Oma raha

Perheenisä sijoittaa lapsilisät ja aikoo tienata pojalleen miljoonapotin – idea sai ihmiset hiiltymään: "Irvokasta tässä ajassa"

ARTTU LAITALA
Perheenisä sijoittaa lapsilisät ja aikoo tienata pojalleen miljoonapotin – idea sai ihmiset hiiltymään: "Irvokasta tässä ajassa"

It-yrittäjä Mika Koivisto asuu Kauniaisissa vaimonsa ja kaksivuotiaan Oliver-poikansa kanssa. Hän kirjoittaa Matkalla vaurauteen -nimistä sijoitusblogia ja järjestää myös oman talouden hallintaan keskittyviä verkkokursseja.

Jussi SaarinenAamulehti

It-yrittäjä ja sijoitusbloggaaja Mika Koivisto, 40, kertoi Aamulehden haastattelussa, kuinka hän sijoittaa lapsilisät pienikuluiseen osakeindeksirahastoon. Koiviston laskelmien mukaan hänen nyt kaksivuotiasta poikaansa odottaa eläkeiässä miljoonapotti.

Koivisto on tehnyt lapsilisien sijoittamisesta Excel-laskurin. Se löytyy tästä linkistä. Kyse on laskennallisista esimerkeistä, jotka perustuvat Koiviston omiin sijoituksiin.

Kahdessa päivässä juttu on kerännyt noin 80 kommenttia Aamulehden verkkosivuilla ja Facebookissa.

Lue juttu: Mika Koivisto, 40, sijoittaa kaikki poikansa lapsilisät – kaksivuotiasta voi odottaa eläkeläisenä käsittämätön potti: "En tajunnut, millaisia summia siitä voi poikia"

"Rikkaat eivät tarvitse"

Suuri osa keskustelijoista on sitä mieltä, että lapsilisä pitäisi maksaa vain niille, jotka sitä todella tarvitsevat. Monen kommentoijan mielestä yhteiskunnan tehtävä ei ole rahoittaa sijoitustoimintaa.

"Hyvä esimerkki tyypistä, jolle ei todellakaan tule maksaa lapsilisiä", kommentoi Mikko Raasakka Facebookissa.

Kommentti on kerännyt keskiviikkoaamun mennessä 135 positiivista reagointia.

Myös Aamulehden verkkouutisen kommenteissa sama ajatus nousi esiin.

"Rikkaat eivät tarvitse yhteisistä varoista rahallista kannustinta lasten hankintaan. Irvokasta tässä ajassa, että rikkaat käyttävät valtion rahaa aivoituksiinsa ja työttömiltä viedään tuki, jos eivät itse järjestä työtä itselleen", kirjoittaa Nimetön.

"Tällainen toiminta on täysin alkuperäisen äitiysraha-ajatuksen vastainen. Lapsilisä on avustus vanhemmalle (alun perin äidille), ei lahjaraha lapselle", toinen anonyymi kommentoija sanoo.

Moni peräänkuulutti, että lapsilisä pitäisi muuttaa tarveharkintaiseksi.

"Herää todellakin kysymys, tarvitseeko tämä perhe lapsilisiä elämisen tuekseen. Pitäisi jälleen nostaa keskusteluun tarveharkinta lapsilisien osalta! kommentoi eräs nimetön kirjoittaja.

Mika Koivisto kertoo sijoitussuunnitelmistaan videolla:

 

Tulorajaksi 3 500 euroa kuussa?

Osa pohti jopa lapsilisän lakkauttamista.

"Koko lapsilisä pitäisi lopettaa. Lisätään toimeentulotukeen niille jotka sitä tarvitsevat", Nimetön kirjoittaa.

"Juuri tämän tyyppisten tapausten vuoksi minua ottaa kaaliin tämä yhteiskunta. Maksanko sitä varten veroja, että joku voi tukirahoja sijoittaa piltilleen? Kaikenlaisista tarpeettomista tuista on yksinkertaisesti luovuttava! kommentoi nimimerkki Nettomaksaja.

Tulorajaakin mietittiin.

"Niille, joilla kuukausipalkka on yli 3500 euroa, ei tarvitse maksaa lapsilisiä", kirjoittaa Juha Rajala.

"Lapsilisät on lopetettava, jos vanhempi tai vanhemmat tienaavat yli 4000 euroa kuussa", kommentoi nimimerkki Osalla ei riitä edes ruokaan rahaa.

"Ei kuulu muille, miten rahansa käyttää"

Osalta kommentoijista liikeni myös ymmärrystä sijoittaja Mika Koiviston toiminnalle.

Facebookissa Sari Ristilä-Happonen pohtii, miten pitäisi toimia silloin, jos jokainen perhe ei olisi oikeutettu saamaan lapsilisää.

"Voisivatko vanhemmat silloin kieltäytyä osallistumasta verotettavien tulojensa kautta tuon etuuden maksatukseen muille lapsille? Mielestäni ei kuulu kenellekään, kuinka rahansa käyttää tai tässä tapauksessa lapsen hyvinvointiin kohdistetut rahat."

Miia Hienonen toteaa, että hänen perheessään lisät kuluvat ruokaan, laskuihin, vaatteisiin ja lasten harrastuksiin.

"Tässä isä sijoittaa kuitenkin lapseensa, vaikkakaan ei lapsuuden aikaisiin menoihin, mikä on lapsilisän perimmäinen tarkoitus varmasti. Toisaalta, kuinka moni aikuinen käyttää lisän vaikkapa alkoholiin ja tupakkaan tai vaikka kosmetiikkaan?"

Eva Kulovuori ajattelee asiaa toisenlaisesta tulokulmasta.

"Eikö tässä ollut esimerkki, miten voi kartuttaa eläkkeen jatkuvalla säästämisellä. Summa nyt sattui olemaan lapsilisän suuruinen kuukausierä."

Lapsille sijoitetaan melko vähän

Aamulehden juttu on innostanut keskusteluun myös Facebookin suositussa Sijoituskerho-ryhmässä. Siihen kuuluu miltei 25 000 jäsentä.

Moni kommentoi sijoittavansa lapsilleen. Osa kartuttaa pottia suoraan lapsilisistä, joku laittaa 100 euroa kuussa lapselle sijoitusvakuutuksiin.

Yhdellä kommentoijalla summa oli 50 euroa kuussa, toisella 10 euroa, kolmas sijoitti viisi kertaa lapsen iän verran.

Nordean teettämän tuoreen kyselytutkimuksen mukaan vain joka neljäs vanhempi säästää lapselleen säännöllisesti.

Sijoittaminen lapselle ei sekään ole kovin yleistä. Rahastoihin sijoittaa 19 prosenttia kyselyyn vastanneista, mutta pörssiosakkeisiin vain neljä prosenttia.

Kyselyn mukaan suomalaisen yleisin säästösumma on 30 euroa kuussa. Ainoastaan 11 prosenttia vastaajista säästää kuukaudessa yli 51 euroa. Niinpä 94,88 euron arvoisen lapsilisän verran säästäviä vanhempia lienee selvästi alle 10 prosenttia.

Yleisin säästökohde on ajokortti. Sitä varten säästää viidennes. Ensiasunnon varalle ilmoitti säästävänsä vähemmän kuin joka kymmenes vanhemmista.

Lapsilisä

Jokaisesta Suomessa vakituisesti asuvasta lapsesta maksetaan lapsilisää.

Tällä hetkellä lapsilisä on ensimmäisestä lapsesta 94,88 euroa kuussa.

Lapsilisää maksetaan sitä enemmän, mitä useampi lapsi perheessä on. Toisesta lapsesta kuukausisumma on 104,84 euroa, kolmannesta 133,79 euroa, neljännestä 153,24 euroa sekä viidennestä ja jokaisesta seuraavasta lapsesta 172,69 euroa.

Lisää aletaan maksaa seuraavan kuukauden alusta siitä, kun lapsi on syntynyt. Lisää maksetaan sen kalenterikuukauden loppuun, jolloin lapsi täyttää 17 vuotta.

Lapsilisä on verotonta tuloa.

Oikeus lapsilisään perustuu maassa asumiseen. Maksaminen loppuu, jos lapsi ja hänen huoltajansa muuttavat ulkomaille pysyvästi.

Lapsilisää voidaan tietyissä tapauksissa maksaa myös ulkomaille, esimerkiksi lapsen vaihto-oppilasajalta.

Lähde: Kela


Lue myös nämä


Kommentit (59)

  • Nimetön

    Minulle ostettiin lapsilisillä polkupyörä koulumatkan kulkemiseen.

  • Nettomaksaja

    Lapsilisä kuuluu kaikille lapsille perheen tuloista riippumatta. Jos et ole verojen nettomaksaja, niin silloin olet saaja puolella ja tämäkin isä on yksi sinun lastesi lapsilisien maksaja. Niin eiköhän hän ole loppujenlopuksi maksanut verojen kautta myös omien lasten lapsilisät. Varsinkin Björn Wahlroos on kaikkien Suomen lasten kummi jo useana vuotena peräkkäin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio