Pirkanmaa

Palotarkastaja epäilee, että Pappilan palaneen rivitalon ullakon rakenteissa oli puutteita: "Remontin yhteydessä on ilmeisesti jäänyt jotakin tekemättä"

Rajusti levinneessä rivitalopalossa Tampereen Pappilassa oli olemassa jopa kuolemanvaara.

Toni Repo
Palotarkastaja epäilee, että Pappilan palaneen rivitalon ullakon rakenteissa oli puutteita: "Remontin yhteydessä on ilmeisesti jäänyt jotakin tekemättä"

Kuuden asunnon rivitalo tuhoutui Tampereen Pappilassa täysin 28. huhtikuuta syttyneessä tulipalossa.

Minna Ala-HeikkiläAamulehti

Tampereen Pappilan rivitalon palo pääsi leviämään räjähdysmäisellä nopeudella, koska palo-osastoinnissa rivitalon ullakolla oli ilmeisesti jotakin vialla. Puutteellisuudet ovat saattaneet syntyä jonkin remontin yhteydessä. Näin arvioi Pirkanmaan pelastuslaitoksen palotarkastaja Vesa-Pekka Viirelä. Hänen tehtävänään on selvittää, mikä vaikutus talon rakenteilla on ollut Pappilan rivitalon palon leviämiseen.

Viirelä ei ole vielä ehtinyt perin pohjin perehtyä palopaikkaan, vaan on ryhtymässä siihen tällä viikolla.

–Mitä olen ehtinyt asiaa tutkia, rivitalon osastoivissa pystyseinissä ei näyttänyt olevan mitään vikaa. Sen sijaan ullakolla on jonkin aiemman remontin yhteydessä ilmeisesti jäänyt jotakin tekemättä tai on tehty huolimattomasti.

Talo oli rakennettu vuonna 1971. Viirelä kertoo, että rivitalo on muutettu 1980-luvulla tasakatosta harjakatoksi, kun siihen on tehty vesikattoremontti.

–Osastoivia seiniä on silloin jatkettu ylöspäin, mutta jostain syystä tulipalo kuitenkin pääsi etenemään rajusti. Onko sitten seinien liitos vesikattoon ollut puutteellinen vai mikä on syynä?

Palo oli niin raju, että yksi osastoivista seinistä kaatui tulipalon sammuttamisen yhteydessä.

Silminnäkijä kuvasi Pappilan rajun tulipalon:

 

"Hyvä tuuri, ettei ihmishenkiä menetetty"

Pappilan palon tutkinnanjohtaja, Sisä-Suomen poliisin rikoskomisario Markku Laakso sanoo tulipalossa käyneen siinä mielessä onnekkaasti, ettei ihmishenkiä menetetty.

–Ei olisi kauheasti tarvinnut asioiden epäonnistua, kun joku olisi saattanut kuolla. Vahingot ovat suuret ja henkilövahinkojen ja jopa kuolemanvaara on ollut olemassa, Laakso sanoo ja arvelee, että todennäköisesti talon asukkaita hälyttänyt asukas on pelastanut ihmishenkiä. Hätäkeskukseen lauantai-iltana 28. huhtikuuta syttyneestä palosta tuli 24 ilmoitusta.

Lue myös:

"Joku syy tähän täytyy löytyä" – Pelastuslaitoksen päällikön mukaan Pappilan rivitalon tulipalo ei edennyt normaalilla tavalla

Pappilan palaneen rivitalon asukas sai järkyttävän puhelun keskellä yötä: "Kotisi palaa – "Kaikki omaisuus meni uusiksi"

Tämä kaikki Tampereen Pappilan rajusta rivitalopalosta tiedetään nyt – palo eteni poikkeuksellisen nopeasti

Kuuden asunnon rivitalon tulipalosta joutui kuusi henkeä sairaalahoitoon. Palon epäillään saaneen alkunsa rivitalon keskiosan keittiöstä ja siellä sähkölaitteista. Asukas oli herännyt palovaroittimen ääneen.

Vakuutusyhtiö on arvioinut vahinkojen suuruudeksi noin kaksi miljoonaa euroa.

Tutkinnanjohtaja Laakson mukaan paloon ei epäillä liittyvän rikosta. Palonsyyn selvittämisessä menee vielä vähintään viikkoja, ehkä kuukausiakin. Poliisi on kuitenkin jo antanut purkuluvan rivitalon raunioille.

Tulipaikalla purettiin talon rakenteita ja poliisi teki tutkimuksiaan:

 

Toni Repo
Tulipalon jälkeisenä aamuna palopaikalla törrötti rivitalon osastoivia väliseiniä pystyssä. Palo oli niin raju, että yksi niistä kaatui tulipalon aikana.

Tulipalon jälkeisenä aamuna palopaikalla törrötti rivitalon osastoivia väliseiniä pystyssä. Palo oli niin raju, että yksi niistä kaatui tulipalon aikana.

Huolimattomuus voisi vaikuttaa vakuusyhtiön korvauksiin

Kun Laakso kuvaa palonsyyn tutkintaa yleisellä tasolla, ei erityisesti Pappilan rivitalopaloa, hän sanoo, että tutkimuksessa pyritään selvittämään myös se, onko jollain ihmisellä voinut olla vaikutusta palon syttymiseen esimerkiksi huolimattomuuden vuoksi. Tämä voi vaikuttaa vakuutusyhtiön maksamiin korvauksiin.

Laakso kertoo palonsyyntutkinnan onnistumiseksi olevan tärkeää, että palopaikalle saapuessaan ja sammutustöitä tehdessään pelastuslaitos tekee havaintoja siitä, miten palo etenee, mikä palaa ja mikä ei.

–Myös silminnäkijöiden havainnot palon etenemisestä ovat tärkeitä. Niiden perusteella voidaan päästä perille siitä, mistä palo on saanut alkunsa.

Kun sammutustyöt ovat ohi, alkaa palopaikan tutkinta. Alustavia havaintoja verrataan palopaikalla havaittavissa oleviin jälkiin. Asiantuntija tekee johtopäätöksiä verratessaan syttymispaikalta tehtäviä havaintoja palosta oleviin tallenteisiin ja muihin dokumentteihin sekä silminnäkijähavaintoihin. Vaikka palopaikalla kaikki olisi palanut, sieltä yritetään löytää syttymislähteitä.

–Palonsyyn tutkinta on yksi vaativimmista tutkinnoista. Sitä tehdään asiantuntijatiimin yhteistyönä ja se perustuu paljolti vaihtoehtojen poissulkemiseen. Joskus syy selviää, joskus ei.

Sari Torvinen
Rivitalo paloi rajusti ja levisi nopeasti niin, että koko talo oli pian kauttaaltaan tulessa.

Rivitalo paloi rajusti ja levisi nopeasti niin, että koko talo oli pian kauttaaltaan tulessa.

Kuusi kotia paloi

Rivitalo tuhoutui rajussa tulipalossa Tampereen Pappilassa lauantai-iltana 28. huhtikuuta.

Talossa oli kuusi asuntoa.

Palosta joutui kuusi henkeä sairaalahoitoon.

Tulipalo oli vaarassa levitä myös lähitaloihin.

Poliisi selvittää palon syttymissyytä. Tulipaloon ei epäillä liittyvän rikosta.


Lue myös nämä


Kommentit (7)

  • Nimetön

    ”70-luvulla on tehty 70-luvun rakennusmääräysten mukaan ja 2000-luvulla taas sen ajanmukaisten. Takautuvasti ei voida vaatia muuttamaan rakenteita.”

    Kyllä ne jo 70-luvun rakentamismääräyksissä oli, että palo ei saa heittämällä mennä seinän toiselle puolelle. Mutta se ”suojaus ulotuttava vesikaterakenteeseen asti” on perinteisesti gryndereiden taholta tulkittu niin, että kun lähelle aluskatetta tehdään niin hyvä on. Kuten näyttäisi tässäkin tapauksessa olleen.

  • ph

    Väliseinä on tiilimuurattu vesikattoon asti ,niin paljon kuin tiiliä mahtuu,lumen painumavara huomioitu,tiilinurkka kolot on auki,näin on kaikissa rivitaloissa, aikajanan vaatimusten mukaisesti ja vinttitilan tuuletus auki.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio