Rikos

Päätekijä tuomittiin suuressa huumejutussa 12 vuodeksi vankeuteen – muidenkin tuomiot ovat lähes henkirikostuomioiden luokkaa

Oikeuden mukaan tuomitut pelasivat omaan pussiinsa eivätkä järjestäytyneen rikollisryhmän lukuun. Vaatimukset rangaistusten koventamisesta hylättiin. Kuuden syytteet hylättiin kokonaan.

TonI Repo
Päätekijä tuomittiin suuressa huumejutussa 12 vuodeksi vankeuteen – muidenkin tuomiot ovat lähes henkirikostuomioiden luokkaa

Huumausainerikoskokonaisuutta käsiteltiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa huhtikuussa.

Tuomas RimpiläinenAamulehti

Pirkanmaan suurimmassa huumausainejutussa on jaettu useita pitkiä vankeusrangaistuksia. Pisimmän rangaistuksen sai Farman Osman Abdulkhadir (s. 1991). Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi hänet 12 vuodeksi vankeuteen kolmesta törkeästä huumausainerikoksesta.

Rangaistus on ankara. 2010-luvulla Suomessa on taposta saanut keskimäärin noin 9–10 vuoden rangaistuksen.

Poliisi on kuvannut juttua koko maan mittakaavassa yhdeksi suurimmista.

Lue myös:

Auton rakenteissa Suomeen tuotiin 30 kiloa amfetamiinia, huumetta säilytettiin asunnoissa Tampereella ja Helsingissä.

Tutkinnassa poliisi seurasi epäiltyjä pitkään ja kuvasi heitä.

 

Myös muille pitkiä rangaistuksia

Kahdeksan vuoden rangaistukseen tuomittiin Araz Hassan Khalil, (s. 1982), Rawand Chimani (1990) ja Ricardo Hubert Jan Duda (1991).

Seitsemän vuoden rangaistukseen tuomittiin Youssef Bellahssin (1988), Muhammad al Nassar (1994) ja Muhammad Aziz Fatnan al-Zeiadi (1993).

Viiden ja puolen vuoden rangaistuksiin tuomittiin René Mathias Marie Peeters (1964), Gianni-Monga Siku (1992), David Cella (1974) ja Patricia Paulina Hermina Warries (1967).

Muhamed Muzafar Muhamed (1991) tuomittiin viiden vuoden rangaistukseen ja Hauzin Hajipoori (1984) kahden ja puolen vuoden rangaistukseen.

Koventamisperuste hylättiin

Syyttäjä vaati rangaistusten koventamista sillä perusteella, että teot olivat suunnitelmallisia ja ne tehtiin osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa. Oikeus kuitenkin katsoi, että tuomitut eivät yksituumaisesti toimineet minkään ryhmän hyväksi.

Käräjäoikeus toteaa, että mikään asiasta saatavasta kokonaiskuvasta ei puhu tällaisen puolesta. Sen mielestä näyttää pikemmin siltä, että vastaajat toimivat kukin omissa nimissään ja heidän toimintansa valikoitui osin sattumanvaraisesti.

Ryhmä toi tai tuotti Suomeen kymmeniä kiloja amfetamiinia Hollannista kahdessa erässä. Lähes kaksikymmentä kiloa amfetamiinia jäi poliisin haltuun. Sen arvioidaan olleen noin puolet kokonaismäärästä.

Useita syytteitä hylättiin

Vastaajien roolit vyyhdissä olivat oikeuden mukaan hyvin erilaiset. Neljä 1980–1990-luvun taitteessa syntynyttä miestä tuomittiin alle kahden vuoden ehdollisiin rangaistuksiin törkeästä huumausainerikoksesta tai avunannosta siihen. Lisäksi kaksi miestä tuomittiin alle vuoden ehdollisiin rangaistuksiin huumausainerikoksesta ja yksi törkeästä rahanpesusta.

Kuuden vastaajan syytteet hylättiin kokonaan.

Päivitys: Juttua on täydennetty julkaisun jälkeen lisätiedoilla.


Lue myös nämä


Kommentit (16)

  • Nimetön

    Tällaistakin seuraamuksia maahanmuutosta. Montako nuorta kyseiset maahanmuuttajat ovat tuhonneet

  • Mietteitä

    Onko päihdepolitiikka onnistunutta, jos nuoren on helpompi saada huumeita kuin pussikaljaa?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio