Palkittu professori: Ohjelmistoalalle tarvitaan samanlainen satsaus kuin taloustieteeseen

Professori Tommi Mikkonen toteaa, että vasta kun törmätään ongelmiin, huomataan miten riippuvaisia olemme tietotekniikasta.

Tomi Vuokola
Palkittu professori: Ohjelmistoalalle tarvitaan samanlainen satsaus kuin taloustieteeseen

Professori Tommi Mikkonen palkittiin keskiviikkona Open world hero 2017 -tunnustuksella. Sen myöntää Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus.

Kari HapponenAamulehti

Open world hero, avoimen maailman sankari. Sellainen on professori Tommi Mikkonen.

Mikkonen palkittiin keskiviikkona Open world hero 2017 -tunnustuksella Tampereella käynnissä olevan kansainvälisen teknologia-alaan keskittyvän Mindtrek-konferenssi yhteydessä.

–Hieno titteli. On komeaa olla välillä muutakin kuin normiprofessori, Mikkonen toteaa.

Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus, Coss ry, on jakanut tunnustuksen vuosittain vuodesta 2013. Kiertopalkintona on suomalaisen taiteilijan Virginie Loÿn lasimosaiikkipallo In the Nucleus, Ytimessä.

Mikkosen erityisalueita ovat ohjelmistokehitys, avoimet arkkitehtuurit ja ohjelmistot sekä avoimet ohjelmistoekosysteemit.

Mikkosen mielestä tunnustus on kunnianosoitus koko avoimen ohjelmistokehityksen parissa työskenteleville.

Ongelmat havahduttavat

Tieteissarjassa Star Trek tietokoneet keskustelevat moitteettomasti keskenään, mutta tosielämässä näin ei aina tapahdu.

Vielä kuluttajat jaksavat elää sen kanssa, että eri laitteilla on niihin sidotut tiedostot ja ohjelmistot, mutta tilanne on kohta toinen, kun jokaisessa kodinkoneessakin on tietotekniikkaa.

Tarvetta on monilaiteohjelmistoille, saumattomasti tietoja laitteiden välillä jakaville ohjelmistoille.

–Oikeasti on käymässä niin, että autot ovat muuttumassa isoiksi tietokoneiksi. Jos auto ja muut tietokoneet eivät ymmärrä toisiaan, niin se herättelee, Mikkonen toteaa.

Toinen lähitulevaisuuden arkitilanne on se, että kaikissa kodeissa on sähkölukot, joita voi etäohjata. Kukaan ei Mikkosen mukaan oikein tiedä, mitä mahdollisuuksia ja riskejä tähän liittyy.

Viime aikoina on julkisuudessa puhuttu lääketukkuri Oriolan tietotekniikkaongelmista. Mikkosen mukaan tilanne paljastaa hyvin se, miten riippuvaisia oikeasti olemme tietokoneista, ja miten pienien asioiden vikaantuminen riittää seisauttamaan toimintoja.

–Vasta kun törmätään ongelmiin, havahdutaan miettimään tietotekniikkariippuvuutta, Mikkonen toteaa.

Alalle panostettava

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi tiistaina, että Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee jopa 15 uutta professuuria vuoteen 2022 mennessä.

Mikkonen muistuttaa, että ohjelmistoihin keskittyneitä professoreja ei ole yhteensä yliopistoissa edes tätä määrää.

–Mielestäni ohjelmistoalalle tulisi rakentaa samanlainen tutkimus- ja koulutusyksikkö, Mikkonen sanoo.

Tähän hän ei oikein jaksa uskoa.

–Ohjelmistoalalla ei ole Nobelia jaossa, ja Linus Torvaldsinkin Millenium-palkinnosta on jo useampi vuosi. Ei voi niiden varjolla toivoa, että perustettaisiin uusi yksikkö, Mikkonen sanoo.

Sen sijaan hän pitää tärkeänä, että olemassa olevat yliopistot verkottuvat tai tekevät enemmän yhteistyötä, jolloin kapasiteetista saadaan enemmän irti.

Hänen mielestään Tampereen yliopistojen ja Helsingin yliopiston kannattaa hakea synergiaetuja ohjelmistoalalla.

Ohjelmisto-osaajista on pulaa. Viime keväänä Mikkonen, viisi muuta professoria ja Tivia ry:n toiminnanjohtaja Mika Helenius kirjoittivat yhdessä, että ohjelmistoalan työvoimapula on merkittävä este Suomen menetykselle. Yliopistoista valmistuu vuosittain noin 1 100 ict-osaajaa, kun tarve on noin 3 800 henkilöä.

Opiskelijoiden sisäänottomääriä on kasvatettu, mutta ongelmat ovat Mikkosen mukaan edelleen olemassa.

Open World Hero -tunnustuksen tavoitteena on edistää tietojärjestelmien avoimuutta. Vuosittain jaettava palkinto myönnetään merkittävää työtä tämän tavoitteen eteen Suomessa tehneelle henkilölle tai organisaatiolle.

Kauhavalla vuonna 1968 syntynyt Mikkonen väitteli ohjelmistoarkkitehtuurista Tampereen teknillisessä yliopistossa vuonna 1999.

Hän toimi TTY:ssä professorina vuodesta 2001, ja tietotekniikan laitoksen johtajana 2002-2006 sekä 2013-2016. Hän on ollut myös vierailevana professorina Sun Microsystemsissä ja konsulttina Mozillalla. Tämän vuoden alussa Mikkonen siirtyi Helsingin yliopiston tietojenkäsittelylaitoksen professoriksi.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio