PIrkanmaa

Päihdeklinikan johtaja Tampereen kaupungin huumehoitoon käyttämästä rahasummasta: "Sillä saisi aikaan radikaaleja tuloksia"

Minnesota-mallisen hoidon työntekijät uskovat, että päihderiippuvuuteen on olemassa toimiva hoito, mutta sitä ei käytetä.

Eriika Ahopelto/Aamulehti
Päihdeklinikan johtaja Tampereen kaupungin huumehoitoon käyttämästä rahasummasta: "Sillä saisi aikaan radikaaleja tuloksia"

Avominnen vastaava hoitaja Sanna Autio (vas.) ja psykiatrian sairaanhoitaja Iiris Markkanen (oik.) uskovat, että he pystyvät auttamaan päihteistä eroon rimpuilevaa Anne Kärppää. –Eivät meiltä konstit ihan heti lopu, he lupaavat.

Minna Ala-HeikkiläAamulehti

1,2 miljoonaa. Summa saa yksityisen Avominne-klinikoiden toimitusjohtajan Mika Arramiehen huokaisemaan. Kyse on summasta, jonka Tampereen kaupunki maksaa kummallekin huumehoidon avopalveluyksikölle Breikille ja Jeesille vuodessa siitä, että nämä järjestävät huumeidenkäyttäjien avopalvelut Tampereella. Yhteensä siis 2,4 miljoonaa.

–Summa kuulostaa käsittämättömältä. Saisimme sillä paljon tuloksia aikaiseksi, todella paljon. 1,2 miljoonaa on enemmän kuin Avominnen toimipisteiden koko viime vuoden liikevaihto. Summalla saisi ihan radikaaleja tuloksia aikaiseksi Tampereella, Arramies uskoo ja peräänkuuluttaa päihdepalveluihin valinnanvapautta.

–Ennen johtava sosiaalityöntekijä sai antaa maksusitoumuksen päihdehoitoihin, nyt Tampereella yksi tai kaksi ihmistä päättää koko järjestelmästä.

Hän muistuttaa, että alkoholi tappaa suomalaisia eniten. Taloudelliset menetykset ovat miljardeja.

–Vaikuttavia hoitomuotoja on, mutta niitä ei tarjota. Päihderiippuvaisten auttamisessa on nostettu kädet pystyyn. On helppo jakaa lääkkeitä.

Aamulehti on seurannut Tampereen huumehoitoa ja Anne Kärpän selviytymistä

Lue aiemmat jutut heinäkuulta 2017:

Anne näki jo enkeleitä lautasella – Ovi huumevieroitukseen ei silti auennut

Päihdeammattilaiset kritisoivat Tampereen huumehoitoa: "Kahvittelu korvaa pirikatkon"

Tampereen kaupunki vastaa syytöksiin huumehoidon huonoudesta: "Nyt pitää olla kärsivällisyyttä"

Päihderiippuvuus on sairaus

Avominne on Minnesota-mallin mukainen, täysin päihteetön hoitomuoto, jossa päihdeongelma ymmärretään sairaudeksi. Potilaille ei anneta keskushermostoon vaikuttavia PKV-lääkkeitä, koska niiden katsotaan ylläpitävän samaa kemiallista riippuvuutta kuin alkuperäisenkin päihteen.

Tampereen kaupungilla ei ole sopimusta Avominnen kanssa. Sen sijaan Tampereen ympäristökunnista lähetetään ihmisiä hoitoon Avominneen.

Vastaavan hoitajan Sanna Aution mukaan Avominnen hoidossa jopa 70 prosenttia potilaista raitistuu. Hän pitää syynä sitä, että päihderiippuvuus ymmärretään hoidossa sairaudeksi.

–Kyse on sairaudesta, jolla on diagnoosi sekä tietyt ja tunnetut oireet.

Autio tähdentää, ettei sairauskäsitys tarkoita pään silittelyä.

–Sairauden taakse ei saa mennä piiloon, mutta sairauskäsitys auttaa ymmärtämään, miksi päihderiippuvainen toimii kuten toimii.

"Ei päihdeperäisiä kuolemia olisi niin valtavasti, jos hoito ei repsottaisi"

Avominnen psykiatrian sairaanhoitajan, psykoterapiaopiskelija Iiris Markkasen mielestä päihdehoidon tilanne on Suomessa huono.

–Ei päihdeperäisiä kuolemia, sairauksia, tapaturmia ja sairauslomia olisi niin valtavasti, jos hoito ei repsottaisi näin. Terveys- ja sosiaalialalla työskentelevillä ei ole tarpeeksi tietoa riippuvuussairauksista, Markkanen katsoo.

–Suututtaa, että päihderiippuvuuteen on olemassa yksinkertainen ja toimiva hoito, mutta sitä ei käytetä. Sen sijaan huumehoidossa turvaudutaan korvaushoitoon ja päihderiippuvaisille jaetaan lääkkeitä, jotka nekin aiheuttavat riippuvuutta, Autio jatkaa.

Käytä näitä varoen

Rauhoittavat lääkkeet, kuten bentsodiatsepiinit aiheuttavat helposti riippuvuutta. Näitä ovat esimerkiksi Diapam, Tenox, Oxepam, Opamox, Rivatril, Imovane.

Myös opioidipohjaiset kipulääkkeet voivat aiheuttaa riippuvuutta. Näitä ovat muun muassa Panacod ja Tramal.

Varoen on käytettävä myös lihasrelaksantteja, kuten Sirdaludia.

Minnesota-mallisen hoidon mukaan päihderiippuvaisen pitää välttää kaikkia kolmiolääkkeitä.

Luontaistuotelääkkeistä esimerkiksi Echinaforse on haitallinen alkoholistille, koska siinä on alkoholia.

Monet yskänlääkkeet sisältävät kodeiinia tai alkoholia.


Lue myös nämä


Kommentit (8)

  • Doku

    Itse raitistuin AA-ryhmien avulla ja olen ollut yhtäjaksoisesti raittiina runsaat 30 vuotta. AA ryhmissä käyn viikoittain ja siellä on syntynyt myös runsaasti hyviä kaverisuhteita. Minnesotahoitojen avulla raitistuneita on paljon tuttavapiirissäni. Olisin varmaan raitistunut muutamia vuosia aiemmin, mikäli minnesotahoitoja olisi ollut tarjolla. Hoitojen vaikuttavuudesta on tehty suomessa tietääkseni yksi väitöskirja. Sen mukaan hoidon päättymisestä vuoden kuluttua on raittiina 14% hoidon läpikäyneistä.

  • Nimetön

    Jos Minnesota-hoito olisi niin tehokasta kuin mitä siitä kirjoitetaan, olisi kiva nähdä pitkäaikais seurantatutkimus esim. 5 vuotta hoidon alkamisesta (kustannus, moniko vielä ilman päihteitä, ilman lääkkeitä….), puhumattakaan hoidon jälkeen.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio