HeikkiläAamulehti

Anoppi kuoli, appiukko oli kuollut jo aiemmin. Heidän kaksi lastaan tuli jäseniksi perikuntaan, joka omistaa ison, useita huoneistoja käsittävän, yli 100 vuotta vanhan arvotalon kaupungin keskustassa.

Miniä kertoo, että kodin irtaimistoa ei ollut koskaan perattu, joten tavaraa oli valtavasti: hopeaa, taidelasia, tauluja, antiikkihuonekaluja, sotaesineistöä ja soittimia, mutta myös vanhoja vaatteita ja kellastuneita sanomalehtiä.

Sisarukset jakoivat irtaimiston sovussa. Suuri osa arvotavarastakin piti myydä, koska sitä oli niin paljon.

Arvotalon yhdessä huoneistossa on vuosikymmeniä seissyt anopin vanhempien koti koskemattomana. Paikallaan ovat niin vaatteet, kirjat kuin astiatkin. Anoppi ei kyennyt sisarensa kanssa jakamaan esineitä. Kerran he yrittivät, mutta yritys pysähtyi lähes ensimmäiseen eteen osuneeseen esineeseen, vanhaan joulukorttiin. Jokainen esine oli anopin ja hänen sisarensa mielestä arvokas, koska niihin liittyi muistoja isästä tai äidistä.

Anopin sisar elää, joten isovanhempien irtaimisto on yhä jakamatta. Sisar ei kykene päättämään, haluaako hän jakaa irtaimiston vai tehdä kodista museon.

Arvotalon omistavat nyt anopin kaksi lasta ja anopin sisar yhdessä. Perikunta pitää huoneistoissa vuokralaisia. Vuokratuloilla katetaan talosta koituvat kulut, mutta taloa ei kunnosteta, koska kukaan perikunnan jäsenistä ei halua sitoa siihen rahojaan tietämättä talon kohtalosta.

Onnistunut perinnönjako: kaikki sujuu, kun on hyvää tahtoa

Uusissa naimisissa ollut isä on kuollut muutama vuosi sitten, mutta perintö on jätetty tuolloin jakamatta. Nyt isän vaimon kuoltua perillisinä ovat isän kolme lasta, vaimon sisko sekä vaimon edesmenneen veljen lapset. Lisäksi vaimo on testamentilla erikseen määrännyt omaisuuttaan sisarustensa lapsille, miehensä yhdelle lapselle ja tämän lapsille sekä naapurilleen.

Jaettava omaisuus sisältää isän ja hänen vaimonsa omistaman asunto-osakkeen, vaimon omistaman auton ja autotallipaikan sekä kummankin puolison irtaimiston.

Asunto ja auto menevät myyntiin. Niistä saadut rahat on helppo jakaa perimisjärjestyksen ja testamentin mukaisesti. Autotallipaikan vaimo on testamentannut naapurilleen.

Isän irtain omaisuus menee hänen lapsilleen, lesken irtain hänen sukulaisilleen sekä testamentin määräyksen mukaisesti myös edellä mainituille isän jälkeläisille.

Isän lapsilla oli lesken eläessä huoli, olisiko leski hävittänyt isän irtainta omaisuutta, esimerkiksi valokuva-albumeja, mutta kaikki on tallessa.

Isän lapset päättävät jo etukäteen, etteivät ala riidellä kuolinpesän tavaroista vaimon sukulaisten kanssa, vaan antavat tarvittaessa periksi. Samoin vaimon sukulaiset suhtautuvat tavaroiden jakamiseen sopuisasti. Riidan sattuessa perillisillä ei olisikaan juuri keinoja osoittaa, kummalle puolisoista esineet olivat kuuluneet. Väitteelle, että "tämä on meidän isän mummovainaan vanha" ei olisi todisteita.

Irtaimiston jakamista helpottaa se, että isän kuolemasta on aikaa. Häneen liittyvät tunteet ovat ehtineet rauhoittua. Samoin sitä helpottaa se, että isän uudessa kodissa ei juuri ole esineitä, joihin lapset liittäisivät vahvoja tunteita. Myös lesken laatima testamentti selkiyttää perinnönjakoa.

Suurimmaksi pulmaksi perinnönjaossa osoittautuukin kuolinpesän tavarapaljouden raivaaminen. Vanhoja vaatteita, viinilaseja, fonduepatoja – kaikkea on enemmän kuin perilliset tarvitsevat ja haluavat.


Lue myös nämä


Kommentit (7)

  • eppu

    anoppi kun muutama vuosi sitten kuoli olisi kaikki mennyt hyvin ilman toisen miniän haaskamaisuutta . Hän jos kuka sai kaikesta aikaan kaaoksen . Mikä naurettavinta oli se että mitään arvokasta ei asunnossa ollut . Asunto remontoitiin talkoo hengellä ja sitten myytiin , remontti ei sujunut tämän miniän mukaan tarpeeksi nopeasti , tarvittava tavara oli liian kallista jne…itse ei tuntiakaan omasta ajasta remonttiin haaskannut (edes siivoukseen) . Huippuna oli se kun asunto saatiin myytyä ja sen kuun vastike oli jo maksettu rupesi ostajan kansa vänkäämään että pitää puolet siitä maksaa…

  • Soikku

    Sen nyt luulisi olevan ihan päivänselvää, ettei perillisten puolisoilla ole mitään asiaa perinnönjakoon. Olisi todella outoa, jos alkaisin anopin tavaroita hamuta itselleni. Huutokauppa on hyvä tapa tehdä oikeudenmukainen jako. Se, joka haluaa eniten krääsää, maksaa niistä, ja kun rahat tasataan, kukaan ei voi kokea tulleensa kohdelluksi epäoikeudenmukaisesti. Se, että jokainen saa sen, minkä on itse vanhemmilleen hankkinut, on varma tapa saada aikaan närää. Usein lähellä asuvat lapset vievät vanhemmilleen ruokaa, leipomuksia, arjessa tarvittavaa kuluvaa tavaraa, metsästystä harrastava vaikka hirvenlihaa. Kaukana asuva käy harvemmin ja tuo kalliita kippoja ja kappoja, joista ei ole mitään hyötyä vanhemmille, joilla on jo ennestään paikat täynnä tavaraa. Mutta saapahan sitten perinnönjaossa kehua, että minä toin tuon ja tuon, ja nyt otan sen itselleni.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio