Panssarivaunumiehistön Arrow 18 -taisteluharjoitus päättyi harmillisesti: "Meidät tuhottiin hetki sitten"

Niinisalon monikansallinen sotaharjoitus opettaa suomalaisille, yhdysvaltalaisille ja norjalaisille, miten muiden maiden armeijoissa toimitaan.

Heikki Westergård
Panssarivaunumiehistön Arrow 18 -taisteluharjoitus päättyi harmillisesti: "Meidät tuhottiin hetki sitten"

Korpraali Tuomas Peltoniemi, panssarijääkäri Tomi Karuaho ja kokelas Onni Avonius osallistuvat Arrow 18 harjoitukseen BMB2 rynnäkköpanssarivaunulla.

Pekka SöderlundKankaanpää

Nykyajan sotaharjoituksissa onnistutaan luomaan täysin toisenlainen maailma kuin vielä parikymmentä vuotta sitten. Nykyään taisteluita ei käsikirjoiteta valmiiksi, vaan taisteluissa käy juuri siten, miten joukkojen johtajat päättävät. Simulaattoreiden ansiosta kehnot ratkaisut kostautuvat ja joukot kokevat tappion.

Tämän pääsivät kokemaan myös BMB2-rynnäkköpanssarivaunun miehistö kokelas Onni Avonius, korpraali Tuomas Peltoniemi ja panssarijääkäri Tomi Karuaho, jotka parhaillaan osallistuvat maavoimien mekanisoituun Arrow 18 -harjoitukseen.

–Meidät tuhottiin hetki sitten. Hävisimme taistelun, toteaa vaununjohtajana toimiva Avonius.

Haastatteluhetkellä miehillä on menossa sotaharjoituksen taisteluvaiheen ensimmäisen taistelun jälkeinen tauko.

–Ei tuolla oikein tiennyt mitä taistelussa tapahtuu. Ensin vihollisia ei näkynyt missään, ja lopulta taistelimme jalkaväkeä vastaan, toteaa vaunun ajajana toimiva Karuaho.

Monikansalliseen Arrow 18-harjoitukseen osallistuu noin 3 000 suomalaisen sotilaan lisäksi joukkoja Yhdysvalloista ja Norjasta.

–Silloin kun viestitellään muiden osastojen kanssa, käytämme kielenä englantia. Omalla porukalla viestitellessä käytämme suomea. Muiden joukkojen kanssa viestitteleminen on lähinnä komppanianpäällikön vastuulla, joten aika vähän tässä pitää englantia puhua, kertoo Avonius.

Muiden maiden joukkojen kanssa toimiminen tuo vaihtelua harjoitusarkeen.

–On täällä omanlaisensa tunnelma. Tekeminen on tietyllä tapaa erilaista kuin oman porukan kanssa harjoitellessa, kertoo Peltoniemi.

Heikki Westergård
Michael Cromwell on vaikuttunut suomalaisten varusmiesten osaamisesta.

Michael Cromwell on vaikuttunut suomalaisten varusmiesten osaamisesta.

Yhdysvaltain Euroopan maavoimajoukkojen 2. ratsuväkirykmentin toisessa eskadroonassa palveleva luutnantti Michael Cromwell on vaikuttunut näkemästään.

–Suomalaiset ovat teräviä ja osaavia sotilaita. He ovat nuoria ja palvelevat eri lähtökohdista kuin meidän sotilaamme.

Cromwell on nyt Suomessa ensimmäistä kertaa, mutta hän tietää, miksi suomalaisten sotilaallinen osaaminen on korkealla.

–Olen opiskellut historiaa collegessa ja tiedän Suomen tapahtumista toisen maailmansodan aikana. Suomalaiset ovat ylpeitä juuristaan ja tietävät mitä heidän isoisänsä viime sodissa tekivät. Siitä johtuen he ovat myös motivoituneita maanpuolustajia.

Haastatteluhetkellä Cromwellilla ei ollut vielä suurta käsitystä, miten yhteistoiminta suomalaisten tai norjalaisten kanssa toimii käytännössä, sillä harjoituksen taisteluvaihe käynnistyi vasta keskiviikkoaamuna.

–Sen olen jo huomannut, että suomalaiset osaavat kohtaamistaistelun, mikä on itselleni vieraampi taistelutapa, kertoo Cromwell.

Arrow 18

Maavoimien mekanisoitu taistelu- ja ampumaharjoitus järjestetään Niinisalossa 7.–19. toukokuuta.

Vastaavanlaisia harjoituksia on Suomessa järjestetty jo vuosikymmeniä, mutta nyt kolmannen kerran siihen osallistuu myös ulkomaalaisia joukkoja. Tänä vuonna mukana ovat Yhdysvaltain Euroopan maavoimajoukkoja sekä merijalkaväen Euroopan ja Afrikan joukkoja ja Norjan asevoimien joukkue.

Harjoitukseen osallistuu noin 3 200 sotilasta, joista noin 200 tulee ulkomailta. Harjoituksessa käytetään noin 150 panssaroitua ajoneuvoa sekä noin 300 muuta ajoneuvoa.

Taisteluvaiheessa joukot käyttävät simulaattoreita, joiden avulla taistelun voittajasta saadaan selvyys. Taisteluita ei käsikirjoiteta etukäteen.


Lue myös nämä


Kommentit (7)

  • Nimetön

    Ammattitrollaaja ei lukenut että miehistön kaikki jäsenet olivat miehiä…

  • Truth Hurtz

    Jos nyt aivan tarkkoja ollaan niin tuon tyyppimerkintä on BMP-2MD. Suomen käyttämiä BMP-2 rynnäkköpanssareita on modernisoitu alkaen vuodesta 2015. Noihin on uusittu mm. ajajalle ja ampujalle pimeänäkölaitteet, digitalisoitu vaunun johtamisjärjestelmä sekä uusi naamiointijärjestelmä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio