Tampere

Pappilan rivitalopalon sammutustöitä seurasi ainakin yli sata ihmistä – naapurit luulivat paloa ensin ilotulitulitukseksi: "Ei mennyt kuin humaus, kun kaikki oli yhtä tulimerta"

Naapurustossa on ihmetelty tulipalon nopeaa leviämistä.

Janne Ruotsalainen
Pappilan rivitalopalon sammutustöitä seurasi ainakin yli sata ihmistä – naapurit luulivat paloa ensin ilotulitulitukseksi: "Ei mennyt kuin humaus, kun kaikki oli yhtä tulimerta"

Palo eteni räjähdysmäisesti.

Enni Mansikkamäki, Sari Torvinen, Jutta Högmander, Jantso JokelinAamulehti

Tampereen Pappilan rivitalopalo keräsi paikan päälle runsaasti ihmisiä seuraamaan sammutustöitä. Ensimmäiset naapurit huomasivat palon hieman kello kymmenen jälkeen illalla, jolloin liekit löivät jo pitkin rivitalon kattoa.

Asukaat evakuoitiin palavasta talosta ulos. Kuusi ihmistä kuljetettiin sairaalaan, mutta kukaan ei kuollut.

Lähistöllä asuva mies kertoi Aamulehdelle ihmetelleensä voimakasta pauketta, joka kuulosti ilotulitukselta. Kun pauke rupesi kiihtymään, mies meni pihalle katsomaan tilannetta.

–Kuulosti siltä kuin pihalla olisi ollut paukkumatto tai hirveä määrä ilotulitteita. Tulin ovesta ulos, ja koko rivitalo oli jo ilmiliekeissä. Palo on edennyt todella räjähdysmäisesti.

Silminnäkijä kuvasi videolle Pappilan rajun tulipalon ja korkean savupatsaan:

 

Rivitaloa vastapäätä asuva Seppo Kuusisto kertoo asuneensa naapurustossa jo vuodesta 1969 lähtien ja tuntevansa kaikki palotalon asukkaat. Kuusiston mukaan palossa tuhoutunut puinen kaksikerroksinen rivitalo olisi rakennettu 70-luvun alussa.

–Olin olohuoneessa ja katsoin televisiota, kun aloin ihmetellä, että onko minulla keittiössä valot päällä. Kirkkaus johtuikin liekeistä. Poliisit eivät meinanneet heti päästää meitä pihalle katsomaan tilannetta, sillä palo oli silloin vielä täyden roihun vaiheessa.

"Sitten tuli söi kaiken"

Tulipalopaikalla tapahtumia seurannut Erika Eklund oli järkyttynyt siitä, miten nopeasti palo eteni. Hän tuli paikalle kymmenen jälkeen. Näytti siltä, että palo lähti talon vasemmasta päädystä ja eteni oikealle kohti Sammonkatua.

–Oli järkyttävää, kun näkyi verhot ikkunoissa ja sitten tuli söi sen kaiken, Eklund sanoo.

Hänen seurassaan ollut poika puhuu palon räjähtävästä voimasta.

–Ensin näkyi yksittäisiä liekkejä ja sitten ei mennyt kuin humaus, kun kaikki oli yhtä tulimerta.

Tältä palopaikalla näytti myöhään illalla:

 

"En aio lähteä evakkoon"

Eila Kirjavainen asuu parinkymmenen metrin päässä palaneesta rivitalosta. Pelastuslaitos suihkutti hänen talonsa seiniin vettä estääkseen paloa leviämästä. Ikkunat menivät rikki keittiöstä ja yläkerran vintistä. Savua tuli sisälle.

–Palomiehet käyvät meillä vartin välein katsomassa, ettei siellä ole kipinää, joka sytyttäisi jotakin vintissä, Kirjavainen sanoo.

Kirjavainen huomasi palon, kun kymmenen uutiset olivat päättymässä.

–Ystäväni Raimo sanoi, että tule Eila katsomaan, naapurin katto palaa. Silloin vartin yli kymmenen se paloi koko matkalta.

Kirjavainen tuntee palaneessa talossa asuvan pariskunnan. Hän näki heidän pääsevän turvaan, mies rollaattorilla rouva mukanaan.

–En aio lähteä evakkoon. Menen kotiin nukkumaan, vaikka en tiedä saanko unta, Kirjavainen sanoo.

Tältä palopaikalla näytti varhain sunnuntaiaamuna:

 

Lue myös:

Tämä kaikki Tampereen Pappilan rajusta rivitalopalosta tiedetään nyt – palo eteni poikkeuksellisen nopeasti

Pappilan rivitalopalo sai auttajat liikkeelle somessa – Kotinsa palossa menettäneille kerätään tavaraa ja vaatetta

Kopterivideo näyttää Pappilan rajun tulipalon ja korkean savupatsaan – Tällainen palo oli yläilmoista katsottuna


Lue myös nämä


Kommentit (6)

 • Nimetön

  ”Olihan tuo varmasti hienoa katsottavaa, kun toisilta palaa koko omaisuus hetkessä, mutta miksi, oi miksi, ihmisen tarvitsee olla niin utelias, että varta vasten pitää päästä paikalle töllistelemään? Sama joka onnettomuuspaikalla jne.”

  Kyseessä ei ole se, että olisi ”hienoa katsottavaa” nähdä toisten omaisuuden palavan. Meillä monilla paikalla olleilla, etenkin lähinaapurustossa asuvilla oli vilpitön järkytys ja huoli siitä, että onko kaikki ihmiset saatu palopaikalta turvaan. Tottakai tuollainen massiivinen tuho rauhallisella alueella on järkyttävä poikkeustila ja ihmiset luonnostaan lähtevät tarkistamaan mikä on tilanne. Se on yhteisöllisyyttä. Olen todella iloinen nähtyäni tätä yhteisöllisyyttä ja psykologisesti monille on myös tärkeää saada purkaa tuo järkytys toisilleen. Ihmiset kyselivät toisiltaan onko kaikki saatu ulos, mistä palo on alkanut jne. Monet paikalla olleet pystyivät välittämään tietoa toisilleen näistä asioista. Joillakuilla saattoi olla arvokasta tietoa poliiseille tai palomiehille palon alkuvaiheista. Poliisi kuulutti megafonista ihmisiä siirtymään kauemmas ja eristi liikenteen eristysnauhoilla. Ihmiset noudattivat käskyjä mukisematta.

  Aivan alkuvaiheessa lähikatujen pällistelemään jääneet autoilijat aiheuttivat ongelmia, mikä on kieltämättä vakava asia ja sellaista ei saisi tapahtua. Mutta muutoin on turhaa ja tekopyhääkin käskeä ihmisiä jatkamaan arkea kuin mitään ei olisi sattunut. Paloa ei voinut olla huomaamatta ja on luonnollista, että se herättää huolta. Parempi näin, kuin sulkea verhot ja olla välinpitämätön. On eri asia jäädä seuraamaan suurta tulipaloa pelastustoimen eristämän alueen ulkopuolella kuin esimerkiksi ”jäädä pällistelemään” liikenneonnettomuutta tai sairauskohtausta haitaten auttamistoimia. Silloinkin kuitenkin tarvitaan niitä ”uteliaita”, jotka hälyttävät apua ja antavat ensiapua. Välittäkää toisistanne ja olkaa kiinnostuneita ja uteliaita, älkää välinpitämättömiä. Saatatte pelastaa sillä ihmishenkiä.

 • Nimetön

  ”miksi, oi miksi, ihmisen tarvitsee olla niin utelias, että varta vasten pitää päästä paikalle töllistelemään?”

  Mieluummin liiasta uteliaisuudesta seuraava pieni haitta, kuin että kaikki kurkkaisivat pikaisesti verhojen raosta eikä ketään kiinnostaisi. Kyse ei muuten ole vain uteliaisuudesta vaan myös yhteisöllisyydestä, lajiominaisuus sekin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio