Pirkanmaa

Perheenäiti Annika Koli ällistyi bussireitin lopettamisesta: "8-vuotiaan pitäisi kävellä kouluun 4,5 kilometrin matka pimeällä ja huonokuntoisella autotiellä"

Tampereen seudun joukkoliikenne aikoo tehdä muutoksia bussilinjoihin. Vesilahtelaista äitiä bussilinjaan 55 suunniteltu muutos ei ilahduta.

Maps4News
Perheenäiti Annika Koli ällistyi bussireitin lopettamisesta: "8-vuotiaan pitäisi kävellä kouluun 4,5 kilometrin matka pimeällä ja huonokuntoisella autotiellä"

Linja 55 ajaa nykyisin Vesilahdessa Rautialantien läpi ja jatkaa matkaansa Narvaan (sininen viiva). Suunnitelman mukaan bussi ajaisi ensi talvena Vesilahden terveysasemalle, palaisi sitten Rautialantietä takaisin ja ajaisi Vesilahdentietä (punainen viiva) Narvaan.

Jussi SaarinenAamulehti

Monen vesilahtelaisen perheen lapset voivat joutua kävelemään vaarallisen ja usean kilometrin mittaisen tienpätkän kouluun, jos suunniteltu bussilinjojen muutos toteutuu.

Ensi talvesta alkaen linja 55 ei enää ajaisi Rautialantietä Narvaan, vaan kävisi kääntymässä Vesilahden terveysasemalla, palaisi takaisin Vesilahdentielle ja ajaisi sitä pitkin päätepysäkille.

Syynä muutokselle on Rautialantien heikko kunto. Tie on ollut talvisin erittäin liukas eikä sen kunnossapitoon ole riittäviä resursseja.

Rautialantie on pääväylä Vesilahden keskustan läpi.

"Tie on vaarallinen"

Annika Kolin perhe asuu linja 55:n reitin varrella Rautialantiellä. Reitin lopettaminen hankaloittaisi hänen ja monen muun alueen lapsiperheen elämää, koska lasten kulkeminen kouluun muuttuisi käytännössä mahdottomaksi.

–8-vuotiaan pitäisi kävellä 4,5 kilometrin matka mennen tullen pimeällä ja huonokuntoisella autotiellä Kirkonkylän kouluun. Kävelyyn kuluisi pari tuntia suuntaansa. Tie on vaarallinen ja niin huonokuntoinen, että bussit eivät suostu sitä ajamaan.

Koli muistuttaa, että ei kukaan muuta maalle ja ajattele, että julkisilla pitäisi päästä Tampereelle töihin. Yleensä vesilahtelaisilla perheillä on kaksi autoa.

–Vanhemmat voivat ajaa töihin autoillaan, mutta lasten pitää päästä kouluun.

Kun Kolin perhe muutti seitsemän vuotta siten, tilanne oli sellainen, että lasten oli helppo kulkea kouluun julkisilla.

Lopettavaksi suunnitellulla reitillä asuu toistakymmentä perhettä, joiden lapsia muutos koskettaa, Koli arvioi.

Lisäksi lähistöllä on yhteisöllinen ekokylä Kurjen tila, jossa asuu useita perheitä.

–Alueelle on myös kaavoitettu uutta asutusta, ja nyt sieltä viedään joukkoliikenne pois.

Kolin mukaan tien kunto on romahtanut viimeisten kahden–kolmen vuoden aikana.

–Nykyään tie voi olla viikonkin auraamatta.

Käsittelyssä ensi viikolla

Joukkoliikenneinsinööri Riikka Salkonen Tampereen joukkoliikenteestä sanoo, että vielä reitin lopettamisesta ei ole vielä päätetty. Joukkoliikennelautakunta käsittelee asiaa 22. helmikuuta.

Vesilahden kunnan kanta on kuitenkin se, että reitti muutetaan suunnitelman mukaisesti.

Tämä talvi ja kesä ajetaan vielä nykyisen reitin mukaisesti.

Tampereen seudun joukkoliikenteessä suunnitellaan nyt talvikautta 2018–2019.

Suunnitelmiin voi tutustua ennakkoon Tampereen seudun joukkoliikenteen nettisivuilla ja niitä voi kommentoida 12.–22.2.2018.

Korjaus 13.2.2018 kello 22.38: Ingressistä poistettu tieto bussilinjasta 15. Juttu koskee linjaa 55.

Näitä muutoksia esitetään

Muun muassa näitä muutoksia esitetään joukkoliikennelautakunnalle.

Linja 11

Linja 11 jaetaan variaatioiksi A, B ja C. Reitti kulkee kuten ennenkin Raholasta ja Keskustorilta Partolaan, josta 11A jatkaa Sarankulman kautta Lahdesjärvelle ja 11B Linnakallion kautta Suupantorille. Linjan 11C päätepysäkki on Partola. Linjasta 34 luovutaan linjan 11B myötä.

Linja 71

Linjan reittiä muutetaan raitiotien rakentamisen takia. Tarkastelussa kaksi vaihtoehtoa, joista molemmissa ajetaan ensin nykyistä reittiä Nokialta Kalkun kautta Tesomalle, josta joko kuljetaan loppumatka reittiä Lielahti–Paasikiventie–Keskustori tai reittiä Epilä–Pispalan valtatie–Pyynikintori–Amuri–Tampella.

Linja 55

Linjan 55 reittiä aiotaan muuttaa Vesilahdella Rautialantien heikon talvikunnossapidon vuoksi. Jatkossa linja palaa terveyskeskukselta takaisin Vesilahdentielle, jota pitkin ajetaan Narvaan.

Linja 2

Kääntyminen Tammelan puistokadun ja rautatietunnelin välillä ei ole mahdollista. Reitti muutetaan kulkemaan yliopiston kautta.

Linja 6

Päätepysäkki siirtyy Nalkalantorille ja reitti Kalevantielle Sorinaukion kautta.

Linja 14

Reittiosuus Petsamoon siirtyy linjalle 15. Tutkitaan myös mahdollisuutta yhdistää linjalle linjan 35 reittiosuus Keskustori–Reuharinniemi.

Linja 15

Reittiosuus Pispalanharju–Keskustori lakkautetaan kannattamattomana. Linjalle 25 lisätään vuoroja korvaamaan päättyvää reittiä. Linjan 14 reitti Petsamoon siirtyy linjalle 15. Reitti ajetaan Erkkilänsillan ja Rautatienkadun kautta.


Lue myös nämä


Kommentit (22)

  • Nimetön

    Eikös koulukyyti ole kunnan vastuulla tuon ikäiselle.

  • Mummu

    Kyllä sellaisella pimeellä tiellä on vaarallista 8 v kulkea. En kyllä itse päästäisi.
    Taksilla kouluun kaikki eka luokkalaiset kun matka on 3km.
    Kyllä täällä hyvälläkin väylällä kyyditään lapsia kouluun.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio