Tiede

Päästäänkö tinnituksesta eroon tämän uuden hoidon avulla? Koe toi lupaavia tuloksia

Yhdysvalloissa tehdyssä kokeessa koehenkilöt opettelivat vaimentamaan ääniä neuropalautehoidon avulla. Tutkijoiden mielestä menetelmä vaikuttaa lupaavalta tinnituksen hoitoon.

RSNA
Päästäänkö tinnituksesta eroon tämän uuden hoidon avulla? Koe toi lupaavia tuloksia

Koehenkilöiden aivojen eri alueiden aktiivisuutta tarkkailtiin fMRI-kuvantamismenetelmällä samalla, kun he kuuntelivat ääniä ja opettelivat vaimentamaan niitä.

Vesa VanhalakkaAamulehti

Neuropalautehoito on antanut lupaavia tuloksia tinnituksen hoidossa Yhdysvalloissa tehdyissä alustavissa kokeissa. Nykyaikaisen fMRI-aivokuvantamislaitteen avulla tehdyissä kokeissa koehenkilöt opettivat aivojaan kiinnittämään huomiota muuhun kuin häiritsevään ääneen.

Taustalla on ajatus siitä, että kuuloaivokuori alkaa hallita liiaksi tinnituksesta eli korvien soimisesta kärsivän ihmisen huomiota.

Mitä enemmän ihminen häiritsevään ääneen huomiota kiinnittää, sitä häiritsevämmältä ja pahemmalta ääni kuulostaa, ja sitä herkemmin ja enemmän kuuloaivokuori aktivoituu.

–Kuuloaivokuoresta tulee aktiivisempi kuin sen pitäisi olla. Tavoitteemme on, että ihminen pystyy oppimaan ohjaamaan huomionsa pois äänestä ja saada se näin kokonaan häviämään, koetta johtanut Matthew Sherwood Wrightin osavaltionyliopistosta Ohiosta sanoo.

Sherwood kertoi uusista tutkimustuloksista Yhdysvaltain radiologiayhdistyksen RSNA:n vuosikokouksessa Chicagossa.

Syitä ei tunneta kovin tarkkaan

Tinnitus eli korvien soiminen on korvissa kuuluva häiritsevä soiva tai kohiseva ääni.

Tinnituksen taustalla on esimerkiksi sisäkorvan hermopäiden vaurion aiheuttama poikkeava ääniaistimus. Sen on voinut aiheuttaa karvasolujen vaurio tai jatkuva altistuminen kovalle äänelle.

Tinnitus on yleinen vaiva. Esimerkiksi Suomessa tinnituksesta kärsii noin 500 000 ihmistä ainakin ajoittain. Tinnitus voi jäädä myös pysyväksi.

Tinnituksen syitä ei kuitenkaan tunneta vielä hyvin, mutta vaivalla tiedetään olevan yhteys aivojen kuuloaivokuoren tapahtumiin.

Neuropalaute- eli neurofeedback-hoidossa aivoja opetetaan samalla, kun ihminen näkee jonkinlaisen kuvallisen esityksen omien aivojensa toiminnasta. Kuvaa muuttamalla ihminen oppii myös hallitsemaan aivojen toimintaa ajatuksen voimalla.

Neuropalautehoidoissa on saatu lupaavia tuloksia esimerkiksi kroonisen kivun hallitsemisessa.

Koehenkilöt oppivat vaimentamaan ääntä

Yhdysvaltalaistutkimuksessa oli mukana 18 tervettä vapaaehtoista. Heitä opetettiin aivojen hallintaan eri aivoalueiden aktiivisuudesta kertovan funktionaalisen magneettikuvauslaitteen eli fMRI-laitteen avulla.

Koehenkilöt kuuntelivat fMRI-laitteessa ollessaan kuulokkeiden kautta tietyn mittaisia jaksoja vuorotellen kohinaa ja hiljaisuutta. Samalla he tarkkailivat edessään olevalta näytöltä kuuloaivokuoren aktiivisuustasoa kuvaavan palkin muutoksia.

Ensin koehenkilöiden aivokuorelta kartoitettiin eniten ääniin reagoivat aivoalueet.

Sen jälkeen koehenkilöille opetettiin erilaisia tekniikoita, joiden käytön tavoitteena oli pienentää näytöllä näkyvän äänipalkin kokoa. Näin koehenkilöt opettelivat vaimentamaan äänien aiheuttamaa aktiivisuutta kuuloaivokuorella.

–Kun koehenkilöt kiinnittivät huomionsa johonkin muuhun kuin kohinaan, kuuloaivokuoren aktiivisuus aleni. Monet keskittyivät hengittämiseen, sillä se antoi heille tunteen tilanteen hallitsemisesta, Sherwood sanoo RSNA:n tiedotteessa.

Osa koehenkilöistä toimi kontrolliryhmänä. Heille kuvallinen neuropalaute ei tullut itseltä, vaan keneltä tahansa toiselta koehenkilöltä.

Sherwoodin mielestä koe osoitti, että kuuloaivokuorella on selvä yhteys ihmisen tarkkaavuuteen liittyvien toimintojen kanssa.

–Tämä on tärkeätä, sillä vaikka emme tunne tinnituksen taustalla olevia hermostomekanismeja, uskomme niiden olevan yhteydessä tarkkaavuuteen.

Kokeet ovat vasta alustavia ja koehenkilöitä oli vähän, joten neuropalautehoidon tehosta tinnituksen hoidossa tarvitaan lisää tutkimuksia.

–Tavoitteenamme on, että ihminen oppii hallitsemaan tinnitusta esimerkiksi matkapuhelinsovelluksen avulla.

Kiistelty hoito

Neuropalautehoito on eräänlaista biohakkerointia, sillä siinä ihmisen elimistöä mitataan tekniikan avulla ja mittausten avulla hankittua tietoa käytetään oman toiminnan säätelemiseen.

Hoitomuoto on vielä kiistelty, sillä sen avulla luvataan lievitystä jo kovin moneen vaivaan, kuten esimerkiksi kipuun, unettomuuteen, ahdistuneisuuteen ja adhd:hen.

Joissakin tieteellisissä tutkimuksissa on havaittu, että neuropalautehoidon vaikutus ei välttämättä ole paljon lumehoidon vaikutuksia suurempi.

Neuropalautteen todellisista vaikutuksista tarvitaan siksi vielä paljon lisää tieteellisiä näyttöjä.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    hienoa ett tutkitaan mutta kohina ja korkea ääni kun tulee kuulokkeiden kautta on ihan eri asia kun se soi pään sisällä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio